direct naar inhoud van 6.1 Geluid
Plan: Bedrijventerreinen Empel 3e fase
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002008-1401

6.1 Geluid

Voor de beoordeling van het geluidniveau moet wettelijk gerekend worden naar de verwachte verkeersdrukte 10 jaar na planrealisatie: voor de procedure van het bestemmingsplan Empel 3e fase in 2003, waarin het bedrijventerrein ook was voorzien, is destijds (2003) derhalve gerekend voor het jaar 2015. Ten behoeve van onderhavig bestemmingsplan zijn de verkeerscijfers geactualiseerd voor het jaar 2020 en is een nieuw onderzoek uitgevoerd. In het rapport "Akoestisch onderzoek bedrijventerrein Empel Zuid (fase 1 en 2) en Rosmalense Plas, bepaling geluidsbelasting ten gevolge van wegverkeer" door Cauberg Huygen" d.d. 19 april 2009 zijn de resultaten van dit onderzoek vastgelegd.

In onderhavige situatie hoeft formeel niet getoetst te worden wat de geluidsbelasting vanwege het wegverkeer op de Diepteweg is op de omliggende woningen, omdat het al een bestaande weg is. Beoordeeld is wel of de toename van het wegverkeer vanwege de aanleg van het bedrijventerrein zodanig is, dat die van invloed is op het geluidsniveau op de woningen en het woon- en leefklimaat. Uit het onderzoek volgt, dat de geluidsbelasting op de woningen in de omgeving ongeveer gelijk blijft aan de eerder berekende belastingen: voor de meeste woningen geldt, dat wordt voldaan aan de wettelijke voorkeursgrenswaarde van 48 dB.

Voor de in het bestemmingsplan 'Uitbreiding Empel 3e fase' verleende hogere waarde (voor de nieuwbouwcomplexen nabij de rotonde Diepteweg / Empelseweg) geldt, dat de gemaakte akoestische afweging nog steeds actueel is en geen herziening behoeft.

De nieuw aan te leggen ontsluitingsweg sluit op drie plaatsen aan op de Diepteweg. Als gevolg van deze nieuwe aansluitingen ontstaat op een drietal posities een reconstructie-situatie voor de Diepteweg. Conform de Wet geluidhinder dient beoordeeld te worden of dit leidt tot een significante toename van het wegverkeerslawaai (meer dan 2 dB). Dit is niet het geval. De toename bedraagt maximaal 0,8 dB (48,16 dB in 2009 wordt 48,99 dB in 2020). Een dergelijke toename is dermate beperkt, dat het geen waarneembaar verschil zal opleveren en maatregelen niet noodzakelijk zijn.