Plan: | Nieuwbouw Deuteren, 2e fase |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002087-1401 |
In 1999 is Boschveld/Deuteren aangewezen als GSB aandachtgebied. Via een wijkontwikkelingsstrategie (WOS) is de gewenste en haalbare ontwikkeling van Deuteren op sociaal, fysiek en economisch terrein in beeld gebracht en vastgelegd. Als onderdeel van de WOS is voor het totale aandachtsgebied een wijkanalyse opgesteld.
In 2005 zijn de kaders voor de verdere uitwerking van Deuteren vastgesteld:
De verkenning Deuteren is vervolgens nader uitgewerkt in het stedenbouwkundig plan “Hart voor Deuteren, dat op 3 oktober 2006 - met inachtneming van een wijziging ten aanzien van de ontsluiting - is vastgesteld door de gemeenteraad.
Het stedenbouwkundig plan en het raadsbesluit inzake de vaststelling maken onderdeel uit van onderhavige ruimtelijke onderbouwing.
Binnen de uitgangspunten van het stedenbouwkundig plan wordt gefaseerd uitvoering gegeven aan de herstructurering van Deuteren.
Voor deze tweede fase betreft dat de bouw van 71 woningen (58 grondgebonden woningen en 13 appartementen). Het merendeel van de woningen vormt daarbij een aanvulling op de woningvoorraad in Deuteren. In het binnengebied aan (en tussen) de Berkendonklaan en de Haverdonklaan komen voor slechts 30 te slopen woningen 65 nieuwe woningen terug.
De massa en verschijningsvorm van de nieuwbouw is afgestemd op de bestaande (woon)omgeving; de bouwhoogte varieert daarbij van anderhalve bouwlaag (patiowoningen) tot maximaal 3 bouwlagen zónder kap (appartementen).
De afwijkingen zijn een gevolg van verdere architectonische verfijning, en passen binnen het plan. De massa en verschijningsvorm van de nieuwbouw is afgestemd op de bestaande (woon)omgeving; de bouwhoogte varieert daarbij van anderhalve bouwlaag (patiowoningen) tot maximaal 3 bouwlagen zónder kap (appartementen).
Ten opzichte van het vastgestelde stedenbouwkundig plan worden in de nieuwbouw enkele kleine aanpassingen doorgevoerd.
In de plandelen I en J aan de Gildonklaan en Berkendonklaan leidt dit tot de bouw van 8 halfvrijstaande woningen en 4 geschakelde woningen in plaats van 6 halfvrijstaande woningen en 4 vrijstaande woningen. In het woonblok H tussen de Haverdonklaan en de Berkendonklaan worden 15 woningen geprojecteerd, één woning meer dan eerder geraamd.
Daarnaast komt onder invloed van de besluitvorming met betrekking tot het afzien van een volwaardige verkeersaansluiting van de Wolfsdonklaan op de Oude Vlijmenseweg iets meer ruimte beschikbaar voor de appartementenbouw aan de Wolfsdonklaan. Het thans beoogde complex biedt ruimte voor 13 appartementen, 3 meer dan eerder voorzien. Door de gewijzigde inrichting van het openbaar gebied komt tenslotte de verbijzondering aan de hoekwoning aan de Berkendonklaan te vervallen.
Bovengenoemde aanpassingen zijn niet van wezenlijke invloed op de bestaande woonomgeving.
In aansluiting op de nieuwbouw wordt ook het openbaar gebied opnieuw ingericht. De nieuwe functionele invulling van de terreinen (zoals gewijzigde verkeersverbindingen en herschikking van groenvoorzieningen en parkeren) in afwijking van de voor de gronden geldende bestemmingstoedeling, maakt onderdeel uit van de projectbesluitprocedure.
Voor de herinrichting is een indicatieve inrichtingskaart opgesteld.
Mede vanwege de relatief lage ligging van het ontwikkelingsgebied wordt niet voorzien in ondergrondse parkeerruimte maar wordt het parkeren op maaiveld gesitueerd. Daarbij worden de gebruikelijke (gemeentelijke) parkeernormen gehanteerd.
De nieuwbouwontwikkeling ligt binnen het plangebied van het “Uitbreidingsplan in onderdelen Deuteren 1965”. De huidige nieuwbouw ligt daarbij op gronden toegekend met de bestemmingen “openbaar plantsoen en recreatie”, “eengezinshuizen B2” ,”eengezinshuizen G2”, “erf”, “openbare wegen, waaronder woonpaden”, “winkels” en “magazijnen e.d.” die de huidige nieuwbouw niet (of niet in deze vorm) toelaten.
