direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Boschkens fase 6, 1e partiële herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0785.BP2015001Boschkens-vg01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Op 17 september 2013 heeft de gemeenteraad van Goirle het bestemmingsplan "Boschkens fase 6" vastgesteld. Bij de uitwerking van het stedenbouwkundig plan is gebleken dat een tweetal zaken aanpassingen behoeft. De aanpassingen betreffen een uitbreiding van de bestemming "Woongebied 2" en een wijziging van de bestemming "Wonen" naar "Natuur" in het noorden van het plangebied. In paragraaf 2.3 worden deze wijzigingen concreet beschreven. Naast de bestemmingswijziging zijn enkele aanpassingen in de regels wenselijk.

Om de bestemmingen en de regels te wijzigen is er voor gekozen een partiële herziening van het bestemmingsplan "Boschkens fase 6" op te stellen. Hier worden alleen de twee bestemmingsvlakken gewijzigd en daarnaast de regels op onderdelen aangepast. Met het voorliggend plan worden de verbeelding en regels van het bestemmingsplan partieel herzien.

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Het plangebied bevindt zich in de noordelijke randzone van de gemeente Goirle. Het wordt globaal begrensd:

  • aan de oostzijde door het zorgcomplex De Bocht en de Tilburgseweg;
  • aan de noordzijde door de A58, het bedrijfspark 'Tradepark 58' met de daarlangs gelegen ecologische zone;
  • aan de westzijde door het deelgebied Boschkens aan de surfplas (Fase 5);
  • aan de zuidzijde door een bosgebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0785.BP2015001Boschkens-vg01_0001.png"

1.3 Leeswijzer

De toelichting bestaat uit 4 hoofdstukken. Na dit inleidende hoofdstuk wordt in hoofdstuk 2 een beschrijving gegeven van het plan en de wijzigingen. Hoofdstuk 3 beschrijft de voor het bestemmingsplan relevante milieuaspecten. In hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de procedure die het plan doorloopt en de financiële haalbaarheid beschreven.

Hoofdstuk 2 Het plan

2.1 Moederplan en ontwikkelingen

Het moederplan "Boschkens fase 6" voorziet in de mogelijkheid tot woningbouw in de noordelijke randzone van de gemeente Goirle. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Tilburgseweg (aan de oostzijde), door de A58 en het bedrijfspark "Tradepark 58" (aan de noordzijde), het bestemmingsplan Boschkens-Surfplas (aan de westzijde) en door een bosgebied (aan de zuidzijde). Voor de exacte omvang en ligging van het plangebied wordt verwezen naar de verbeelding (plankaart) waarvan onderstaand een afbeelding is opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0785.BP2015001Boschkens-vg01_0002.png"

figuur: plangebied Boschkens fase 6

2.2 Waterparagraaf

Onderhavig bestemmingsplan behelst een beperkte aanpassing ten opzichte van het moederplan bestemmingsplan "Boschkens fase 6". Deze wijzigingen staan vermeld in paragraaf 2.3. van deze plantoelichting. Ten opzichte van de waterhuishouding zijn er door onderhavige partiële herziening geen wijzigingen voor wat de waterhuishouding in het plangebied en omgeving ten opzichte van de waterparagraaf in het moederplan "Boschkens fase 6".

2.3 De wijzigingen

Bij de uitwerking van het bestemmingsplan is een tweetal wijzigingen die aanpassing behoeft op de verbeelding en daarnaast worden de regels op onderdelen aangepast. De aanpassingen voor de verbeelding zijn weergegeven op de vigerende kaart, zie voor de locaties de onderstaande afbeelding in paragraaf 2.3.1 waarbij de oranje contouren het bestemmingsvlak uit het moederplan betreft. De aanpassingen van de regels zijn beschreven in paragraaf 2.3.2.

2.3.1 Verbeelding
  • 1. De bestemming "Woongebied 2" moet worden uitgebreid. Hier is een aantal wijzigingen ten opzichte van het moederplan:
    • a. het bestemmingsvlak van "Woongebied 2" breidt uit richting het noorden waardoor de bestemming "Groen" moet worden gewijzigd;
    • b. het bestemmingsvlak van "Woongebied 2" wijzigt aan de westelijke zijde waardoor de bestemming "Bos" moet worden gewijzigd;
    • c. het bestemmingsvlak van "Woongebied 2" wordt kleiner aan de westelijke zijde waardoor de bestemmingen "Verkeer en Verblijfsgebied" en "Groen" moet worden gewijzigd;
    • d. het bestemmingsvlak van "Woongebied 2" wordt uitgebreid naar het oosten en zuiden waardoor de bestemming "Bos" moet worden gewijzigd.

