direct naar inhoud van 3.1 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Wijzigingsplan Heusden Buitengebied Gasleiding
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.WPHEBUgasleiding-VG01

3.1 Archeologie en cultuurhistorie

In de onderstaande paragraaf wordt de relevante archeologie en overige cultuurhistorie behandeld.

Archeologie

De Monumentenwet 1988 verplicht gemeenten om bij de vaststelling van een bestemmingsplan en bij de bestemming van de in het plan begrepen gronden, rekening te houden met de in de bodem aanwezige dan wel te verwachten archeologische waarden. Dit is in lijn met het Europese Verdrag van Malta.

Archeologische waarden zijn in Nederland veelal onzichtbaar, omdat ze grotendeels verborgen liggen in de bodem, waardoor ze niet eenvoudig te karteren zijn. Voor de onbekende waarden heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) opgesteld.

Voor de bekende waarden is de Archeologische Monumentenkaart (AMK) opgesteld. Tevens kan een gemeente eigen archeologisch beleid vaststellen.

Onderzoek

Op de locatie waar de gastransportleiding wordt aangelegd ligt geen Archeologische dubbelbestemming. Dit betekent dat een lage archeologische verwachtingswaarde voor de locatie geldt. Er is geen directe aanleiding tot nader onderzoek. Tevens wordt ondergronds boren (HDD) gezien als een 'archeologisch vriendelijke' manier van werken. Enige verstoring vindt plaats bij het in- en uittredepunt van de boring.

Cultuurhistorie

Als gevolg van het rijksbeleid ten aanzien van de monumentenzorg, is per 1 januari 2012 een wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening van kracht. De wijziging betreft artikel 3.1.6, tweede lid, onderdeel a, als gevolg waarvan alle cultuurhistorische waarden uitdrukkelijk dienen te worden meegewogen bij het vaststellen van ruimtelijke ingrepen. Dit betekent, dat in aanvulling op de archeologische aspecten, nu ook de overige cultuurhistorische waarden moeten worden betrokken in het onderzoek.

Tot de overige cultuurhistorische waarden worden gerekend:

  • de historisch-geografische waarden (cultuurlandschap, structuren/lijnen en bijzondere punten);
  • de historisch-stedenbouwkundige waarden (stedenbouwkundige opbouw en identiteit);
  • de architectuurhistorische waarden (waardevolle kenmerken van gebouwen).

Onderzoek

In de directe nabijheid van de planlocatie bevinden zich geen cultuurhistorisch waardevolle elementen. Bij het ondergronds boren komen de cultuurhistorische waarden dan ook niet in het geding.

Conclusie

Archeologie en cultuurhistorie vormen geen belemming voor de aanleg van de gastransportleiding.