Plan: | Dorpstraat 28A |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0785.BP2018005Dorpstrat-vg01 |
Op 20 april 2010 heeft de gemeenteraad van Goirle het bestemmingsplan 'Gemeentewerf Riel' vastgesteld. Dit plan voorziet in het transformeren van ondermeer de voormalige gemeentewerf naar een woongebied met maximaal 28 woningen. Deze woningen zijn inmiddels allemaal gerealiseerd. Op een nog braakliggend stuk grasland tussen de woning aan de Koningshof 27 en Dorpstraat 28a is het planvoornemen om één extra woning te realiseren. Deze extra woning is niet passend binnen het vigerende bestemmingsplan.
Dit bestemmingsplan sluit zoveel mogelijk aan bij de gegevens uit het moederplan 'Gemeentewerf Riel'. Daar waar recenter beleid of recenter onderzoek van toepassing is, is dit opgenomen in voorliggende bestemmingsplan. Voor het overige wordt verwezen naar het moederplan, welke als bijlage bij de toelichting is gevoegd.
Het plangebied bevindt zich centraal in de kern Riel. De gronden behoren bij de woning aan de Dorpstraat 28a. Kadastraal is het plangebied bekend als sectie F, nummer 1367 en heeft een kadastralegrootte van 761 m².
Figuur 1. Globale ligging van het plangebied
De toelichting bestaat uit 4 hoofdstukken. Na dit inleidende hoofdstuk wordt in hoofdstuk 2 een beschrijving gegeven van het plan en de wijzigingen. Hoofdstuk 3 beschrijft de voor het bestemmingsplan relevante milieuaspecten. In hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de procedure die het plan doorloopt en de financiële haalbaarheid beschreven.
Het plangebied is onderdeel van het moederplan 'Gemeentewerf Riel', vastgesteld op 20 april 2010 door de gemeenteraad van Goirle . Het moederplan voorziet in de mogelijkheid tot woningbouw in de kern van Riel. Het plangebied van het bestemmingsplan "Gemeentewerf Riel" wordt globaal begrensd door de achterkant van de percelen aan het Oranjeplein, Julianastraat en de Bernhardstraat in het oosten. Het zuiden wordt begrensd door de aanwezige bebouwing gelegen aan de Bernhardstraat. De Dorpstraat begrenst de westkant van het moederplan.
In figuur 2 is de verbeelding van het moederplan 'Gemeentewerf Riel' weergegeven met daarin rood omkaderd het plangebied van voorliggende herziening.
Figuur 2. Ligging plangebied (rood omkaderd) in het geldende bestemmingsplan 'Gemeentewerf Riel'
Binnen het bestemmingsplan 'Gemeentewerf Riel' is het plangebied bestemd als 'Wonen' en mag ter plaatse één vrijstaande woning worden gerealiseerd. Aangezien met deze herziening één extra woning wordt mogelijk gemaakt, dient het bestemmingsplan op dit onderdeel te worden herzien. De nieuwe woning komt tussen de woning aan de Koningshof 27 en de woning aan Dorpstraat 28a. Qua maatvoering sluit de nieuwe woning aan bij de naastgelegen woning aan de Koningshof en wordt de nieuwe woning op minimaal 3 meter afstand van de zijdelingse perceelgrens gerealiseerd. Daarnaast is rekening gehouden met het parkeren op eigen terrein. Hiervoor worden twee parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd. Het plangebied wordt ontsloten via de Koningshof. De Koningshof is een éénrichtingtingsstraat, die te bereiken is via de Beatrixstraat. Om het plangebied te verlaten dient de Koningshof in westelijke richting te worden gevolgd.
Figuur 3 toont de situatietekening van de toekomstige situatie
Figuur 3. Situatietekening toekomstige situatie
Voorliggend plan voorziet in het wijzigen van de verbeelding. Door de kavelsplitsing wordt er één extra woning gerealiseerd. Dit betekent dat op de verbeelding een extra bouwvlak met de mogelijkheid tot het bouwen van één extra vrijstaande woning mogelijk wordt gemaakt.
Qua planregels is voor de bestemming 'Wonen' één-op-één aangesloten bij de vigerende planregels uit het moederplan 'Gemeentewerf Riel'.
Doordat er een extra woning wordt gerealiseerd, dient het akoestische onderzoek ('Bouwplan aan de Dorpstraat te Riel', projectnummer 189201, d.d. 26 mei 2009) te worden geactualiseerd. De overige gebiedsaspecten zijn reeds bij het opstellen van het moederplan in voldoende mate onderzocht en kunnen voor dit plan worden gebruikt. Volledigheidshalve is de toelichting van het bestemmingsplan "Gemeentewerf Riel" als bijlage 1 toegevoegd. Wegverkeerslawaai en bodem zijn in deze de enige aspecten die relevant zijn om te herzien.
Door Antea Group is een akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai uitgevoerd. Het complete onderzoek is als bijlage 2 bijgevoegd. Onderstaand zijn de resultaten van het onderzoek weergegeven.
