direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Paleiskwartier-Willemspoort-Station
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002185-1401

1.1 Aanleiding

Dit bestemmingsplan is voorbereid in het kader van het actualisatieprogramma van de gemeente 's-Hertogenbosch. De Wet ruimtelijke ordening bepaalt dat de gemeenteraad voor het hele grondgebied van de gemeente één of meer bestemmingsplannen moet vaststellen en dat de bestemming van de gronden binnen tien jaar telkens opnieuw moet worden vastgesteld.

Voor de stationsomgeving, het Paleiskwartier en Willemspoort bestaat nu geen eenduidige en actuele juridisch-planologische regeling. Hoewel voor de stationsomgeving relatief recente bestemmingsplannen gelden, gelden voor het grootste deel van het plangebied uitbreidingsplannen uit de jaren '40 en '50. Verder is in de loop der jaren een groot aantal vrijstellingen en ontheffingen verleend, veelal binnen een vastgesteld ruimtelijk kader. Voor een goed ruimtelijk beheer is een nieuw actueel bestemmingsplan dan ook belangrijk.

De stationsomgeving, het Paleiskwartier en Willemspoort kenmerken zich door een hoge dynamiek. Sinds de jaren '90 zijn bestemmingsplannen voorbereid die herontwikkeling van deze gebieden mogelijk maakten. De bestemmingsplannen voor de stationsomgeving ('Westzijde station, La Gare e.o.' en 'Station centrumzijde') zijn vastgesteld en de ontwikkeling van dit gebied gebeurde en vindt nog steeds plaats volgens deze juridisch-planologische regimes. Ook voor het Paleiskwartier en de Onderwijsboulevard zijn in de jaren '90 bestemmingsplannen voorbereid. De dynamiek in deze delen van de spoorzone oversteeg echter de flexibiliteit van deze plannen: de plannen lieten onvoldoende ruimte voor nieuwe inzichten in bijvoorbeeld verdichting en uitwisseling van functies. Sinds begin jaren '00 is de ontwikkeling daarom projectgewijs gestuurd. Voor elke concrete ontwikkeling is een afzonderlijke juridisch-planologische procedure doorlopen waarbij de toelichting van de niet vastgestelde bestemmingsplannen ('Paleiskwartier', 'Concordia-Wolfsdonken') wel als stedenbouwkundig en ruimtelijk kader diende.

Op 9 september 2008 stelde de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch het ruimtelijk plan en het beeldkwaliteitsplan van Paleiskwartier-Zuid vast: 'Paleiskwartier-Zuid, scharnierpunt tussen Binnenstad en West'. In dit deel van het plangebied zijn de meeste gebouwen inmiddels gesloopt; dit deel ligt dan ook grotendeels braak. Omdat de betreffende gronden op dit moment feitelijk geen functie hebben, kan niet de bestaande situatie worden bestemd. Er kan, gelet op de omgeving en uw voornoemd raadsbesluit, evenmin worden teruggegrepen op het geldende bestemmingsplan 'Partiële herziening plan in onderdelen West', vastgesteld op 27 januari 1949, dat op de betreffende gronden 'Bedrijfjes' toestaat. Daarom is dit beheerbestemmingsplan aangegrepen om de nieuwe ontwikkelingen in het kader van het ruimtelijk plan 'Paleiskwartier-Zuid' juridisch-planologisch mogelijk te maken, al dan niet met een nader uitwerkingsplan. Delen van dit ruimtelijk plan worden inmiddels gerealiseerd: Ponte Palazzo, de Jheronimustoren en het kantoorgebouw Belvédère. Ook voor het gebied Willemspoort is door uw raad een ruimtelijk kader vastgesteld: 'Visie Willemspoort'. In tegenstelling tot het ruimtelijk plan 'Paleiskwartier-Zuid' is dit ruimtelijk kader nog onvoldoende concreet. Concrete ontwikkelingen in het kader van deze visie zullen dan ook te zijner tijd met een afzonderlijke juridisch-planologische procedure mogelijk worden gemaakt.

Dit bestemmingsplan heeft ook betrekking op de plandelen I en J van het projectbesluit 'Nieuwbouw Deuteren 2e fase' ex artikel 3.10 Wro (oud). Omdat deze plandelen later onherroepelijk zijn geworden dan de plandelen A, D, F, G en H, konden ze nog niet worden meegenomen in bestemmingsplan 'Deuteren' dat op 28 februari 2012 is vastgesteld.