direct naar inhoud van 2.2 Welke bouwmogelijkheden worden in Woongebieden Oisterwijk geboden?
Plan: Woongebieden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.BPWoongebieden-0006

2.2 Welke bouwmogelijkheden worden in Woongebieden Oisterwijk geboden?

  • Voor alle percelen wordt op de kaart (digitale verbeelding) aangegeven waar, gezien vanaf de straat, de woningen mogen worden gesitueerd.
  • De hoogte van de woningen wordt ook grotendeels overgenomen van de vigerende bestemmingsplannen. Over het algemeen is een uniforme goothoogtenr en een bouwhoogte van 10 meter het streven. Op een aantal locaties wordt hier vanuit stedenbouwkundig oogpunt van afgeweken.
  • Voor de reguliere woongebieden wordt een dieptemaat voor de woning opgenomen, veelal 12,5 meter. Daarachter kan erfbebouwing worden gerealiseerd of vergroot. Voor percelen kleiner dan 1.600 m2 is het de bedoeling dat de oppervlaktematen voor erfbebouwing worden verruimd (van 40/50 m2 naar 50 m2 tot 60 m2). Voor percelen tussen 1.600 m2 en 4.000 m2 en groter dan 4.000 m2 worden de huidige oppervlaktematen voor erfbebouwing van 75 m2 en 100 m2 gehandhaafd. De balans tussen bebouwing en open ruimte op het achtererf wordt gewaarborgd door een bebouwingspercentage van maximaal 50% te hanteren. Nieuwe woningen zijn alleen toegestaan na afweging en toetsing, dus via een wijzigingsbevoegdheid. In dat opzicht worden het huidige beleid en regelgeving gecontinueerd, dit heeft tot op heden goed gewerkt. Voor specifieke veranderingen die ingrijpender zijn, en dus een bredere afweging vragen, kan buiten het bestemmingsplan om alsnog een afzonderlijke procedure gevolgd worden.
  • In het bungalow- en villagebied wordt het vrijstaande karakter van de woningen op ruime woonpercelen behouden door afstanden aan te houden tot perceelsgrenzen (globaal 5 meter). De nieuwe regeling komt overeen met de voorheen geldende bouwmogelijkheden. Op basis van een analyse van verschillende percelen is ervoor gekozen dat het oorspronkelijke bebouwingspercentage van 20% voor alle gebouwen op het perceel wordt omgezet in een oppervlaktemaat van 350 m2. Er worden geen mogelijkheden geboden voor nieuwe woningen. Indien hiertoe initiatieven worden ondernomen, worden die plannen afzonderlijk beoordeeld.
  • In het landhuizengebied staan grote woningen op zeer ruime percelen, willekeurig gesitueerd op de percelen. Op de kaart worden vlakken opgenomen, zodat ruime voortuinen worden behouden. Op basis van analyse van de bestaande bebouwing en de mogelijk toekomstige woonwensen, is het oppervlak aan gebouwen veranderd in 600 m2.
  • Het woonzorgcentrum Burgtweide krijgt een globale regeling, waarin diverse maatschappelijke functies behorend bij een dergelijk centrum, worden toegestaan. Rekening wordt gehouden met de overgang naar het buitengebied.
  • De bebouwing aan de Burgemeester Van Beckhovenstraat - Burgemeester Canterslaan, aan de Boxtelsebaan-Canisiustraat-Nicolaas van Eschstraat en aan de School straat wordt opgenomen als beschermd dorpsgezicht, zodat de karakteristieke bebouwing wordt behouden. De beschrijving van het beschermd dorpsgezicht is opgenomen in Bijlage 7.