direct naar inhoud van 10.1 Inspraak
Plan: Kruisstraat 28a Rosmalen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002158-1501

10.1 Inspraak

Ingevolge de gemeentelijke Inspraakverordening is voor het voorontwerpbestemmingsplan "Kruisstraat 28a" een inspraakprocedure gevoerd. Met ingang van 23 mei 2011 heeft het voorontwerp gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen, met de mogelijkheid om binnen die periode op het plan te reageren. Er zijn één inspraakreactie/zienswijze ontvangen.

In het onderstaande worden de ingekomen inspraakreactie samengevat weergegeven en voorzien van gemeentelijk commentaar. De onderdelen van de inspraakreactie die niet expliciet worden genoemd zijn echter wel bij de beoordeling betrokken. De inspraakreactie is in zijn geheel beoordeeld.

Opmerking ingebrachte opmerkingen in het kader van het vooroverleg

Commentaar gemeentelijk commentaar

10.1.1 Mevrouw A.J. Verputten - Van Bakel, Kruisstraat 9b te Rosmalen

Reactie a

Inspreekster geeft aan tegenover het plangebied te wonen. Door de voorgenomen bebouwing gaat haar uitzicht op de polder voorgoed verloren.

Commentaar

Het is helaas niet te voorkomen dat een deel van het uitzicht van inspreekster wordt aangetast. Het uitzicht van inspreekster is echter nooit gegarandeerd geweest. Op basis van het vigerende bestemmingsplan zou erfbebouwing kunnen worden opgericht op de plaats waar de nieuwe woning gepland staat. Hierdoor zou het uitzicht van inspreekster eveneens worden aangetast. Ook zou er beplanting kunnen worden aangebracht, die het uitzicht van inspreekster aantast. Daarnaast bestaat er in Nederland geen recht op uitzicht, waardoor aan bestaande uitzichten geen rechten kunnen worden ontleend.

Volledigheidshalve moet worden opgemerkt dat het uitzicht van inspreekster met het onderhavige plan alleen in noordelijke richting wordt aangetast. Inspreekster heeft nog zeer veel uitzicht in westelijke en zuidelijke richting.

Reactie b

De mogelijkheid voor het ontwikkelen van een vrijstaande woning aan de kruisstraat 28a is in het vigerend bestemmingsplan “Buurtschap Kruisstraat”, dat door de raad in 2005 is vastgesteld, opgenomen. In het bestemmingsplan worden op diverse locaties ontwikkelingen mogelijk gemaakt via een wijzigingsbevoegdheid. Dit is ook het geval voor deze vrijstaande woning op het perceel Kruisstraat 28a. De ruimtelijke randvoorwaarden voor de realisatie van deze woning is in de bepalingen van de wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Belangrijke uitgangspunten hiervan zijn:

  • Openheid: de doorkijk vanuit de weg naar het achterliggende landschap moet wordt gehandhaafd. In de regels van de wijzigingsbevoegdheid is bepaald dat er een onbebouwde/ vrije zone van minimaal 3 meter aan de weerszijde van de woning gehandhaafd moet blijven. Door deze onbebouwde ruimte zal het open karakter van het plangebied worden behouden, waardoor de ruimtelijke relatie met het achterliggende landschap behouden blijft. De aanwezige ruimte tussen de voorgestelde woning en de zijdelingse perceelsgrenzen aan de oost- en de westzijde is 5 meter. De openheid in het gebied en het zicht naar de achterliggende omgeving is hiermee gewaarborgd.
  • Oriëntatie van de nieuwe woning: de woning moet georiënteerd zijn op het lint Kruisstraat. De diepte van de voortuin is in dit geval een belangrijk aspect om aan deze voorwaarden te kunnen voldoen. De woning mag niet te ver van de weg komen te staan. De situering van de te ontwikkelen woning, waarbij de voortuin 6 meter diep is, is uit stedenbouwkundig standpunt zeer verantwoord. Het beeld dat ontstaat, benadrukt de historische opbouw van het lint waarbij de organische groei en de verspringende rooilijnen van de aanwezige bebouwing kenmerkend is. Tevens zijn de situering van de woning en de bebouwd-onbebouwd verhouding op het perceel bepalend voor het behouden van de structuur.

De woning aan de linkerzijde van het plangebied (Kruisstraat 28) heeft een voortuin van ongeveer 16 meter diep. Deze woning behoort echter niet tot de bebouwde kom van Kruisstraat, maar tot het buitengebied. Voor het buitengebied gelden andere bepalingen en uitgangspunten dan voor het lint Kruisstraat. Aangezien de geplande woning niet tot het buitengebied behoort, is aansluiting gezocht bij de structuur van Kruisstraat.

Uit het bovengenoemde kan de conclusie worden getrokken dat de voorgestelde woning de aan de overkant gelegen bebouwing niet nadelig beïnvloedt. Hiermee is zowel het lint verstrekt, de ruimtelijke continuïteit versterkt als de interessante doorkijk naar de omgeving gewaarborgd.

Voorts moet worden opgemerkt dat de geplande woning op 6 meter afstand van de straat komt te staan, wat al een aanmerkelijk grotere afstand is van de naastgelegen woningen aan de rechterzijde van het plangebied. Bovendien komt de geplande woning op ongeveer 30 meter van de woning van inspreekster te staan, waardoor het volumineuze effect van de woning zeer beperkt zal zijn voor inspreekster. Daarnaast is de woning relatief smal in vergelijking met omliggende bouwmassa's: de woning links van het plangebied is 17,5 meter breed, de aaneengesloten bouwmassa van de woningen rechts van het plangebied is 43 meter breed en de tegenoverliggende woning (de woning van inspreekster) is ruim 13 meter breed. Aangezien de geplande woning slechts 11 meter breed is, is de geplande woning relatief smal.

Reactie c

Inspreekster merkt op dat de verkeerde perceelsgrens is ingetekend, waardoor de voorgeschreven afstand van 5 meter van bebouwing tot aan de perceelsgrens niet correct is. De voorgevel is volgens inspreekster ongeveer 3 meter te breed.

Commentaar

De grenzen van een bestemmingsplan hoeven niet overeen te komen met eigendomsgrenzen/kadastrale grenzen. In dit geval is er gekozen voor een ruimtelijke invulling waarbij aanweerszijden van de hoofdbouwmassa van de woningen een strook van ongeveer 5 meter breed vrij dient te blijven van bebouwing. Dat de koper van het bouwperceel vervolgens een andere (kadastrale) grens overeenkomt met de verkoper staat los van de ruimtelijke invulling.

Om verwarring te voorkomen zal "perceelsgrens" worden vervangen door "grens van het plangebied". Er is niet gebleken dat er een foutieve maatvoering is gehanteerd, waaronder de maatvoering van de geplande woning, ongewijzigd blijft.