Plan: | Grintweg 7a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002149-1501 |
Met de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) d.d. 1 september 2007 behoren nieuwe bestemmingsplannen te omschrijven hoe omgegaan dient te worden met de bekende en de te verwachte archeologische waarden in het bestemmingsplangebied. Ten behoeve van het bestemmingsplan Grintweg 7a (Rosmalen) is door SO/BAM een archeologische paragraaf opgesteld waarin de landschappelijke en archeologische achtergronden en kenmerken van dit plangebied worden toegelicht. Vervolgens wordt een overzicht geboden van de randvoorwaarden die het gemeentelijke archeologische monumentenzorgbeleid stelt aan bodemingrepen in het bestemmingsplangebied.
Het bestemmingsplangebied ligt landschappelijk gezien op de flank van een zogenaamde dekzandrug. Deze dekzandrug, die vanaf 's-Hertogenbosch met onderbrekingen doorloopt via Rosmalen naar Oss, is in feite een soort zandduin die onder invloed van de wind is gevormd in de laatste ijstijd. Richting het zuiden loopt de dekzandrug omhoog terwijl naar het noorden, richting de Maas het dekzand wegduikt onder het klei en zand dat door de Maas is afgezet.
Uitsnede van de landschapskaart van de gemeente 's-Hertogenbosch met in blauw de globale grens van het plangebied. Legenda: 1: (Flank van de) dekzandrug; 2: Dekzandwelving.
Op basis van de historische kadastrale minuutkaart lijkt het er op dat het plangebied op of in ieder geval vlakbij de voormalige dijk ligt. Deze dijk markeert de hoge zandgronden in het zuiden en de natte kleigronden in het noorden. Tot 1942 kon bij zeer hoge waterstanden in de Maas water worden ingelaten in het voormalige komgebied dat hiermee als een tijdelijke bedding fungeerde, de zogenaamde Beerse Maas. De dijk langs de Kruisstraat had hiermee dus periodiek nog wel een waterkerende functie. Deze functie verdween toen in 1942 het systeem van de Beerse Maas werd gesloten. Bodemkundig gezien kunnen in het plangebied kalkloze zandgronden worden aangetroffen.
Richting de Maas kunnen op circa 8 tot 10 meter beneden het maaiveld oudere maasbeddingen aanwezig zijn waar in het Midden Paleolithicum Neanderthalers kunnen hebben gejaagd op groot wild en hun tijdelijke kampementen hebben opgeslagen. Resten van onder andere mammoeten en ander groot wild zijn aangetroffen tijdens de zandwinning in De Groote Wielen. De dekzandrug ten zuiden van het plangebied is door zijn relatief hoge ligging altijd een aantrekkelijke locatie voor bewoning geweest. Gezien de ouderdom van de dekzandruggen kan deze bewoning teruggaan tot het Laat-Paleolithicum (vanaf circa 15.000 jaar geleden).
Uitsnede van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente 's-Hertogenbosch met in blauw de globale grens van het plangebied. Legenda: 1: Zone met een hoge archeologische verwachting; 2: Zone met een middelhoge archeologische verwachting. 3: Begrenzing van de historische kern van Kruisstraat. De rode, blauwe en paarse stippen geven de locatie van archeologische vondsten weer.
Tijdens archeologisch onderzoek in de nabijheid van het plangebied zijn aardewerkscherven gevonden aan het maaiveld die dateren uit de IJzertijd en de Middeleeuwen (zie bovenstaande afbeelding, nrs. 439, 441 en 443). Of deze scherven wijzen op een vindplaats ter plaatse of dat sprake is van losse vondsten is niet duidelijk. Over de datering van de dijk die direct ten noorden van de Kruisstraat loopt is weinig bekend, maar mogelijk bestonden delen ervan al in de 14e eeuw. Vermoedelijk is het gehucht Kruisstraat ontstaan op een kruispunt van wegen en rond een inmiddels verdwenen kapel aan de zuidkant van de Kruisstraat. Op de vermoedelijke locatie van de kapel staat nu een school, maar mogelijk bevinden zich ter plaatse nog restanten van de kapel in de grond (zie bovenstaande afbeelding, nr. 445). Rond het midden van de 19e eeuw is in het plangebied geen bebouwing aanwezig. Deze concentreert zich rond het kruispunten en direct langs de Kruisstraat. Ten zuidwesten van het plangebied is volgens de kadastrale kaart een ros of oliemolen aanwezig (zie bovenstaande afbeelding, nr. 442).
