Plan: | Wolput - Mortelweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.BPwolpmort-VG01 |
Structuurvisie Ruimtelijke Ordening (SVRO) (vastgesteld 1 oktober 2010, in werking 1 januari 2011)
Beleidskader
De provincie geeft in de structuurvisie de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid tot 2025 (met een doorkijk naar 2040). De visie geeft een ruimtelijke vertaling van de opgaven en doelen uit de Agenda van Brabant. Daarnaast ondersteunt de structuurvisie het beleid op andere provinciale beleidsterreinen, zoals:
Voorafgaand aan de structuurvisie is geconcludeerd dat het vigerende ruimtelijke beleid nog steeds actueel is en daarom ongewijzigd blijft. Voorbeelden daarvan zijn:
In het provinciaal beleid wordt bij de opgave voor wonen en werken het accent sterker verlegd naar de te ontwikkelen kwaliteiten, de inzet op herstructurering en het beheer van het bestaand stedelijk gebied.
De structuurvisie bestaat uit vier delen. Voor dit bestemmingsplan zijn deel A en B relevant.
Het plangebied is onderdeel van de regionale gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat. Er zijn geen specifieke beleidsuitgangspunten geformuleerd het plangebied Wolput.
Toetsing
Het bestemmingsplan 'Wolput' betreft een consoliderend bestemmingsplan. Het bestemmingsplan past binnen de Structuurvisie.
Verordening ruimte 2012
Beleidskader
Per 1 juni 2012 geldt de Verordening Ruimte 2012 (vastgesteld 1 mei 2012).
Van belang is artikel 3.3, stedelijke ontwikkeling in zoekgebieden voor stedelijke ontwikkeling.
Stedelijke ontwikkeling en regionaal ruimtelijk overleg
Het provinciale beleid is gericht op het bundelen van de verstedelijking. Dit betekent dat het leeuwendeel van de woningbouw, de bedrijventerreinen, voorzieningen en bijbehorende infrastructuur moet plaatsvinden in de stedelijke concentratiegebieden (bestaand stedelijk gebied van de grotere kernen). Nieuw ruimtebeslag buiten deze gebieden kan slechts als inbreiding of herstructurering niet tot de mogelijkheden behoren, en dan in de zogenaamde zoekgebieden voor stedelijke ontwikkeling.
In dit geval is het een groot deel van het plangebied aangewezen als bestaand stedelijk gebied. Op basis van de Verordening is ontwikkeling van dit gebied voor stedelijke functies mogelijk wanneer:
Voor het achterterrein van de woningen aan de Wolput 74 t/m 78a geldt dat het is aangewezen als zoekgebied voor stedelijke ontwikkeling. Onder bepaalde voorwaarden is hier stedelijke ontwikkeling mogelijk.
Toetsing
Binnen het plangebied Wolput worden geen ontwikkelingen voorzien. De verordening vormt geen belemmering.