Plan: | Bebouwde kom Rucphen, Jan Vermeerstraat ongenummerd naast 17 |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0840.2581K0019-VO01 |
Voor wat betreft cultuurhistorie en archeologie heeft de gemeente in 2010 de Erfgoedverordening vastgesteld. Medio 2012 is dit beleid herzien. Met de huidige verordening wordt onder andere de aanwijzing en instandhouding van monumenten en archeologische terreinen geregeld. Aan de hand van de erfgoedkaart wordt een overzicht geboden van het boven- en ondergrondse erfgoed in de gemeente. De kaart bestaat uit een cultuurhistoriekaart en een archeologiekaart.
Op de cultuurhistoriekaart zijn cultuurhistorische waarden en beleid opgenomen. Rucphen bevindt zich geheel in de zone ‘cultuurgronden (1840)’. Deze categorie duidt het gebied aan, dat voor de grootschalige heideontginningen reeds in cultuur was gebracht. De cultuurgronden omvatten akkerlanden, weilanden en kleine bospercelen. In tegenstelling tot de hogere zandgronden van Noord-Brabant ontbreekt in dit gebied een duidelijke landschappelijke zonering (een patroon waarbij akkerlanden voorkomen op dekzandruggen en weilanden in beekdalen), die samenhangt met de hoogteligging van gronden. Wel domineren aan de randen van de ‘zone cultuurgronden (1840)’ de weilanden, hetgeen samenhangt met de overgang naar de natte heidegronden. Opvallend is bovendien dat veel weilanden relatief dicht bij de erven zijn gesitueerd. Dit duidt erop dat veeteelt een prominente rol speelde in het boerenbedrijf. Rucphen heeft ook een rijk historisch-geografisch erfgoed. Bijzonder is de Vlettevaart als één van de turfvaarten in de omgeving. Deze watergangen hebben in het verleden een belangrijk aandeel gehad in de lokale economie. Per schuit werd de gestoken en gedroogde turf afgevoerd naar turfhavens in Oudenbosch, Roosendaal en Leur.
Naast de turfvaarten en het bijbehorende wegenpatroon zijn ook monumenten en beeldbepalende panden onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van Rucphen. De Sint Martinuskerk, bijbehorende pastorie en een villa aan de Sint Martinusstraat zijn aangewezen als rijksmonument. Deze liggen allen buiten het plangebied van onderhavig bestemmingsplan. Beeldbepalende panden zijn op diverse plaatsen in de linten aanwezig. Deze cultuurhistorische waarden zijn een belangrijke drager van de identiteit van Rucphen en maken onderdeel uit van de ruimtelijke ontwikkeling. Ontmoetingen van heden en verleden vormen een uitdaging en inspiratiebron voor de toekomst. Behoud door ontwikkeling is hierbij uitgangspunt.
De Archeologiekaart van de gemeente Rucphen omvat een Archeologische waarden- en verwachtingenkaart en een Advies archeologische beleidskaart. Uit de Advies archeologische beleidskaart blijkt dat de onderzoekslocatie is gelegen binnen ‘Archeologisch Beleidsadviesgebied 6’ en daarmee is vrijgesteld van archeologisch onderzoek.
Uitsnede uit Advies Archeologische Beleidskaart