direct naar inhoud van 7.1 Gebied 't Ven
Plan: 't Ven Hondsberg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002102-1501

7.1 Gebied 't Ven

Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Striensestraat, aan de zuidzijde door de spoorbaan 's-Hertogenbosch- Nijmegen, aan de westzijde door de Empelseweg en aan de oostzijde door de Venstraat.

Het plangebied is gelegen in het afwateringsgebied van Rosmalen, waar zich slechts weinig oppervlaktewater bevindt. De kern van de buurt is opgehoogd tot ca. 5 meter + NAP, terwijl de randen van de wijk ca. 3,5 meter + NAP rijken. Geologisch behoren deze percelen grotendeels tot de in het Pleistoceen afgezette zandgronden met daarop door menselijke activiteiten aangebrachte potstal.

Het oppervlaktewater dat aanwezig is heeft een peil van 2,9 meter tot 3,00 meter + NAP, maar door wegzijging wordt dit peil dikwijls onderschreden. Dit peil kan bij hevige regenbuien (T=10) oplopen tot 3,25 meter + NAP. Deze stijging komt door de beperkte aanwezigheid van oppervlaktewater en de geringe doorlatendheid van de zandbodem.

De stroming van het freatische grondwater is noordwestelijk gericht. De grondwaterstand wordt sterk beïnvloed door de waterstand van de noordelijk gelegen rivier de Maas, waarbij het grondwater kan stijgen tot 3,50 meter + NAP bij een T=100 afvoersituatie op de Maas. De grondwaterstand varieert jaarlijks van 1.30 meter tot 2.00 meter onder het maaiveld.

7.1.1 Riolering

De buurt heeft een gemengd rioolstelsel met een gemaal welke loost op de buurt Rosmalen Centrum.

In deze regio is verdroging van de ondergrond een probleem. Bij toekomstige ontwikkelingen (zoals de geplande woningen) bestaat de wens om maximaal af te koppelen en het hemelwater zoveel mogelijk te infiltreren. Gezien de grondslag moeten hiervoor voldoende voorzieningen worden getroffen.

7.1.2 Ontwikkelingslocatie in 't Ven

Onderhavig plan betreft voornamelijk een beheersplan dat voorziet in de planologische en juridische vastlegging van de situatie, zoals deze nu grotendeels feitelijk bestaat (qua gebruik en bebouwing). Het plan maakt de bouw van enkele woningen planologisch mogelijk, maar door de sloop van een bedrijfspand is er sprake van een netto afname van verhard oppervlak van 650 m2. De nieuwe woningen zullen conform onderstaand beleidskader gerealiseerd moeten worden, waarbij het bergen van hemelwater op eigen terrein het uitgangspunt is van gemeente en waterschap.