direct naar inhoud van Regels
Plan: Paraplubeheersverordening Bezorgfuncties, afhaalzaken en ondersteunende horeca
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002533-1401

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

de beheersverordening Paraplubeheersverordening Bezorgfuncties, afhaalzaken en ondersteunende horeca met identificatienummer NL.IMRO.0796.0002533-1401 van de gemeente 's-Hertogenbosch.

1.2 beheersverordening

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels.

1.3 bezorgbedrijf

een internetwinkel / postorderbedrijf waarbij wel een ondergeschikte afhaalfunctie toegestaan is.

1.4 bezorgservice

een ondergeschikt onderdeel bij de functies detailhandel en horeca dat ondersteunend is aan de hoofdfunctie en dat voorziet in de levering van goederen aan consumenten middels bezorging.

1.5 detailhandel

het bedrijfsmatig te koop aanbieden (waaronder de uitstalling ten verkoop), verkopen, verhuren en leveren van goederen aan personen die die goederen kopen of huren voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit, uitgezonderd afhaalzaken en bezorgbedrijven.

1.6 internetwinkel / postorderbedrijf

een bedrijf dat zich toelegt op het (doen) leveren van goederen op schriftelijke, telefonische of elektronische order van klanten en dat op de bedrijfslocatie geen directe contactmogelijkheden (balie, showroom, afhaalcentrum) met klanten biedt.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 2 Herziening beheersverordeningen

2.1 Toepassingsbereik

Met dit plan worden alle beheersverordeningen van de gemeente 's-Hertogenbosch, die op het moment van inwerkingtreding van dit plan zijn vastgesteld, herzien op de wijze zoals beschreven in artikel 2.2. Voor het overige blijven de geldende beheersverordeningen onverminderd en ongewijzigd van toepassing.

2.2 Van toepassing verklaring begrippen
2.2.1 Algemeen

De in de artikelen 1.3 t/m 1.6 opgenomen begrippen worden van toepassing verklaard in alle onderliggende plannen van de beheersverordeningen als bedoeld in artikel 2.1. Voor zover een begrip reeds in een onderliggend plan voorkomt, wordt dit vervangen door het begrip in artikel 1 van dit plan.

2.3 (Horeca)afhaalzaak
2.3.1 Beheersverordening Maaspoort
  • a. In de beheersverordening Maaspoort, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 5 juni 2018 wordt in artikel 1 van de voorschriften in het van toepassing verklaarde plan het volgende begrip toegevoegd:
    afhaalzaak
    een bedrijf in de categorie 'horeca I' dat is gericht op het verstrekken en bereiden van maaltijden, etenswaren en/of dranken, voornamelijk niet voor consumptie ter plaatse
  • b. In de beheersverordening Maaspoort, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 5 juni 2018 wordt in artikel 1 van de voorschriften in het van toepassing verklaarde plan het volgende begrip vervangen:
    'horeca I'
    een bedrijf dat is gericht op het bieden van logies (hotelbedrijf) en het verstrekken en bereiden van maaltijden en/of etenswaren voor gebruik ter plaatse (restaurantbedrijf, waaronder ook worden verstaan lunchrooms, eethuizen, bistro's, automaten, broodjeszaken, afhaalzaken en dergelijke), met uitzondering van een erotisch getinte vermaaksfunctie

2.3.2 Beheersverordening Kom Bokhoven
  • a. In de beheersverordening Kom Bokhoven, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 5 juni 2018 wordt in artikel 1 van de voorschriften in het van toepassing verklaarde plan het volgende begrip toegevoegd:
    afhaalzaak
    een bedrijf van horeca I dat is gericht op het verstrekken en bereiden van maaltijden, etenswaren en/of dranken, voornamelijk niet voor consumptie ter plaatse
  • b. In de beheersverordening Kom Bokhoven, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 5 juni 2018 wordt in artikel 1 van de voorschriften in het van toepassing verklaarde plan het volgende begrip vervangen:
    horeca I
    een bedrijf dat is gericht op het verstrekken en bereiden van maaltijden en/of etenswaren voor gebruik ter plaatse (restaurantbedrijf, waaronder ook worden verstaan lunchrooms, eethuizen, bistro's, automaten, broodjeszaken, afhaalzaken en dergelijke), met uitzondering van een erotisch getinte vermaaksfunctie

