direct naar inhoud van 8.1 Inspraak
Plan: Aquasingel De Groote Wielen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002189-1401

8.1 Inspraak

8.1.1 Algemeen

Ter uitvoering van de inspraakverordening is gelegenheid geboden voor inspraak. In dat kader heeft het voorontwerp bestemmingsplan 'Aquasingel De Groote Wielen' met ingang van 14 mei 2012 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode heeft iedereen de mogelijkheid gekregen om schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar te maken. Van het vorenstaande is melding gemaakt in een publicatie in De Bossche Omroep van 13 mei 2012. De publicatie is tevens op 11 mei 2012 op de gemeentelijke website geplaatst. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Daarnaast is op 21 mei 2012 een inloopbijeenkomst georganiseerd. Het verslag van deze bijeenkomst is opgenomen in subparagraaf 8.1.2.

8.1.2 Verslag inloopbijeenkomst 21 mei 2012

21 mei 2012, 17.00 uur - 20.00 uur

Bouwkeet aan Aquasingel in De Groote Wielen

Aanwezig:

  • de heer C. van de Kreeke, gemeente 's-Hertogenbosch
  • de heer B. Tjiam, gemeente 's-Hertogenbosch
  • mevrouw J. van den Dool, aannemersbedrijf Hoedemakers
  • de heer M. Hoedemakers, aannemersbedrijf Hoedemakers
  • ca. 20 belangstellenden/bewoners

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In de bouwkeet zijn enkele kaarten neergelegd. Op de kaarten zijn de verbeelding van het geldende bestemmingsplan 'De Groote Wielen', de verbeelding van het voorontwerp bestemmingsplan 'Aquasingel De Groote Wielen', het dwarsprofiel van het oude bouwplan en twee mogelijke dwarsprofielen van twee woningen uit het nieuwe bouwplan te zien. Aan de hand van deze kaarten is uitleg gegeven door de medewerkers van de gemeente en het aannemersbedrijf Hoedemakers. Tevens zijn de belangstellenden in de gelegenheid gesteld vragen te stellen.

De meest gestelde vragen hebben betrekking op:

  • 1. de verschillen tussen het voorontwerp bestemmingsplan 'Aquasingel De Groote Wielen' en het geldende bestemmingsplan 'De Groote Wielen';
  • 2. de verschillen tussen het nieuwe bouwplan en het oude bouwplan;
  • 3. het parkeren, het gebruik van het parkeerterrein en het afsluiten van het parkeerterrein door middel van poorten;
  • 4. het profiel van de Cascadeweg/Aquasingel in de eindsituatie.

Van de meest gestelde vragen heeft alleen de eerste vraag betrekking op het nieuwe bestemmingsplan 'Aquasingel De Groote Wielen'.

  • 1. De verschillen tussen het voorontwerp bestemmingsplan 'Aquasingel De Groote Wielen' en het geldende bestemmingsplan 'De Groote Wielen'

Het geldende bestemmingsplan 'De Groote Wielen' maakt de bouw van aaneengebouwde woningen mogelijk. De woningen bestaan uit vier bouwlagen aan de voorzijde en twee bouwlagen aan de achterzijde en hebben een plat dak. Het voorontwerp bestemmingsplan 'Aquasingel De Groote Wielen' maakt ook de bouw van een ander type aaneengebouwde woningen mogelijk. Binnen de maximale mogelijkheden van dit nieuwe bestemmingsplan (maximaal vier bouwlagen aan de voorzijde en maximaal één bouwlaag aan de achterzijde) kunnen de potentiële kopers zelf hun nieuwe woning samenstellen zoals het aantal bouwlagen, de dakvorm (plat dak of kap), de breedte van de woning, de indeling van de gevel en de grootte van de tuin c.q. het bebouwingspercentage van het perceel. Aan de voorzijde dient de hoogte van de voorgevel ten minste 10,20 meter te bedragen.

  • 2. De verschillen tussen het nieuwe bouwplan en het oude bouwplan

Ten opzichte van het oude bouwplan (aaneengebouwde woningen, vier bouwlagen aan de voorzijde en twee bouwlagen aan de achterzijde en een plat dak) zullen de woningen uit het nieuwe bouwplan door de keuzevrijheid voor de potentiële kopers gevarieerder zijn (massa, verschijningsvorm, materiaal en kleur).