De beoogde herstructurering van de wijk Deuteren is vastgelegd in het stedenbouwkundig plan “Hart voor Deuteren” dat na het doorlopen van een inspraakronde door de gemeenteraad is vastgesteld met inachtneming van een amendement gericht op het instandhouden van de bestaande lintbebouwing aan de oostzijde van de Vlijmenseweg. Hoofddoelstelling van het stedenbouwkundig plan is versterking van het woonkarakter van de wijk en aanvulling en verbetering van de kwaliteit van de woonvoorraad.
Met betrekking tot het stedenbouwkundig plan “Hart voor Deuteren” is door de PPC op 28 februari 2007 schriftelijk geadviseerd (brief nr. 1246142/1271255). Het waterschap Aa en Maas heeft op 15 december 2006 schriftelijk gereageerd op het stedenbouwkundig plan (brief nr. 2006/18300).
De daadwerkelijke nieuwbouwplannen - waarvan dit initiatief het tweede is - worden met specifieke bouwplangebonden procedures (i.c. projectbesluit) bevorderd. Na afronding van de projectbesluitprocedure voor de derde fase van de nieuwbouw - de herinvulling van de voorzieningenlocatie op de hoek Weidonklaan/Vlijmenseweg - zal een procedure voor bestemmingsplanactualisatie voor de gehele woonwijk Deuteren worden opgestart.
Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.13 lid 2 sub b Wro wordt de termijn voor ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan voor het gebied met (maximaal) 4 jaar verlengd.
Op de archeologische waardekaart staat het plangebied niet genoemd. In het bestaande woongebied is het oorspronkelijk maaiveld veelal door de jaren al genoegzaam afgedekt met een laag grond van enkele meters. In het verlengde hiervan worden de nog lager gelegen te bebouwen delen van het woongebied eveneens opgehoogd. Voorts worden geen ondergrondse parkeerkelders of andere ondergrondse bouwwerken gemaakt. Mogelijk waardevolle archeologische aspecten blijven dus in de bodem behouden.
Ten behoeve van het Stedenbouwkundig Plan Deuteren is onderzoek uitgevoerd om de gevolgen voor de luchtkwaliteit, vanwege wijzigingen in het verkeersbeeld rondom en binnen het plan, in beeld te brengen. Zowel de situatie zonder (nulsituatie) als die mét de nieuwe ruimtelijke plannen beoordeeld. Uit het onderzoek komt naar voren dat langs een gedeelte van de Oude Vlijmenseweg een kleine verslechtering van de luchtkwaliteit (fijnstof) optreedt, maar dat de normen van het Besluit Luchtkwaliteit nergens worden overschreden. Langs de Vlijmenseweg leidt het plan voor Deuteren niet tot verslechtering van de luchtkwaliteit ten opzichte van de autonome situatie en voor alle overige wegdelen in en nabij het plan worden de luchtkwaliteitsnormen evenmin overschreden. Ter plaatse van het projectgebied is de bodem onderzocht volgens de wettelijke richtlijnen. De bevindingen zijn weergegeven in de rapportages met betrekking tot historisch onderzoek, verkennend en aanvullend verkennend bodemonderzoek.Gebleken is (zie ook het stedenbouwkundig plan) dat de toestand van de bodem in het ontwikkelingsgebied milieuhygiënisch geen belemmering vormt voor de geplande herontwikkeling. In opdracht van de gemeente is voorts akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de optredende geluidbelasting vanwege wegverkeer voor het Stedenbouwkundig Plan Deuteren. Uit het onderzoek komt naar voren dat ter plaatse van de nieuwbouw aan de Oude Vlijmenseweg het wegverkeer zorgt voor overschrijding van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. De gemeente zal voor de nieuwbouw daarom ontheffing moeten verlenen van de voorkeursgrenswaarde wegverkeersgeluid. De procedure daartoe zal gelijk oplopen met de procedure voor het benodigde projectbesluit. Onderzoek naar de externe veiligheid als gevolg van gevaarlijk transport over weg, spoor en over water heeft aangetoond dat de nieuwe bewoners van Deuteren geen onnodig hoge risico's lopen ingeval van een onverhoopte calamiteit. Van belang daarbij is dat het LPG-verkooppunt aan de Oude Vlijmenseweg tijdig is gesaneerd.
In het ontwikkelingsgebied wordt integraal waterbeheer toegepast met een gescheiden afvoer van (schoon) hemelwater en afvalwater.
