Plan: | Kantoorontwikkeling Meerendonkweg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002122-1501 |
Luchtkwaliteit heeft betrekking op de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de buitenlucht. Bij het nemen van ruimtelijke besluiten, zoals het vaststellen van een bestemmingsplan, moet beoordeeld worden of wordt voldaan aan de eisen die vanuit de luchtkwaliteit gelden. Hierbij wordt getoetst aan de voor bepaalde stoffen vastgestelde grenswaarden (de luchtkwaliteit in het plangebied en de omgeving) en wordt beoordeeld of met het ruimtelijk besluit ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt die de luchtkwaliteit zullen verslechteren. Sinds 15 november 2007 staan de hoofdregels voor luchtkwaliteit in hoofdstuk 5 titel 2 van de Wet milieubeheer (Wm). Evenals die uit het oude Besluit Luchtkwaliteit 2005 gaan deze regels over het naleven van de gestelde normen, maar zijn er belangrijke nieuwe elementen toegevoegd. Deze zijn nodig om te zorgen dat de grenswaarden in Nederland worden gehaald en tegelijk projecten voldoende doorgang kunnen vinden.
Bij de nieuwe bepalingen in de Wet milieubeheer horen ook uitvoeringsregels, vastgelegd in Algemene Maatregelen van Bestuur en ministeriƫle regelingen. Die regels zijn eveneens op 15 november 2007 in werking getreden:
De wet voorziet in de mogelijkheid dat kleinere projecten zogenaamde 'niet in betekenende mate' projecten - geen afzonderlijke maatregelen meer behoeven te treffen om aan de grenswaarden te voldoen. Luchtonderzoek is dan niet nodig.
Uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening zal afgewogen moeten worden of het aanvaardbaar is om een project op een bepaalde locatie te realiseren. Daarbij speelt de mate van blootstelling aan luchtverontreiniging een rol. Ook de gevoeligheid van bepaalde groepen mensen voor luchtverontreiniging, zoals bijvoorbeeld kinderen, ouderen en zieken, kan daarbij worden afgewogen.
De omvang van de ontwikkeling (12.600 m2 bvo) valt binnen de grenzen van de 'niet in betekenende mate'-projecten. Dit betekent dat geen onderzoek behoeft te worden gedaan naar de bijdrage van de ontwikkeling op de luchtkwaliteit in de omgeving.
Gezien de relatief korte afstand tot de rijksweg A2 (circa 85 meter) wordt aanbevolen het gebouw te voorzien van een kunstmatige luchthuishouding afgestemd op de luchtkwaliteit van de omgeving. Door het toepassen van zuiverende voorzieningen, gunstige ligging van de aanzuiging van verse lucht en een doordacht systeem kan ook de kwaliteit van de binnenlucht worden gewaarborgd.