Uitsnede van de kadastrale minuutkaart uit 1832 met in blauw de globale grens van het plangebied. Legenda: 1: Locatie van de dijk; 2: Ligging van de school met aan de oostzijde mogelijk nog resten van de middeleeuwse kapel.
In 2008 is een archeologische verwachtingskaart opgesteld voor het deel van de gemeente buiten de middeleeuwse stadskern van 's-Hertogenbosch (bovenstaande afbeelding). De archeologische verwachtingskaart bevat niet alleen de al bekende archeologische vindplaatsen maar geeft ook een overzicht van de gebieden waar archeologische vindplaatsen verwacht kunnen worden, de zogenaamde verwachtingsgebieden. Gebieden waar de kans op het aantreffen van archeologie hoog is, worden aangeduid als gebieden met een hoge archeologische verwachting. Verder wordt nog een onderscheid gemaakt in gebieden met een middelhoge en gebieden met een lage archeologische verwachting. Voor deze kaart is gebruik gemaakt van meest gedetailleerde en beschikbare bodemkundige en geo(morfo)logische gegevens zodat de archeologische verwachtingszones zo gedetailleerd mogelijk kunnen worden begrensd. Of er ook daadwerkelijk archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, moet archeologisch onderzoek uitwijzen maar de verwachtingsgebieden geven al wel aan in welke mate men met mogelijke archeologische resten rekening moet houden. De flank van de dekzandrug waarop het plangebied ligt, is aangemerkt als een zone met een hoge archeologische verwachting. Deze verwachting geldt voor vindplaatsen vanaf het Laat-Paleolithicum maar specifiek voor de IJzertijd en de Middeleeuwen. Een deel van het plangebied valt binnen de historische kern van de Kruisstraat maar zoals al eerder is aangegeven is in het plangebied geen historische bebouwing te verwachten. Het is vooralsnog onduidelijk of in het plangebied resten van de dijk te verwachten zijn of dat de bestaande bebouwing tot verstoring van het dijklichaam heeft geleid.
De archeologische verwachtingskaart vormt de basis voor het archeologiebeleid van de gemeente. Dit beleid is in juni 2010 vastgesteld. Ten behoeve van het beleid zijn voor archeologische waarden en archeologische verwachtingsgebieden binnen de gemeentegrenzen specifieke eisen of voorwaarden opgesteld en verwerkt tot een archeologische beleidskaart (onderstaande afbeelding). De zones met een hoge en middelhoge archeologische verwachting (5A) zijn op de beleidskaart vertaald in zones waar verspreide nederzettingen en grafvelden uit de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen aanwezig zijn. Voor de zones met een lage verwachting zijn op de beleidskaart geen nadere eisen opgenomen. Wel zal bij m.e.r.-plichtige projecten en projecten die onder de tracéwet vallen nader onderzoek worden verlangd.
In de archeologische beleidsnota van de gemeente is aangegeven, dat bij het opstellen van elk bestemmingsplan zal worden bekeken in hoeverre de zones met een hoge en middelhoge verwachting nader kunnen worden uitgewerkt door het uitvoeren van aanvullend archeologisch onderzoek. Ten behoeve van het bestemmingsplan Grintweg 7a is ook bekeken in hoeverre de bestaande verwachting nader is te specificeren. In het plangebied is bebouwing aanwezig en het is mogelijk dat bij de bouw hiervan archeologische waarden in de ondergrond verstoord zijn geraakt. Er is echter geen informatie over de diepte van de verstoring ter plaatse. Indien er binnen de huidige plannen verstoring van de bodem gaat plaatsvinden dieper dan het reeds verstoorde niveau zal archeologische onderzoek moeten worden uitgevoerd om te kunnen bepalen of hierbij archeologische waarden verstoord kunnen worden. Uitgaande van de archeologische beleidskaart geldt voor het plangebied het volgende (zie onderstaande afbeelding en tabel).
Uitsnede van de archeologische beleidskaart van de gemeente 's-Hertogenbosch met in blauw de globale grens van het plangebied.
In zijn algemeenheid geldt dat, indien tijdens werkzaamheden geïsoleerde, zogenaamde 'losse' archeologische vondsten worden gedaan, men wettelijk verplicht is dergelijke vondsten te melden aan de minister (i.c. de gemeente 's-Hertogenbosch als bevoegde overheid).
