Plan: | Bedrijventerreinen Empel 3e fase |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002008-1501 |
Oppervlaktewater
De huidige functie van het gebied is landbouw. De drooglegging is bepaald aan de hand van T = 25. Dit wil zeggen dat gemiddeld 1 keer in de 25 jaar wateroverlast op mag treden. Doordat het gebied een stedelijke functie krijgt, wordt dit aangepast naar een situatie waarbij gemiddeld 1 keer in de 100 jaar wateroverlast mag optreden. Om in de toekomst problemen met wateroverlast te voorkomen zullen ophoging- en ontwateringmaatregelen moeten worden genomen.
De bestaande terreinhoogte in het gebied varieert tussen 2,00 en 3,40 meter + N.A.P. De gemiddelde hoogte bedraagt circa 2,40 + N.A.P. De toekomstige terreinhoogte zal minimaal op circa 3,30+ N.A.P. komen te liggen.
Wateropgave
In het gebied neemt de verhardingsgraad toe. Om te voorkomen, dat in het gebied de afvoer van overtollig regenwater toeneemt, worden de stappen 'hergebruik - infiltratie - buffering - afvoer' doorlopen. In het plangebied is gekozen voor het vergroten van het wateroppervlak, het aanleggen van poelen en gebruik te maken van wadi's om te kunnen infiltreren.
In het plangebied neemt de verharding toe met circa 6,7 ha. Hierdoor ontstaat een bergingsopgave van 3.204 m3. In het plangebied wordt bijna 33.250m2 wateroppervlak gerealiseerd. Met een toegestane peilstijging van 30 cm in dit water wordt een bergingscapaciteit van 9.975 m3 gecreƫerd.
De versmalling van de Groote Wetering nabij de parkeergarages en bedrijfsbebouwing wordt gecompenseerd aan de overzijde van de watergang. De hoofdwaterstroom moet gedimensioneerd worden op de benodigde afvoerdebieten. Door een diepte van tenminste 1,10 meter aan te houden, wordt voorkomen dat rietgroei zal optreden. Hierdoor blijft het natte profiel gewaarborgd. De Rosmalense Plas, de hoofdwaterstroom in de parkzone en de Rompert Wetering hebben ieder een eigen peilbeheersing en zijn (met uitzondering van afvoer in 1 richting) niet met elkaar verbonden. Poelen hebben een heel geleidelijk profiel op de noordoever (meeste zon) en steilere oevers aan andere zijden. De maximale diepte is daar 1,5 meter.
Aan de zuidoostzijde van de tunnelbak Burgemeesters Godschalxstraat ligt een duiker van het waterschap, die in verbinding staat met de huidige waterschapsloot achter de weg Pottenbakker. Deze verbinding zal intact moeten blijven. Zowel bij bestaande als bij nieuw aan te leggen waterlopen moet rekening worden gehouden met 5 meter brede onderhoudsstroken. Deze stroken moeten vrij zijn van opgaande beplanting en andere obstakels, maar kunnen wel deel uitmaken van de openbare ruimte. Indien de waterloop breder is dan 7 meter, moet aan beide kanten een onderhoudsstrook aangelegd worden.
Riolering
In het plan Empel zal op duurzame wijze met hemelwater worden omgegaan. Daarvoor zal er een DWA-stelsel worden aangelegd en zal het hemelwater oppervlakkig worden afgevoerd naar het oppervlaktewatersysteem.
Voor het vuilwater en het proceswater wordt een vuilwaterriool aangelegd. Dit water komt in een pompput. Deze put pompt het water naar het eindgemaal aan de Deken Pompenstraat. Dit gemaal pompt het water naar de zuivering in Ooijen.
Het hemelwater zal hoofdzakelijk bovengronds worden afgevoerd. Waar dit niet mogelijk is, moet gekozen worden voor roostergoten. Al dit water wordt afgevoerd naar de open waterpartijen en/of de wadi's. Het regenwater, dat valt op de drukke wegen wordt afgevoerd via een bodempassage naar het oppervlaktewater. Met afkoppeling als uitgangspunt is de hoeveelheid ruimte die er nu is voor waterberging in bermen, poelen en waterpartijen voldoende. De wadi's worden hierop gedimensioneerd.
Voorts zullen voor zowel het waterlopenplan als het rioolplan de benodigde vergunningen bij waterschap aangevraagd worden. (Ontheffing op de Keur, lozingsvergunning bemalingswater, beide Waterschap en melding c.q. vergunning voor het onttrekken van grondwater bij de provincie).
Bouwmaterialen
Uit zorg voor een goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater moet bij her- en nieuwbouw worden afgezien van het gebruik van uitlogende bouwmaterialen in daken, gevels, verhardingen en regenwatervoorzieningen (goten en leidingen).
Beheer en onderhoud
Het hoofdwaterlopensysteem (ten behoeve van het waterschap) loopt aan de buitenzijde van het plan en komt in onderhoud en beheer bij het waterschap. De wadi's en poelen komen in onderhoud en beheer bij de gemeente.