In de nieuwbouw zal het regenwater via oppervlakkige afvoer onder verval in zuidoostelijke richting naar de Baksvelstraat worden geleid. Daar verzamelt het regenwater zich in een zogenaamd infiltratieriool. Kleine regenbuien zullen via deze hemelwatervoorziening ter plekke infiltreren in de bodem. Overvloedige regen wordt door dezelfde voorziening vertraagd afgevoerd naar de zuidelijk van het plan gelegen bergingsvijver aan de Weidonklaan.
Om voldoende drooglegging in de laag gelegen achtertuinen van de woningen aan de Oude Vlijmenseweg te garanderen zal de nieuwe wijk aan de noordwestelijke zijde van een drainageleiding worden voorzien. Deze leiding vangt eventueel overtollige infiltratiewater af voordat uittreding naar de aangrenzende tuinen zal plaatsvinden. Deze leiding voert het overtollige water eveneens af naar de bergingsvijver aan de Weidonklaan.
Het afvalwater van de nieuwe woningen zal via nieuwe aansluitingen op het bestaande rioleringsstelsel doorgeleid worden naar de rioolwaterzuivering Treurenburg.
Het in de nieuwe ontwikkeling betrokken gebied herbergt geen bijzondere natuurwaarden.
Het volkstuinengebied ten oosten van de achtererven van de percelen aan de Oude Vlijmenseweg is inmiddels verplaatst naar goed bereikbare locaties ten zuiden van de Vlijmenseweg.
Het gebied tussen de Weidonklaan en de Vlijmenseweg blijft een groen en parkachtig karakter behouden, waarbij het gebruik als waterbergingslocatie versterkt wordt.
De relatie van het gebied met de omgeving wordt voor gemotoriseerd verkeer versterkt door de aansluiting van de wijk op de nieuwe infrastructuur van de randweg. Voor langzaam verkeer is voorzien in een fietstunnel onder de nieuwe randweg, waardoor de bereikbaarheid van De Gement e.o. voor bewoners van de wijk een stuk verbeterd wordt. Voorts krijgt de wijk een betere langzaam verkeersverbinding met de wijk de Kruiskamp waarin de belangrijkste voorzieningen op stadsdeelniveau zijn gesitueerd.
financieel economische aspecten
De nieuwbouwontwikkeling komt volledig voor rekening van de externe initiatiefnemers, woningstichting Brabant Wonen en Bouwbedrijf Moeskops B.V.
Voor de gemeente is het bouwinitiatief derhalve op voorhand financiëel-economisch aanvaardbaar.
De (gefaseerde) herstructurering van Deuteren met nieuwbouw aan de Berkendonklaan en de Haverdonklaan e.o. past binnen de gemeentelijke opzet van stadsvernieuwing in Deuteren. Verouderde woningen worden vervangen door nieuwe woningen, ter plaatse van de voormalige volkstuinen worden woningen toegevoegd binnen het stedelijk gebied en de mix in woningen verbreedt de differentiatie in het woningaanbod in de wijk.
De intensivering (met bebouwing) binnen het gebied sluit daarbij ook optimaal aan op de verstedelijkingsopzet die de hogere overheden voorstaan voor de gemeente.
Naar de bestaande woningen in de omgeving wordt voldoende afstand gehouden om het bestaande woonklimaat te respecteren. Van belang daarbij is dat de bestaande woningen aan de Oude Vlijmenseweg diepe tuinen kennen met voldoende mogelijkheden om de privacy op eigen terrein te beschermen, en de bestaande woonpercelen aan de Weidonklaan middels een brandgang voldoende afgeschermd worden van de nieuwbouw aan de Berkendonklaan en de Gildonklaan.
In het kader van het stedenbouwkundig plan is onderzoek gedaan naar de relevante milieuaspecten van de nieuwbouwontwikkeling en zaken als archeologie, waterhuishouding en duurzaamheid. De resutaten daarvan zijn in het stedenbouwkundig plan dat onderdeel vormt van deze ruimtelijke onderbouwing opgenomen. Conclusie naar aanleiding van de onderzoeken is dat vanuit de verschillende onderzochte aspecten er geen belemmeringen zijn voor de beoogde nieuwbouwontwikkeling. Wel is voor de 6 woningen in deelgebied A aan de Vlijmenseweg ontheffing van de voorkeurswaarde wegverkeersgeluid benodigd.
Concluderend past de nieuwbouw van de appartementen en grondgebonden woningen ruimtelijk en functioneel goed binnen de beoogde herstructurering van de wijk Deuteren en leidt de nieuwbouwontwikkeling en bijbehorende terreininrichting niet tot een inbreuk op het bestaande woonklimaat in de omgeving.
SO/ros, juli 2009.