direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Bedrijventerreinen Empel 3e fase
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002008-1501

1.1 Aanleiding

Op 18 februari 2004 heeft de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch het bestemmingsplan Uitbreiding Empel 3e fase vastgesteld. Echter, door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is op 21 september 2004 voor wat betreft de in het bestemmingsplan Empel 3e fase voorziene bedrijventerreinen goedkeuring onthouden. De bedrijventerreinen bestaan uit twee gedeelten. Één gedeelte betreft het bedrijventerrein Empel-Zuid. Het andere gedeelte het bedrijventerrein Rosmalense Plas.

De reden dat goedkeuring is onthouden van het gedeelte Empel-Zuid, lag in gesignaleerde gebreken in de verwerking van het raadsbesluit d.d. 18 februari 2004 op de plankaart (eerder weggevallen arceringen waren niet hersteld). Daarnaast wordt in het besluit van Gedeputeerde Staten opgemerkt, dat het bedrijventerrein ook wordt ontwikkeld voor categorie 1 en 2 bedrijven, hetgeen in zijn algemeenheid, gelet op het in het streekplan vastgelegde beleid als onjuist wordt gezien. Voorkomen dient te worden, aldus Gedeputeerde Staten, dat bedrijven, die qua omvang, verkeersaantrekkende werking en milieuhinder goed inpasbaar zijn in een woonomgeving of gemengd milieu op bedrijventerreinen worden gevestigd. Dit wil echter niet zeggen, dat deze categorieën bedrijven in zijn geheel niet voor vestiging in aanmerking komen, maar dit maakt maatwerk en nuanceringen noodzakelijk, aldus Gedeputeerde Staten. Dit speelt met name voor het bedrijventerrein Rosmalense Plas, waar de vestiging van categorie 1 vestigingen wordt beoogd.

Voor het bedrijventerrein Empel-Zuid speelt dit niet, omdat Empel- Zuid een gemengd terrein is, waarvoor ook volgens de opvatting van de provincie invulling dient te worden ingegeven, vanuit de ligging nabij de kern Empel. Empel-Zuid is gericht op een bont palet van bedrijvigheid, zoals ambachtelijke bedrijvigheid, licht industriële bedrijven, bouwinstallatie-, schoonmaakbedrijven en groothandel. Het gaat in ieder geval om bedrijvigheid die past in de nabijheid van een woonomgeving of gemengd milieu. Vestiging van categorie 1 bedrijven wordt op Empel-Zuid niet voorgestaan. Groothandel (één van de sterkst groeiende bedrijfstakken van 's-Hertogenbosch), welke bedrijfstak volgens de VNG-brochure Bedrijven en Milieuzonering voor het grootste gedeelte in categorie 2 valt, wordt wel toegestaan. Ook de minimale kavelgrootte van 1.000 m2 (provinciaal beleid) past volledig in de beoogde opzet voor Empel-Zuid.

Samengevat kan met een aangepaste bedrijvenlijst voor Empel-Zuid en een minimum kavelgrootte aan alle door Gedeputeerde Staten gestelde eisen worden volstaan. Dit blijkt ook uit het feit, dat inmiddels een groot deel van Empel-Zuid na een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bouwrijp is gemaakt met medewerking van de provincie Noord-Brabant. Voor fase 1 van Empel-Zuid (kavel 1 tot en met 12) heeft het college van burgemeester en wethouders op 9 februari 2010 een projectbesluit genomen, op basis waarvan omgevingsvergunningen voor het bouwen kunnen worden verleend.

Voor het geprojecteerde bedrijventerrein Rosmalense Plas is de goedkeuring onthouding aanleiding geweest voor een nadere bestudering van de voorgestane segmentering en een heroriëntatie op de gewenste verkaveling. Om deze reden heeft het geruime tijd geduurd, voordat deze planherziening in procedure is gebracht. Op dit terrein wordt voor een beperkt deel van het terrein ook vestiging van categorie 1 bedrijven toegestaan, te weten in de zone langs de A2 en het deel waar het bedrijventerrein grenst aan de Rosmalense Plas. Voor het overige deel van het bedrijventerrein Rosmalense Plas geldt dat er categorie 2 en 3 bedrijven zijn toegestaan.