direct naar inhoud van 5.7 Duurzame stedelijke ontwikkeling
Plan: De Overlaet
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002061-1501

5.7 Duurzame stedelijke ontwikkeling

Het waarborgen van de kwaliteit van de leefomgeving is een belangrijke opgave van de gemeente. Van ontwerp, aanleg, inrichting tot beheer wordt de stedelijke ontwikkeling steeds duurzamer vormgegeven. De gemeente 's-Hertogenbosch wil een voortrekkersrol blijven spelen op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling. Onder duurzame stedelijke ontwikkeling wordt verstaan: het rekening houden met milieuaspecten gedurende planontwikkeling, bouw, inrichting en beheer van de nieuwe wijk. Belangrijke onderwerpen zijn: energie, water, afval, verkeer, materiaalgebruik, bodem, geluid en natuur.

Tussen gemeente, woningcorporaties en ondernemers in de bouw is in 1994 het convenant “Duurzaam bouwen Stadsgewest 's-Hertogenbosch” afgesloten. Dit bevat maatregelen op het gebied van materiaalgebruik, afval, water- en energiebesparing. Later is door het ministerie van VROM een uitgebreider “Nationaal pakket duurzaam bouwen” uitgebracht. Hieraan is tevens een maatlat DuBo verbonden. De gemeente streeft naar toepassing door bouwpartijen van het basispakket van het convenant, uitgebreid met maatregelen uit het Nationaal pakket.

Bij het ontwerp van de grote (nieuw)bouwlocaties streeft de gemeente ernaar om de volgende maatregelen te treffen:

  • zongerichte verkaveling, zodat woningen optimaal gebruik kunnen maken van passieve zonne-energie;
  • integraal waterbeheer, waarbij zo min mogelijk schoon regenwater wordt afgevoerd door het riool;
  • behoud en versterking van bestaande waardevolle groen-structuren;
  • het gebruik van milieuvriendelijke materialen bij de inrichting van de openbare ruimte en een gesloten grondbalans;
  • beperking van het autogebruik, door bevordering van het langzaam verkeer.

Gesteld wordt dat het bij het voorliggende plan gaat om beperkte ontwikkelingsmogelijkheden, in een reeds bestaand bebouwd gebied.

Geconcludeerd wordt dat er binnen deze (omgevings)situatie beperkte mogelijkheden zijn om aan duurzame stedenbouw te doen. Wel zal, via het bovenstaande, in de toekomst aan het duurzaam bouwen zoveel mogelijk uitvoering worden gegeven. Hierbij valt, gelet op de nabijheid van open water, te denken aan integraal waterbeheer, waarbij het schoon afvalwater (regenwater) gescheiden van het vuile (huishoudelijke) afvalwater wordt afgevoerd.