Plan: | Maaspoort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002397-1401 |
Een bestemmingsplan mag niet ouder zijn dan 10 jaar, dit is in de Wet ruimtelijke ordening geregeld in artikel 3.1, lid 2. Daarnaast is in de Wet ruimtelijke ordening (artikel 3.1, lid 4) een bepaling opgenomen die een sanctie stelt op het niet tijdig actualiseren van bestemmingsplannen; de legessanctie. Op 17 november 2017 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan waarin een ruime uitleg van de legessanctie van artikel 3.1 lid 4 Wro is opgenomen. Hierdoor is het wenselijk om snel een oplossing te bieden voor gebieden waar geen actueel bestemmingsplan meer geldt of binnenkort geen actueel plan meer geldt.
Op basis van artikel 3.38 van de Wet ruimtelijke ordening is het mogelijk een beheersverordening op te stellen. De beheersverordening is een vormvrij alternatief voor een bestemmingsplan en is een instrument om voor gebieden waar geen ruimtelijke ontwikkelingen worden verwacht, het gebruik van de gronden overeenkomstig het bestaande gebruik te regelen. Tegen de vaststelling van een beheersverordening staat geen rechtsbescherming open, hierdoor is de procedure voor een beheersverordening een stuk sneller dan de procedure bij een bestemmingsplan. Door het planologisch regime voor het plangebied Maaspoort opnieuw van toepassing te verklaren met een beheersverordening, kan de gemeente toch op korte termijn beschikken over een actueel planologisch juridisch regime.
Voor het plangebied geldt het bestemmingsplan Maaspoort - Oud Empel. Dit bestemmingsplan i s op 22 februari 2006 vastgesteld door de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch.
Het plangebied van de beheersverordening Maaspoort bestaat uit het gebied zoals hieronder aangegeven.
Ligging plangebied beheersverordening Maaspoort
Het plangebied komt grotendeels overeen met het plangebied van het bestemmingsplan Maaspoort - Oud Empel van 2006, behoudens de gronden ten westen van het plangebied, de Noorderplas, Oud - Empel en Empelse schans 1 en 2.
De gronden die direct langs de spoorlijn 's-Hertogenbosch-Utrecht liggen, zijn meegenomen in het plangebied voor het bestemmingsplan Bedrijventerreinen (Treurenburg, Maaspoort, Hambakenwetering, Brabantpoort, De Brand, De Herven) dat door de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch is vastgesteld op 25 juni 2013. De Noorderplas, Oud - Empel en Empelse Schans 1 en 2 zijn niet opgenomen in het plangebied, omdat ook daar een actueel, recenter bestemmingsplan voor geldt: het bestemmingsplan Herziening delen Maaspoort-Oud Empel dat op 9 oktober 2012 is vastgesteld en het bestemmingsplan Empelse Schans 1 dat op 11 oktober 2016 is vastgesteld door de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch.
In hoofdstuk 2 wordt kort ingegaan op de achtergrond van het instrument beheersverordening. Hoofdstuk 3 gaat over de juridische aspecten en de haalbaarheid van de beheersverordening.
Uitgangspunten beheersverordening
De beheersverordening is een vormvrij alternatief voor een bestemmingsplan waarmee het bestaande recht binnen een gebied opnieuw wordt vastgesteld. Het is niet mogelijk om met een beheersverordening nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. Hiervoor dient met een omgevingsvergunning afgeweken te worden van de beheersverordening, of moet een nieuw bestemmingsplan vastgesteld worden. Het opnemen van het bestaand gebruik betekent dat alle bestaande rechten en plichten uit het bestemmingsplan van toepassing blijven. Het is niet mogelijk om in de beheersverordening uitwerkingsplichten en wijzigingsbevoegdheden op te nemen, deze zijn immers gericht op het mogelijk maken van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Het bestemmingsplan Maaspoort - Oud Empel bevat geen uitwerkingsplichten. Wel zijn in het bestemmingsplan wijzigingsbevoegdheden opgenomen om op aangegeven plaatsen de bestemming te wijzigen in sportvoorzieningen. Deze wijzigingsbevoegdheden komen met het in werking treden van voorliggende beheersverordening te vervallen. De beheersverordening maakt geen nieuwe planologische ontwikkelingen mogelijk, daarom heeft de wetgever het niet wenselijk geacht inspraak, bezwaar of beroep mogelijk te maken. Er zal geen inspraakprocedure worden toegepast en bezwaar en beroep tegen de beheersverordening is niet mogelijk. Op deze manier is het mogelijk om op korte termijn over actuele plannen te beschikken.
In artikel 1 van de regels zijn de voorschriften (thans: regels) en de plankaart (thans: verbeelding) van het bestemmingsplan Maaspoort - Oud Empel van toepassing verklaard, alsmede de nadien verleende vrijstellingen, ontheffingen, afwijkingen en omgevingsvergunningen voor het afwijken van het bestemmingsplan. Deze bepalingen sluiten aan bij het uitgangspunt het planologisch bestaand gebruik vast te leggen met de beheersverordening en daarmee de rechten en plichten van de burgers gelijk te houden. Sinds de inwerkingtreding van het bestemmingsplan Maaspoort - Oud Empel zijn er besluiten verleend die bouwen en gebruik in strijd met de regels van het plan mogelijk maken. De rechten die voortvloeien uit deze verleende besluiten veranderen niet door het vaststellen van de beheersverordening.
In artikel 2 van de regels is een aantal begrippen gedefinieerd die in de beheersverordening genoemd worden. In de van toepassing verklaarde bestemmingsplanregels en voorschriften zijn ook begrippen gedefinieerd. Deze begripsbepalingen blijven van toepassing voor het betreffende bestemmingsplan.
De bestemmingsregels zijn opgenomen in de voorschriften van het bestemmingsplan Maaspoort - Oud Empel. Het is niet mogelijk om in de beheersverordening uitwerkingsplichten en wijzigingsbevoegdheden op te nemen. In het bestemmingsplan Maaspoort - Oud Empel zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Deze wijzigingsbevoegdheden komen met het in werking treden van voorliggende beheersverordening te vervallen.
Vanwege het vervallen van de stedenbouwkundige bepalingen (waaronder de parkeerbepaling) in de Bouwverordening is het noodzakelijk om in de beheersverordening een bepaling op te nemen die het mogelijk maakt een aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen of voor het gebruiken van gronden en gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, te toetsen aan het parkeerbeleid van de gemeente 's-Hertogenbosch. Gekozen is voor een dynamische verwijzing, zodat de 'Nota Parkeernormering 2016', en ook nadien door te voeren wijzigingen daarvan, ook van toepassing is voor het plangebied.
De wetgever heeft in artikel 5.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bepaald dat in de beheersverordening moet worden voorzien in overgangsrecht, zoals dit in artikelen 3.2.1, 3.2.2 en 3.2.3 van het Besluit ruimtelijke ordening is vastgesteld. Omdat de beheersverordening in overgangsregels voorziet, vervallen de overgangsregels uit het bestemmingsplan Maaspoort - Oud Empel.
De beheersverordening is conserverend van karakter en verklaart enkel het bestaand planologisch toegestane gebruik opnieuw van toepassing. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, daarom is er ook geen noodzaak tot het opstellen van een exploitatieplan.