Plan: | Sportpark Maliskamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002184-1401 |
De artikelen in deze paragraaf hebben betrekking op de toepassing van de bestemmingsplanregels. In artikel 1 wordt een omschrijving van de in de regels gehanteerde begrippen gegeven. Artikel 2 geeft de meet- en rekenwijze aan. Deze bepalingen gelden voor alle bestemmingen. De bepalingen welke verplicht gesteld zijn en opgenomen in de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP 2008), zijn overgenomen in de regels.
Hieronder volgt per bestemming een omschrijving.
De groenbestemming is gelegen in het zuidwesten van het plangebied en is overgenomen uit het voorgaande bestemmingsplan. Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn wel toegestaan mits niet hoger dan 3 meter.
Deze bestemming is gericht op de openbare werken welke aan de zuidkant van het sportpark is gelegen. Het betreft een gemeentelijk perceel welke wordt gebruikt als uitvalsbasis van de dienst die zich bezighoudt met het opruimen van zwerfvuil in Rosmalen.
Binnen de bestemming is met een bouwvlak geregeld waar gebouwen mogen worden opgericht. Het bouwvlak is overgenomen uit het voorgaande bestemmingsplan en is ten opzichte van het voorgaande bestemmingsplan verkleind, om te voorkomen dat het gehele perceel wordt volgebouwd. De maximaal toegestane goot- en bouwhoogte zijn gebaseerd op de aanwezige bebouwing.
Deze bestemming is gelegd op de beboste gebieden rondom het sportpark en op de aan te leggen groenzone/natuurzone tussen de sportvelden/nieuwe parkeerterrein en de woningen aan de Larikslaan. Het zuidwestelijk deel van het plangebied heeft, op de Jos de Letterlaan en De Kleine Wetering na, een natuurbestemming gekregen. Het behoud van de aanwezige natuurwaarden en ontwikkeling van natuur zijn belangrijk uitgangspunten van deze bestemming. Daarnaast zijn ook semiverharde en onverharde fiets- en voetpaden binnen deze bestemming toegestaan. Deze paden kunnen dienen ter ontsluiting van het sportpark, maar ook voor wandelaars/fietsers die van de omgeving willen genieten.
Binnen deze bestemming zijn geen gebouwen toegestaan. Ondergronds bouwen is eveneens niet toegestaan. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn wel toegestaan, mits voldaan wordt aan de in de bestemming genoemde hoogte- en oppervlaktemaatvoeringen.
Deze bestemming is bedoeld voor Sport, waaronder sportvelden/sportvoorzieningen met bijbehorende tribunes, kleedlokalen en kantines. Er zijn grote bouwvlakken opgenomen op de verbeelding om een grote mate van flexibiliteit te verkrijgen bij de inrichting van de percelen. De oppervlakte van de gebouwen is gemaximeerd, zodat deze bestemming voornamelijk wordt gebruikt voor sportvelden en dergelijke en de sportvelden zoveel mogelijk gehandhaafd blijven en niet wordt volgebouwd met gebouwen. Bij het bepalen van de maximum bouwoppervlaktes is uitgegaan van de bestaande situatie waarbij er enige ruimte voor uitbreiding is opgenomen. Voor de hockeyvelden is een binnenplanse afwijking opgenomen (zowel ten aanzien van de maximaal toegestane bouw- en goothoogte als de maximaal toegestane bouwoppervlakte) om in de toekomst een groter clubgebouw mogelijk te kunnen maken.
De grootste openbare verkeersvoorzieningen, waarop ook motorvoertuigen zijn toegelaten, zijn opgenomen in de verkeersbestemming. Het betreft de Jos de Letterlaan en het nieuwe parkeerterrein. Voet- en fietspaden zijn ook toegelaten binnen deze bestemming, maar zijn ook toegestaan binnen andere bestemmingen.
De grotere waterlopen in het plangebied zijn bestemd als Water. Omdat de grens tussen water en groen/natuur soms diffuus is, zijn binnen deze bestemming naast water en waterhuishoudkundige voorzieningen ook voorzieningen van ondergeschikte aard zoals groenvoorzieningen toegestaan.
Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden opgericht. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn wel toegestaan, mits niet hoger 3 meter.
Ten behoeve van de bescherming en veiligstelling van archeologische of te verwachten archeologische waarden is aan gronden in dit bestemmingsplan de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie - 1', 'Waarde - Archeologie - 2' en 'Waarde - Archeologie - 3' toegekend. Opgenomen is een verbod tot bouwen beneden maaiveld, een verbod tot slopen zonder omgevingsvergunnning en een vereiste van een omgevingsvergunning voor uitvoering van werkzaamheden, geen bouwwerkzaamheden zijnde. Na een verplichte rapportage, waarin de archeologische waarden zijn vastgelegd kan afgeweken worden van het bouwverbod, respectievelijk een omgevingsvergunning voor uitvoering van werkzaamheden, geen bouwwerkzaamheden zijnde of slopen worden verleend. Hieraan kunnen voorwaarden worden verbonden ten behoeve van behoud van archeologische waarden in de bodem of, indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, verplichtingen worden opgelegd als het doen van opgravingen of een verplichting de uitvoering van werken of werkzaamheden te laten begeleiden door een erkend archeoloog. Het overleggen van een rapportage ter vastlegging van de archeologische waarden is niet nodig, indien -naar het oordeel van burgemeester en wethouders- de archeologische waarde in andere beschikbare informatie afdoende is vastgelegd.
In de algemene bepalingen komen onder andere de anti-dubbeltelbepaling, de algemene bouw-, gebruiks- en afwijkingsregels alsmede de algemene procedureregels aan de orde. Deze bepalingen gelden voor het gehele bestemmingsplan.
In deze paragraaf zijn tot slot de overgangs- en slotregels opgenomen.