2.3.3 Beheersverordening De Muntel - De Vliert
  • a. In de beheersverordening De Muntel - De Vliert, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 5 juni 2018 wordt in artikel 1 van de voorschriften in het van toepassing verklaarde plan het volgende begrip toegevoegd:
    afhaalzaak
    een bedrijf van horeca 1 dat is gericht op het verstrekken en bereiden van maaltijden, etenswaren en/of dranken, voornamelijk niet voor consumptie ter plaatse
  • b. In de beheersverordening De Muntel - De Vliert, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 5 juni 2018 wordt in artikel 1 van de voorschriften in het van toepassing verklaarde plan het volgende begrip vervangen:
    'horeca 1'
    een bedrijf dat is gericht op het verstrekken en bereiden van maaltijden en/of etenswaren voor gebruik ter plaatse (restaurantbedrijf, waaronder ook worden verstaan lunchrooms, eethuizen, bistro's, automaten, broodjeszaken, afhaalzaken en dergelijke), met uitzondering van een erotisch getinte vermaaksfunctie

2.3.4 Beheersverordening 't Zand
  • a. In de beheersverordening 't Zand, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 5 juni 2018 wordt in artikel 1 van de voorschriften in het van toepassing verklaarde plan het volgende begrip toegevoegd:
    afhaalzaak
    een bedrijf van horeca categorie A.2 dat is gericht op het verstrekken en bereiden van maaltijden, etenswaren en/of dranken, voornamelijk niet voor consumptie ter plaatse
  • b. In de beheersverordening 't Zand, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 5 juni 2018 wordt in artikel 1 van de voorschriften in het van toepassing verklaarde plan het volgende begrip vervangen:
    Horeca A.2
    restaurants, lunchrooms, eethuizen, bistro's, koffieshops, automatieken en het soortgelijk verstrekken en bereiden van maaltijden en/of etenswaren en/of dranken, hoofdzakelijk voor consumptie ter plaatse, alsmede afhaalzaken
2.4 Toevoeging en/of aanvulling algemene gebruiksregels t.a.v. bezorgbedrijven en bezorgservices

Aan de beheersverordeningen als bedoeld in artikel 2.1 worden de volgende algemene gebruiksregels toegevoegd:

  • a. Het gebruik van gronden en/of bouwwerken ten behoeve van een bezorgbedrijf wordt aangemerkt als verboden gebruik als bedoeld in artikel 2.1, lid 1, onder c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
  • b. Het bepaalde onder a is niet van toepassing voor locaties waar ingevolge het geldende beheersverordening de opslag en distributie van goederen en materialen, distributiecentra en/of een internetwinkel / postorderbedrijf zijn toegestaan;
  • c. Op locaties waar ingevolge de geldende beheersverordening detailhandel en/of horeca is toegestaan, zijn tevens bezorgservices toegestaan.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 3 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 4 Overgangsrecht

4.1 Overgangsrecht bouwwerken

Voor bouwwerken luidt het overgangsrecht als volgt:

  • 1. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • a. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • b. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • 2. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het eerste lid een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.
  • 3. Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
4.2 Overgangsrecht gebruik

Voor gebruik luidt het overgangsrecht als volgt:

  • 1. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • 2. Het is verboden het met de beheersverordening strijdige gebruik, bedoeld in het eerste lid, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • 3. Indien het gebruik, bedoeld in het eerste lid, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • 4. Het eerste lid is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met de voorheen geldende beheersverordening, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 5 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van de beheersverordening Paraplubeheersverordening Bezorgfuncties, afhaalzaken en ondersteunende horeca.