In verband met het verschuiven van de bestemming in de richting van de Rijksweg A58 is een akoestisch onderzoek uitgevoerd, hetwelk beschreven is in Hoofdstuk 3.

  • 2. De bestemming "Wonen" voor zover het het bouwvlak betreft waarbinnen 26 woningen zijn toegestaan (meest noordelijk gelegen) vervalt. De woonbestemming wordt vervangen door de bestemming "Natuur".

afbeelding "i_NL.IMRO.0785.BP2015001Boschkens-vg01_0003.png"

2.3.2 Regels

De regels worden op onderdelen aangepast. Onderstaand zijn deze aanpassingen weergeven. In de regels van deze herziening krijgen deze wijzigingen juridische betekenis. Uitsluitend die onderdelen die worden gewijzigd zijn in de regels opgenomen even vullen de bestaande regels aan of wijzigen de regels uit het moederplan op onderdelen.

De regels van het bestemmingsplan worden als volgt herzien:

Artikel 1 Begrippen

Toevoegen van het begrip 'plan' in artikel 1:

plan:

het bestemmingsplan Boschkens fase 6, 1e partiële herziening met identificatienummer NL.IMRO.0785.BP2015001Boschkens-vg01 van de gemeente Goirle;

Toevoegen van het begrip 'bestemmingsplan' in artikel 1:

bestemmingsplan:

het bestemmingsplan 'Bosckens fase 6' zoals vastgesteld door de raad van de gemeente Goirle op 17 september 2013;

Toevoegen van het begrip 'voorgevelrooilijn' in artikel 1:

voorgevelrooilijn:

a. langs een wegzijde met een regelmatige of nagenoeg regelmatige ligging van de voorgevels van de bestaande bebouwing: de evenwijdig aan de as van de weg gelegen lijn, welke, zoveel mogelijk aansluitend aan de ligging van de voorgevels van de bestaande bebouwing, een zoveel mogelijk gelijkmatig beloop van de rooilijn overeenkomstig de richting van de weg geeft;

b. langs een wegzijde waarlangs geen bebouwing als onder a bedoeld aanwezig is en waarlangs mag worden gebouwd: bij een wegbreedte van ten minste 10 meter, de lijn gelegen op 15 meter uit de as van de weg; bij een wegbreedte geringer dan 10 meter, de lijn gelegen op 10 meter uit de as van de weg.

 

Artikel 3 Bos

Aan lid 3.1 (Bestemmingsomschrijving) wordt toegevoegd:

e. wegen (waaronder in- en uitritten worden verstaan) en paden.

Artikel 4 Groen

Aan lid 4.1 (Bestemmingsomschrijving) aan sub a wordt 'bos en boscompensatie' toegevoegd. Lid 4.1, sub a, komt als volgt te luiden:

a. plantsoenen, groenstroken en overige aanplanten, bos en boscompensatie;

Artikel 5 Natuur

Aan lid 5.1 (Bestemmingsomschrijving) wordt toegevoegd:

g. bos en boscompensatie;

h. ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - calamiteitenontsluiting' tevens voor een calamiteitenontsluiting.

Artikel 10 Woongebied-2

Aan lid 10.1 (Bestemmingsomschrijving) wordt toegevoegd:

i. bos en boscompensatie.

Lid 10.2.2, onder f, komt als volgt te luiden:

f. vrijstaande woningen worden ten minste 3 meter uit beide zijdelingse perceelsgrenzen gebouwd;

Hoofdstuk 3 Planologische verantwoording

Doordat de verkaveling meer in detail is uitgewerkt blijkt dat het bestemmingsvlak "Woongebied 2" qua vorm moet worden aangepast op de gewenste verkaveling. Door de verschuiving van de bestemming "Woongebied 2" in de richting van de Rijksweg A58 komen woningen in de onderzoekszone van de Rijskweg A58 en is nodig het akoestisch onderzoek te herzien. De overige gebiedsaspecten zijn reeds bij het opstellen van het moederplan in voldoende mate onderzocht en kunnen voor dit plan worden gebruikt. Wegverkeerslawaai is in deze het enige aspect dat relevant is om te herzien.