Uitgangspunten
Toetsingskader
Zoals beschreven in het akoestische onderzoek ('Bouwplan aan de Dorpstraat te Riel', projectnummer 189201, d.d. 26 mei 2009) geldt er voor de betreffende wegen een maximum snelheid van 30 km/uur, waardoor dergelijke wegen volgens de Wet geluidhinder niet-zoneplichtig zijn en zouden derhalve buiten beschouwing kunnen blijven. Gelet op jurisprudentie blijken 30 km/uur wegen vanuit het oogpunt van een 'goede ruimtelijke ordening' toch akoestisch te moeten worden onderzocht.
In de zin van de Wet geluidhinder zijn geen streef- en/of grenswaarden gesteld aan dergelijke wegen. De aftrek ex artikel 110g Wgh is eveneens niet van toepassing op wegen met een maximum snelheid van 30 km/uur. Daarom worden de geluidbelastingresultaten aan de perceelgrenzen in dit onderzoek vergeleken met de grenswaarde van 53 dB.
Resultaten
Tabel 1 geeft de rekenresultaten weer ten gevolge van de nieuwe woning aan de Dorpsstraat 29.
Tabel 1: Rekenresultaten geluidbelastingen
Conclusie
Ten gevolge van het wegverkeer op de Dorpstraat bedraagt de geluidbelasting op de nieuwe woning aan de Dorpsstraat 29 ten hoogste 52 dB exclusief aftrek ex artikel 110g Wgh. Voor alle niet-zoneplichtige wegen geldt dat toetsing aan de normering van de Wet geluidhinder formeel niet kan plaatsvinden. Aangezien de geluidbelasting voldoet aan de grenswaarde van 53 dB (in analogie met de voorkeursgrenswaarde van 48 dB uit de Wet geluidhinder), zijn aanvullende maatregelen om te voldoen aan het ten hoogst toelaatbare binnenniveau voor de woning niet nodig. Inpassing van de woning is daarmee voor het aspect geluid mogelijk.
Door Moerdijk Bodemsanering B.V. is een verkennend bodem- en asbestonderzoek uitgevoerd. Het complete onderzoek is als bijlage 2 bijgevoegd. Onderstaande zijn de resultaten van het onderzoek weergegeven.
Resultaten
De locatie is beschouwd als zijnde onverdacht ten aanzien van bodemverontreiniging. Als extra aandachtspunt is de aanwezigheid van asbest in de (vermoedelijk) puinhoudende grond aangemerkt, derhalve is een verkennend asbestonderzoek verricht.
Op grond van de beschikbare gegevens (historische gegevens, zintuiglijke waarnemingen gedaan tijdens het veldwerk en de analyseresultaten) kan het volgende worden geconcludeerd:
De tevoren gestelde hypothese ‘onverdachte’ locatie dient formeel gezien te worden geaccepteerd. De verhoging aan minerale olie is zeer gering en kan als niet significant beschouwd worden. Nader onderzoek en/of nadere maatregelen worden derhalve niet noodzakelijk geacht.
Conclusie
Het aspect bodem voermt geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van het plan.
Onderhavig bestemmingsplan behelst een beperkte aanpassing ten opzichte van het moederplan bestemmingsplan "Gemeentewerf Riel". Deze wijzigingen staan vermeld in paragraaf 2.2 van deze plantoelichting. Ten opzichte van de waterhuishouding zijn er door onderhavig plan geen wijzigingen voor wat betreft de waterhuishouding in het plangebied en omgeving ten opzichte van de waterparagraaf in het moederplan "Gemeentewerf Riel".
Op grond van artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening moet een exploitatieplan worden vastgesteld voor gronden waarop een bouwplan is voorzien, tenzij het verhaal van grondexploitatiekosten over de in het bestemmingsplan begrepen gronden anderszins, zoals bijvoorbeeld door middel van een overeenkomst, is verzekerd, of, zoals hier het geval is, er geen kosten in het openbaar gebied worden gemaakt. Nu deze laatste situatie zich voordoet kan gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan worden besloten dat geen exploitatieplan wordt vastgesteld. Het project wordt op kosten van initiatiefnemer gerealiseerd. Het bestemmingsplan is opgesteld op kosten van de initiatiefnemer. Alleen de kosten voor begeleiding van de planologische procedure komen voor rekening van de gemeente (waarvoor leges bij initiatiefnemer in rekening worden gebracht). Omdat het verhaal van kosten daarmee is verzekerd, is het op- en vaststellen van een exploitatieplan niet vereist en kan als zodanig worden besloten. Met initiatiefnemer is een planschadeverhaalsovereenkomst gesloten.
Het plan is onderworpen aan inspraak en wordt ter inzage gelegd voor ingezetenen van de gemeente Goirle en belanghebbenden. Tijdens deze periode konden zij schriftelijk een zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Goirle. Van de gevoerde inspraakprocedure is een eindverslag opgesteld dat als bijlage in deze toelichting is opgenomen. Van het gevoerde overleg op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is een verslag gemaakt dat eveneens in de bijlagen is opgenomen.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft in de periode van 1 november tot en met 12 december2018 ter visie gelegen. Tijdens deze periode konden zienswijzen op het plan worden ingediend.Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.