Plan: | Efteling parkeerterrein K+ |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0809.EftelingParkerenK-OW01 |
Structuurvisie-plus Buitengebied Loon op Zand (2004)
Het plangebied is opgenomen in de gemeentelijke Structuurvisie-plus Buitengebied, zoals opgenomen in figuur 2.3 (zwart omcirkeld). Het plangebied is hierin aangewezen met de functie van recreatieterrein.
Figuur 2.3 Uitsnede plankaart Structuurvisie-plus Buitengebied Loon op Zand
Structuurplan Wereld van de Efteling (1995)
De planvorming voor de totale ontwikkeling van de Efteling wordt aangeduid als de Wereld van de Efteling. Voor deze totale ontwikkeling is in 1992 een milieueffectrapportage en een structuurplan opgesteld. In het structuurplan is globaal de situering van de verschillende planonderdelen bepaald. In het Compensatieplan op hoofdlijnen is vervolgens vastgelegd op welke wijze de Efteling beoogt om te gaan met de compensatie van verlies aan natuurwaarden. De programmaonderdelen van de Wereld van de Efteling betreffen onder meer:
Op grond van de bevindingen in het MER, heeft de gemeente Loon op Zand gekozen voor een zodanige situering van de verschillende programmaonderdelen, dat de meest intensieve functies aansluiten bij andere intensieve functies zoals het attractiepark en de kern Loon op Zand. In 1995 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant met instemming gereageerd op dit structuurplan. Wel is opgemerkt dat er inzicht in de natuurcompensatie moest worden geboden.
Vigerend bestemmingsplan
Het plangebied ligt in het geldende bestemmingsplan 'Uitbreidingsplan in hoofdzaak de gemeente Loon op Zand 1e herziening'. Dit plan is door de Raad vastgesteld op 05-08-1960. GS heeft het plan goedgekeurd op 31-10-1962. In dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming 'Landelijk gebied'. Binnen deze bestemming is de ontwikkeling van een parkeerterrein niet mogelijk.
Vrijstellingsbesluit overloopparkeerterrein en infiltratiebassin
Op 6 november 1998 heeft het college van burgemeester en wethouders vrijstelling verleend ten behoeve van de aanleg van het overloopparkeerterrein en infiltratiebassin voor de piekopvang van het regenwater, omsloten door de Europalaan, Braakakker, Kinkenpolder, Eftelingsestraat en Bernsehoef (zie figuur 2.4).
Figuur 2.4 Plangrens bestemmingsplan (rode lijn) ten opzichte van grens vrijstellingsbesluit (ondergrond en blauwe lijn)
Aan deze vrijstelling waren destijds de volgende voorwaarden gekoppeld:
Figuur 2.5 Grens huidig parkeerterrein (groene lijn) ten opzichte van grens parkeerterrein in vrijstellingsbesluit (ondergrond en rode lijn)
De totale oppervlakte van het bestemmingsplangebied is groter dan het gebied waarop het vrijstellingsbesluit van toepassing is. Het oppervlak waarbinnen parkeervoorzieningen zijn gerealiseerd (7,5 ha) is in de huidige situatie kleiner dan de oppervlakte van het gebied van het vrijstellingsbesluit (8,0 ha). Wel zijn de parkeervoorzieningen in de huidige situatie anders gesitueerd dan in het vrijstellingsbesluit was voorzien. Van belang is te melden dat in dit bestemmingsplan het aantal parkeerplaatsen gelijk zal blijven ten opzichte van de mogelijkheden die het vrijstellingsbesluit biedt, te weten maximaal 8 ha parkeren (maximaal circa 3.500 parkeerplaatsen). De beoogde herontwikkeling heeft te maken met de situering en inrichting van het (parkeer)terrein, niet met het aantal parkeerplaatsen.