Enkele belangstellenden/bewoners zijn bevreesd voor een 'rommelige' uitstraling. Zij vinden dit niet gewenst. In reactie daarop antwoorden de medewerkers van aannemersbedrijf Hoedemakers en de gemeente het volgende:

  • De uitstraling van de woning wordt niet zozeer geregeld in het bestemmingsplan als wel in de procedure van de omgevingsvergunning.
  • Er zijn meerdere woningvarianten uitgewerkt zoals een woning bestaande uit drie lagen met een plat dak en een achtertuin en een woning bestaande uit één laag met een hoge kap en een patio. De verwachting is dat geen gebruik zal worden gemaakt van de maximale bouwmogelijkheden, die het nieuwe bestemmingsplan biedt. Deze maximale bouwmogelijkheden worden niet aangeboden door het aannemersbedrijf Hoedemakers.
  • De potentiële kopers kunnen kiezen uit een beperkte range, onder andere voor (de kleur van) de bakstenen. De keuzemogelijkheden zijn door deze range op elkaar afgestemd.
  • Het nieuwe bouwplan wordt voorgelegd aan de welstandscommissie. Die beoordeelt onder andere of het bouwplan past in de omgeving.

Een belangstellende/bewoner vraagt of het mogelijk is om te zijner tijd een informatiebijeenkomst voor omwonenden te houden wanneer het bouwplan verder is uitgewerkt. De heer Hoedemakers neemt dit in overweging.

  • 3. Het parkeren, het gebruik van het parkeerterrein en het afsluiten van het parkeerterrein door middel van poorten

De bewoners van de bestaande woningen (eengezinswoningen aan de Groote Wielenlaan en de twee appartementencomplexen aan de Deltalaan en Cascadeweg) en de bewoners van de nog te bouwen woningen aan de Aquasingel dienen te parkeren op het gezamenlijke parkeerterrein achter de woningen. Dit terrein is in drie delen verdeeld:

  • een deel is bestemd voor parkeren door de bewoners van het complex aan de Cascadeweg. Dat deel is met een hek en poort/slagboom afgescheiden van twee andere delen van het gezamenlijke parkeerterrein. Per woning is er één parkeerplaats beschikbaar op dat afgescheiden gedeelte. Wanneer een bewoner twee parkeerplaatsen heeft gekocht, is de tweede parkeerplaats aanwezig op het tweede deel van het gezamenlijke parkeerterrein.
  • het tweede deel is bestemd voor parkeren door de bewoners van het complex aan de Deltalaan, de bewoners van de woningen aan de Groote Wielenlaan en de bewoners van het complex van de Cascadeweg (voor zover laatstgenoemde bewoners een tweede parkeerplaats hebben gekocht). Per woning is er één parkeerplaats op dit tweede deel van het gezamenlijke parkeerterrein beschikbaar.
  • het derde deel is bestemd voor de bewoners van de nog te bouwen woningen aan de Aquasingel. Zij hebben twee parkeerplaatsen op eigen terrein achter hun woning. De twee parkeerplaatsen liggen naast elkaar en zijn bereikbaar via het gezamenlijke parkeerterrein. De twee parkeerplaatsen dienen door de bewoners te worden aangelegd en in stand te worden gehouden.

De bezoekers dienen te parkeren op de openbare parkeerplaatsen aan de Cascadeweg, Aquasingel, Deltalaan en Groote Wielenlaan.

In de eindsituatie bevinden zich doorgangen voor langzaam verkeer tussen de twee blokken woningen aan de Groote Wielenlaan en de Aquasingel. De twee doorgangen worden voorzien van een poort. De belangstellenden/bewoners willen weten wanneer de poort tussen de twee blokken woningen aan de Groote Wielenlaan wordt geplaatst. Het betreft particulier terrein. De heer Hoedemakers zoekt dit uit.

De twee in- en uitritten (van het gezamenlijke parkeerterrein) voor auto's bevinden zich aan de Aquasingel, naast de beide appartementencomplexen. De twee in- en uitritten zullen worden voorzien van een poort/slagboom.

  • 4. Het profiel van de Cascadeweg/Aquasingel in de eindsituatie

De in- en uitgang van het parkeerterrein van het appartementencomplex aan de Cascadeweg bevindt zich aan de Aquasingel. De bewoners van het complex rijden met hun auto vanaf de Groote Wielenlaan en via de Cascadeweg en Aquasingel naar het parkeerterrein. Daar waar de Cascadeweg overgaat in de Aquasingel is het huidige profiel van de weg smal. Door de beperkte ruimte is het lastig voor tegemoetkomend verkeer om elkaar te passeren. Om die reden rijden de bewoners bij het verlaten van het parkeerterrein via de Aquasingel en Deltalaan naar de Groote Wielenlaan. De belangstellenden/bewoners willen weten of in de eindsituatie sprake is van éénrichtingsverkeer of twee richtingen verkeer. De heer Tjiam zoekt dit uit.