Voor ontwikkelingen op het gebied van de ruimtelijke ordening heeft de gemeente 's-Hertogenbosch een eigen parkeernormenbeleid vastgesteld. Dit beleid is vastgelegd in de nota Parkeernormen, dat is vastgesteld d.d. 9 december 2003. De nota geeft aan hoeveel parkeerplaatsen per functie, mede afhankelijk van de locatie, gerealiseerd dienen te worden bij nieuwbouw. Bij de procedure van de bouwvergunning wordt getoetst aan deze normen.
De gemeente 's-Hertogenbosch heeft zijn ambities voor de komende jaren in beeld gebracht in de vorm van een Ruimtelijke StructuurVisie. Deze Ruimtelijke StructuurVisie is een raamwerk en een gids voor de ruimtelijke activiteiten en investeringen van burgers, bedrijven, instellingen en overheid in de komende jaren.
In de Ruimtelijke StructuurVisie (RSV) is de lagenbenadering van het streekplan nader uitgewerkt. Nieuwe ontwikkelingen zullen worden afgestemd en getoetst op de specifieke onderlagen van een gebied en de laag van infrastructuur.
De Ruimtelijke StructuurVisie is bedoeld om richting te geven aan de eigen stedelijke ambities, voorzover ruimtelijk relevant. Daarmee is het een paraplunota en een integratiekader voor de ruimtelijke gevolgen van deze ambities van de verschillende sectorale nota's. De Ruimtelijke StructuurVisie is ook toetsingskader en leidraad voor ruimtelijke plannen van de gemeente, zoals structuurvisies en bestemmingsplannen.
De Ruimtelijke StructuurVisie benoemt Kruisstraat als een buurtschap dat enigszins agrarisch van karakter is gebleven. Daarnaast wordt de Kruisstraat als een oud bebouwingslint met historisch interessante losse bebouwing genoemd.
De ontwikkeling doet geen afbreuk aan de het bebouwingslint. De geplande bebouwing bestaat uit "losse" bebouwing en past in het bebouwingslint. De ontwikkeling doet daarmee geen afbreuk aan de uitgangspunten van de RSV.
Het doel van het Waterplan "Waterstad 's-Hertogenbosch" (14 juli 2009) is het bereiken van een veilig en een duurzaam watersysteem in en om 's-Hertogenbosch, waarbij zo goed mogelijk aan de wensen van alle belanghebbenden tegemoet wordt gekomen. Het Waterplan betreft een koepelplan voor alle waterzaken. Het gaat daarbij om de gewenste inrichting en het beheer van oppervlaktewater en grondwater, als ook om de afvoer van hemelwater en afvalwater.
Het Waterplan omvat het gemeenschappelijk beleid van gemeente en de waterschappen. Dit gemeenschappelijke beleid moet leiden tot een klimaatbestendig, robuust en mooi watersysteem in de Groene Delta. De bijdrage aan energiebesparing vanuit het watersysteem zijn verkend met het oog op de doelstelling om in 2050 als stad klimaatneutraal te zijn. Ambities zijn hierbij verwoord naar beleid op hoofdlijnen. In het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGrp) is het beleid ten aanzien van afvalwater, regenwater en grondwater verder uitgewerkt.
In hoofdstuk 6 'Waterparagraaf' worden de belangrijkste beleidsuitgangspunten voor het plangebied genoemd. Ook wordt hier ingegaan op de wijze waarop met water wordt omgegaan op de ontwikkelingslocatie.
In de Welstandsnota voor het deelgebied Rosmalen Centrum/Noord is het welstandsbeleid opgenomen voor het plangebied. De Kruisstraat wordt voornamelijk bepaald door het historische bebouwingslint de Kruisstraat. Hieruit is de geschiedenis van het buurtschap duidelijk af te lezen. Niet alleen de structuur van het lint maar ook de bebouwing die eraan staat is over het algemeen cultuurhistorisch zeer waardevol. Voor het historische lint Kruisstraat geldt daarom een bijzonder welstandsniveau. Het bijzonder welstandsniveau dient ter bescherming van de herkenbaarheid van de (historische) structuur en het daarmee gepaard gaande karakter van de bebouwing.
De ligging van het bijzondere welstandsniveau (rode gebied)