direct naar inhoud van 5.1 Achtergrond en aanleiding
Plan: Hoogwater 's-Hertogenbosch
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002125-1401

5.1 Achtergrond en aanleiding

In de stad 's-Hertogenbosch komen de beken Dommel en Aa samen. De stad ligt in feite in een delta tussen de beken Dommel en Aa en de rivier de Maas. Vanaf de samenkomst van beide beken stroomt het water via de Dieze en de spuisluis Crèvecoeur naar de Maas. Tevens is er de mogelijkheid om het water van de Dommel en de Aa via het Drongelenskanaal op de Maas af te voeren ter hoogte van Waalwijk.

Bij hoogwater op de Maas is de afvoercapaciteit via de Dieze en het Drongelens kanaal beperkt. De afvoeren van Dommel en Aa zijn dan niet of slechts deels af te voeren naar de Maas. Een enkele keer valt een hoge afvoer op de Maas samen met een extreme afvoer via de Dommel en de Aa. Bij het samenvallen van een piek op de Maas en op de beide beken, kan dit grote wateroverlast in en nabij 's-Hertogenbosch opleveren. Delen van de stad kunnen dan onder water komen. Om dit tegen te gaan is een aantal overheden gaan samenwerken onder de noemer HOWABO, hetgeen staat voor Hoogwateraanpak 's-Hertogenbosch (bron MER).

De essentie van HOWABO is het tijdelijk bergen van water rondom de stad 's Hertogenbosch zodat overlast in de stad zelf wordt tegengegaan. De waterberging vindt plaats in het buitengebied van de gemeenten 's-Hertogenbosch, Vught en Heusden. Bestemmingsplan Hoogwater 's-Hertogenbosch maakt de waterberging planologisch mogelijk op het grondgebied van de gemeente 's-Hertogenbosch.

Absolute bescherming tegen hoogwater kan niet gegarandeerd worden. Wel zijn afspraken gemaakt over het beschermingsniveau. Dit betekent dat de stedelijke gebieden van 's-Hertogenbosch beschermd zijn tot een hoogwatersituatie vanuit het regionale watersysteem die zich met een kans van eens in de 150 jaar voordoet. De wateroverlast treedt op als het waterpeil in de regionale wateren rond 's-Hertogenbosch hoger komt dan 4,90 meter boven NAP (Nieuw Amsterdams Peil). Op basis van modelberekeningen en met inachtname van reeds gerealiseerde opvangmogelijkheden voor water, is berekend dat nog 4,5 miljoen m3 water geborgen moet kunnen worden in de omgeving van 's Hertogenbosch om aan deze taakstelling te voldoen. Afgesproken is deze taakstelling voor eind 2015 te voldoen.

Op langere termijn is vanwege klimaatveranderingen, door veranderingen in het stromingspatroon in de Maas en door mogelijke tegenvallende capaciteit van bergingsgebieden stroomopwaarts in de stroomgebieden van de beken, nog extra bergingscapaciteit nodig. Dit kan oplopen van minimaal 6,5 tot maximaal 10 miljoen m3 in 2050. Dat is dus 2,0 tot 5,5 miljoen m3 extra ten opzichte van de 4,5 miljoen m3 berging die al in 2015 gerealiseerd moet zijn.

Het bestemmingsplan Hoogwater 's Hertogenbosch maakt de in 2015 benodigde waterberging (4,5 miljoen m3) mogelijk. De benodigde waterberging op langere termijn wordt met het bestemmingsplan niet specifiek mogelijk dan wel onmogelijk gemaakt.