direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Wereld van de Efteling
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0809.BPWvdEfteling2013-VG01

3.2 Gemeentelijk beleid

3.2.1 StructuurvisiePlus (gemeente Loon op Zand, 2004)

Op 5 februari 2004 heeft de gemeenteraad van Loon op Zand de StructuurvisiePlus vastgesteld. Deze StructuurvisiePlus geeft de gemeentelijke kaders aan voor het beheer en ontwikkeling van stedelijk en landelijk gebied. De eigen identiteit en de mogelijkheden om deze te versterken staan hierbij centraal. De StructuurvisiePlus beschrijft de visie op de ruimtelijke ontwikkelingen voor de komende 10 tot 15 jaar. Per thema is de visie uitgewerkt. Voor de Wereld van de Efteling zijn met name de uitwerkingen van de thema's ondergrond en milieu en recreatieve infrastructuur relevant. De gemeente streeft tevens naar een optimalisering van de ontsluiting van de Wereld van de Efteling.

Het beleid ten aanzien van ondergrond en milieu richt zich op:

  • behoud van waardevolle aardkundige gegevenheden;
  • behoud en versterking van de ecologische en groene hoofdstructuur;
  • beperking van de ecologische barrières en versterken van de landschappelijke en ecologische samenhang tussen de verschillende natuurgebieden en elementen;
  • aanleg van ecologische verbindingszones met name in relatie tot de Loonse en Drunense Duinen;
  • verbeteren van de milieukwaliteit van het landelijk gebied (tegengaan van verdroging, vermesting, verzuring en het verbeteren van de waterkwaliteit);
  • verbeteren van de natuurwaarden in de natuurgebieden door aangepast beheer.

In samenhang met natuur en landschap staat de recreatieve structuur. Hierbij richt het beleid voor het buitengebied zich met name op:

  • de verdere ontwikkeling van intensieve dag- en verblijfsrecreatie rond de Efteling;
  • het behoud van verblijfsaccommodaties in de rand van de Loonse en Drunense Duinen;
  • verbeteren van de recreatieve toegankelijkheid van het landschap (extensieve recreatie);
  • aantrekken van bezoekers vanaf grotere afstanden en het mogelijk maken van meerdaagse bezoeken door het creëren van gevarieerde verblijfsrecreatie en het verbreden van het recreatieassortiment.

afbeelding "i_NL.IMRO.0809.BPWvdEfteling2013-VG01_0005.png"

Figuur 3.4 Uitsnede kaart StructuurvisiePlus

3.2.2 Structuurplan Wereld van de Efteling (1995)

De planvorming voor de totale ontwikkeling van de Efteling wordt aangeduid als Wereld van de Efteling. Voor deze totale ontwikkeling is in 1992 een milieueffectrapportage en een structuurplan opgesteld. In het structuurplan is globaal de situering van de verschillende planonderdelen bepaald. Ten behoeve van deze ontwikkelingen is compensatie van verlies aan natuurwaarden nodig. Hiervoor is een compensatieplan opgesteld. In dit compensatieplan is vervolgens op hoofdlijnen vastgelegd op welke wijze de Efteling beoogt om te gaan met de compensatie van verlies aan natuurwaarden. De programmaonderdelen van de Wereld van de Efteling betreffen onder meer:

  • verblijfsrecreatie in de vorm van vakantiestad, bungalowpark, kampeerterrein en hotel;
  • uitgaanscentrum;
  • golfpark;
  • ecologische verbindingszone.

Op grond van de bevindingen in het MER, heeft de gemeente Loon op Zand gekozen voor een zodanige situering van de verschillende programmaonderdelen, dat de meest intensieve functies aansluiten bij andere intensieve functies zoals het attractiepark en de kern Loon op Zand. In 1995 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant met instemming gereageerd op dit structuurplan.