direct naar inhoud van 4.1 Stedenbouwkundige uitgangspunten
Plan: Sport- en jeugdcluster Engelen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002083-1501

4.1 Stedenbouwkundige uitgangspunten

Inpassing op de locatie

De stedenbouwkundige randvoorwaarden zijn gebaseerd op het uitgangspunt de groene en open karakteristiek van het sportpark te waarborgen en de bufferzone naar de woonbuurt in stand te houden.

De stedenbouwkundige uitgangspunten zijn:

  • verschillende functies clusteren in één of twee - compacte - gebouwen op het terrein, geen confetti van gebouwen, bijgebouwen, en bouwwerken;
  • nieuwe bebouwing centraal op het sportpark situeren;
  • geen oriëntatie op de omringende wegen (Hoenderland, de Vutter);
  • de sportzaal is en blijft een beeldbepalend gebouw van het sportpark, nieuwe bebouwing dient hieraan te refereren;
  • in beginsel maximale bouwhoogte 8 meter;
  • bufferzone naar de woonbuurt in stand houden. Hier de meer extensieve functies situeren en/of voorzieningen die betekenis hebben voor de woonbuurt;
  • vorming van één samenhangend sportveldencomplex met sporthal, tennis, voetbal, parkeren en jeugd- en jongerenvoorziening.

Landschappelijke inrichting

Met de inrichting van het landgoed Haverleij en met de bouw van de sportzaal is aandacht besteed aan een landschappelijke aanhaking. In 2005 is door de Grontmij een inrichtingsplan opgesteld om de landschappelijke samenhang op het park en met de omgeving te vergroten. Een deel van dit inrichtingsplan is inmiddels uitgevoerd. Langs het Hoenderland zijn bijvoorbeeld fruitbomen aangeplant. Voor het middendeel van de locatie is voorgesteld een meer parkachtige inrichting met een aantal losse bomen en struiken te realiseren. Met de realisatie van het sport- en jeugdcluster en bijbehorende buitenruimte kan de gewenste parkachtige inrichting van het sportpark gelijktijdig uitgevoerd worden. Door geen apart omheinde buitenruimte voor allerlei verschillende doelgroepen te maken maar een meer landschappelijke inrichting en groene afscheidingen te realiseren kan de samenhang in het park vergroot worden. Insteek is een functionele, groene inrichting. Het inrichtingsplan voor de Haverleij biedt een prima kader voor het onderhavige inrichtingsplan om hierop voort te borduren.

Terreininrichting

Bij de herinrichting van het sportpark zal veel aandacht besteed worden aan de sociale veiligheid, de verkeersveiligheid en de uitstraling naar de woonbuurt. Dit betekent concreet:

  • parkeervoorziening concentreren aan de rand van het sportpark;
  • overzichtelijke wandel- en fietsroutes naar de entrees van de voorzieningen;
  • wandelroute naar de wijkspeelplaats die ook 's avonds door de jeugd van de Schuilplaats gebruikt kan worden;
  • verbetering van de onderlinge relatie tussen voetbal- en tennisvelden, alsmede de sporthal;
  • goede verlichting;
  • delen van het sportpark dienen afsluitbaar te blijven (tennisvelden, hoofdvelden van de voetbalvereniging), maar een deel van het sportpark zal ook buiten de gebruikstijden van de sportverenigingen (in de middag- en avonduren) toegankelijk en bruikbaar blijven. Dit gaat, naast de specifieke gebouwen en speelterreinen vooral om een sportveld, een 'rookplek', een entree voor de 'brommerjeugd' en een goede route naar de wijkspeelplaats.

Er is een inrichtingsplan voor de buitenruimte opgesteld door Grontmij, dat direct aansluit op het inrichtingsplan voor De Haverleij.

Stedenbouwkundige inpassing

Voorwaarde voor de ontwikkeling van een sport- en jeugdcluster is de aanleg van kunstgras. Hierdoor ontstaat ruimte voor het toevoegen van nieuwe functies en wordt de bespeelbaarheid van de velden door verschillende doelgroepen vergroot. Kunstgras maakt het mogelijk het hele jaar door intensief gebruik te kunnen maken van de beschikbare voetbalvelden.

De gebouwen en actieve recreatie en sport (gebouwen, velden, verlichting, weekend- en avondgebruik) worden geconcentreerd in het hart van het sportpark. De groene bufferzone tussen sportpark en het dorp Engelen wordt gerespecteerd. Om de uitstraling naar de buurt te beperken is het model met een concentratie van de gebouw(en), aan de Taling optimaal. Een nieuw aan te leggen (kunst)grasveld, bestaande uit een volwaardig veld en een trainingsveld wordt in noord/zuid richting gesitueerd.

Op het sportpark zal een bouwvolume van maximaal ongeveer 2.900 m² in twee bouwlagen. Dit is qua omvang bijna vergelijkbaar met de sportzaal. De sportzaal is 36 x 36 meter en circa 9 meter hoog.

De inpassing cluster van 2.900 m² bvo in twee bouwlagen vindt plaats in één of twee gebouwen. Dit is afhankelijk van de wensen van de gebruikers. De voetbalvereniging kan zijn kantine centraal situeren ten opzichte van het hoofdveld en de overige velden. De school en kinderopvang kunnen meer gezicht maken langs de Taling en naar de woonbuurt. De speelterreinen zijn centraal gesitueerd en kunnen door verschillende doelgroepen gebruikt worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002083-1501_0002.jpg"