direct naar inhoud van 5.1 Geluid
Plan: Zuiderparkweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002173-1501

5.1 Geluid

Na de sloop van de bestaande panden wordt er onder andere voorzien in een hostel. Dit betreft een geluidgevoelig object in het kader van de Wet geluidhinder (Wgh). De overige functies zijn geen geluidsgevoelige objecten in de zin van de wet.

Het hostel is gelegen in de wettelijke zone van de Zuiderparkweg. De geluidbelasting van deze weg dient in het kader van de Wet geluidhinder inzichtelijk gemaakt te worden in een akoestisch rapport. De overige wegen in de nabijheid van het plan hebben een maximum snelheid van 30 km/u en mogen conform de Wgh buiten beschouwing gelaten worden. Er is een akoestisch rapport opgesteld.

Resultaten

Op basis van de in het rapport opgenomen uitgangspunten blijkt dat de geluidbelasting vanwege de Zuiderparkweg op het plan ten hoogste 51 dB, inclusief aftrek 5 dB conform artikel 110g Wgh, bedraagt. Hiermee wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB ter plaatse van 15 zorgeenheden overschreden.

In situaties waar nieuw te bouwen geluidgevoelige bestemmingen een geluidbelasting ondervinden hoger dan de voorkeursgrenswaarde, dient allereerst onderzocht te worden of deze geluidbelasting gereduceerd kan worden door het treffen van maatregelen aan de bron of in de overdracht.

Maatregelen aan de bron

De Zuiderparkweg is onlangs voorzien van het (voor binnenstedelijke wegen) relatief stille wegdek SMA 0/6. Er zijn stillere wegdekken waardoor de geluidbelasting op het plan gereduceerd kan worden tot de voorkeursgrenswaarde. Deze stille wegdekken zijn binnenstedelijk echter niet toepasbaar (op korte wegsegmenten) vanwege slijtage en een lage weerstand tegen het wringen of remmen van voertuigen. Het toepassen van maatregelen aan de bron stuit derhalve op bezwaren van technische en financiële aard.

Maatregelen in de overdracht

Maatregelen in de overdracht betreffen het plaatsen van een geluidscherm of het vergroten van de afstand tussen het bouwplan en de weg. Het plaatsen van schermen stuit ter plaatse echter op landschappelijke en stedenbouwkundige bezwaren. Het vergroten van de afstand van het bouwplan tot de Zuiderparkweg is niet mogelijk. Het bouwplan moet, om aan de voorkeursgrenswaarde te kunnen voldoen, zo ver naar achteren verplaatst worden dat het gebouw gedeeltelijk buiten het kavel komt te liggen.

Hogere grenswaarden

Het is niet mogelijk maatregelen aan de bron en in de overdracht te realiseren. Het verlenen van een hogere grenswaarde is echter wel mogelijk.

Voor de beoordeling van wegverkeerslawaai en het verlenen van een hogere grenswaarden heeft de gemeente, aanvullend op de Wet geluidhinder, een tweetal beleidsstukken opgesteld, te weten:

  • Gebiedsgericht geluidbeleid gemeente 's-Hertogenbosch, d.d. 3 juni 2009;
  • Nota hogere grenswaarden geluid voor gemeente 's-Hertogenbosch, augustus 2010.

Het gebiedsgerichte geluidbeleid richt zich op het realiseren van een passende geluidskwaliteit in elk gebied binnen de gemeente. Binnen elke gebiedstypering zijn ambitiewaarden (streefwaarden) en een bovengrens gedefinieerd voor de toelaatbare geluidbelasting op de gevels van geluidgevoelige bestemmingen.

De omgeving van het plan is conform het geluidbeleid het beste te typeren als “Stromingszone”. Bij een “Stromingszone” is een ambitiewaarde “onrustig” en een bovengrens “lawaaiig” gegeven. Dit komt overeen met een geluidbelasting van 48 tot 53 dB en 58 tot 63 dB voor de respectievelijke geluidklassen.

De geluidbelasting ligt binnen de ambitiewaarde “onrustig” van 48 tot 53 dB.

Het gemeentelijk geluidbeleid kent nog een aantal criteria voor het verlenen van hogere waarden voor geluidbelastingen in de geluidklasse “onrustig”. Deze aanvullende criteria worden hieronder besproken:

  • het stedenbouwkundig ontwerp biedt afscherming naar de achterliggende (bestaande) woningen;
  • het dakterras en de buitenruimte ten noorden van het gebouw hebben een geluidbelasting lager dan de ambitiewaarde;
  • voor de meeste zorgeenheden geldt dat de geluidbelasting op één of alle buitengevels voldoet aan de voorkeursgrenswaarde. Voor 8 van deze eenheden wordt door het schuiven van de indeling een geluidluwe gevel gerealiseerd. De overige 7 eenheden hebben geen geluidluwe gevel. Hiervoor worden aanvullende geluidwerende maatregelen getroffen. Voor deze 15 eenheden zal dan ook een procedure hogere grenswaarden worden gevolgd. Dit ontwerpbesluit zal tegelijkertijd met het ontwerpbestemmingsplan ter visie worden gelegd.

Dakterras

Er is geluidonderzoek verricht naar de geluidseffecten vanaf het dakterras ter plaatse van de woningen aan de Van der Nootstraat. Resultaat van het onderzoek is dat het geluidniveau op het terras voldoende wordt beperkt door het plaatsen van een gesloten scherm ter plaatse van het dakterras aan de noordzijde. Met de afscherming wordt het maximale geluidniveau 35,5 dB(A) gerealiseerd. Dit is te vergelijken met het achtergrondniveau in een woonkamer of slaapkamer. Daarenboven wordt opgemerkt dat het omgevingsgeluid in de woonwijk hoger ligt waardoor de stemgeluiden niet te horen zullen zijn.

Conclusie

Voor de ontwikkeling van het bouwplan Rooskleurig aan de Zuiderparkweg te 's-Hertogenbosch is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Ten behoeve van de bestemmingsplanprocedure is de geluidbelasting vanwege wegverkeerslawaai ter plaatse van het bouwplan bepaald.

De geluidbelasting ten gevolge van de Zuiderparkweg bedraagt ten hoogste 51 dB. Deze geluidbelasting is hoger dan de voorkeursgrenswaarde conform de Wet geluidhinder maar ligt binnen de ambitiewaarde conform het gemeentelijk geluidbeleid.

Bron- en overdrachtsmaatregelen om de geluidbelasting te reduceren zijn onderzocht. De bron- en overdrachtsmaatregelen stuiten echter op technisch, financiële, landschappelijke en/of stedenbouwkundige bezwaren zoals hierboven beschreven.

De voorkeursgrenswaarde wordt voor 15 zorgeenheden overschreden. Het is noodzakelijk om voor 15 van de totaal 30 zorgeenheden een hogere grenswaarde te verlenen. 7 van deze 15 zorgeenheden in het midden van de zuidgevel hebben geen geluidluwe gevel. Hiervoor worden aanvullende maatregelen getroffen zoals hierboven beschreven.

Tevens is het plaatsen van een gesloten scherm ter plaatse van het dakterras aan de noordzijde een vereiste. Indien aan beide vereisten wordt voldaan vormt geluid geen belemmering voor de beoogde ontwikkeling.