3.1 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai

Uit het door KuiperCompagnons uitgevoerde akoestisch onderzoek (opgenomen in Bijlage 1 van deze plantoelichting) blijkt de geluidsbelasting ter plaatse van alle woningen in het plan Boskamer fase 6 de voorkeursgrenswaarde overschrijdt. De geluidsbelasting varieert in alle varianten van 51 tot 53 dB.

Daarnaast is ook in alle varianten sprake van een geluidsbelasting die de maximale ontheffingswaarde van 53 dB overschrijdt zodat aanvullende bouwkundige maatregelen noodzakelijk zijn.

Zonder maatregelen (geen afschermende randbebouwing en geen nieuwe wal) is voor twee woningen sprake van een overschrijding van de maximale ontheffingswaarde op de noord- en oostgevel op de beide verdiepingen van de woning. Met de afschermende randbebouwing of een wal van 4,5 is het aantal woningen met een geluidsbelasting boven de maximale ontheffingswaarde beperkt tot één. Dit betreft ook de noord- en oostgevel op de beide verdiepingen. Met een nieuwe wal van 9 m is het aantal gevels met een te hoge geluidsbelasting beperkt tot één. Daarnaast treedt deze overschrijding dan alleen op ter plaatse van de zolderverdieping.

Uit het onderzoek naar maatregelen blijkt verder dat de (geprojecteerde) bebouwing ten westen en ten noorden van dit plan wel enige afscherming veroorzaakt in de richting van de nieuwe woningen in dit plan.

Een geluidswal van 4,5 m of 9,0 m op de plaats van de randbebouwing in het noordwestelijke deel van het plan leidt slechts tot een zeer geringe extra geluidsafscherming. Deze nieuwe voorziening levert een zeer geringe extra geluidsafscherming op, omdat er reeds afschermende voorzieningen direct langs de Rijksweg A58 zijn gelegen, de Rijksweg A58 ter hoogte van het plan hoger ligt (viaduct Tilburgseweg) en omdat de nieuwe voorziening op een ongunstige positie midden tussen de Rijksweg A58 en de nieuwe woningen is voorzien. Omdat de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden moet een hogere grenswaarde worden vastgesteld. Het ontwerpbesluit tot vaststelling van een hogere waarde moet gelijktijdig met het ontwerp van de herziening van het bestemmingsplan ter inzage worden gelegd.

Conclusie

Met het doorlopen van de hogere waarde procedure is het plan akoestisch gezien uitvoerbaar. De geluidbelasting op de woningen vormt geen belemmering voor de uitvoering van het plan.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

In de Wro is in afdeling 6.4 de regelgeving rondom de grondexploitatie opgenomen. Centrale doelstelling is om in de situatie van particuliere grondexploitatie te komen tot een verbetering van het gemeentelijk kostenverhaal en de versterking van de gemeentelijke regio bij locatieontwikkeling.

  • In artikel 6.12 Wro is bepaald dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt voor gronden waarop een bouwplan is voorgenomen.
  • In artikel 6.2.1 Bro is vastgelegd wat onder een bouwplan wordt verstaan. De bouw van een of meerdere hoofdgebouwen is in het betreffende artikel van het Bro opgenomen.

Een exploitatieplan dient tegelijkertijd met een bestemmingsplan te worden vastgesteld. In de Wro is tevens opgenomen, dat kan worden afgeweken van de verplichting tot het opstellen van een exploitatieplan indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is. Dit is het geval indien de gemeente en de initiatiefnemer en/of de ontwikkelende partij een privaatrechtelijke overeenkomst hebben gesloten over de verdeling van kosten bij de grondexploitatie. Bij de vaststelling van een bestemmingsplan moet een expliciet besluit worden genomen dat het niet noodzakelijk is om een exploitatieplan vast te stellen. De gemeente is eigenaar van alle in het plangebied gelegen gronden. In de gronduitgifteprijs worden alle kosten verdisconteerd zodat het sluiten van een exploitatieovereenkomst en het vaststellen van een exploitatieovereenkomst niet nodig is.

Onderzoekuitvoerbaarheid.

Conform artikel 3.1.6, onder f. Bro heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de economische uitvoerbaarheid van het plan. Voor het hele gebied Boschkens is een exploitatie opgezet. Deze exploitatieopzet is vastgesteld door de gemeente. De gemeente heeft op basis van de daarin opgenomen exploitatieberekeningen geconcludeerd dat in afdoende mate is aangetoond dat de voorgenomen planontwikkeling financieel uitvoerbaar is. De grond is eigendom van de gemeente.

4.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het plan is onderworpen aan inspraak en heeft ter inzage gelegen voor ingezetenen van de gemeente Goirle en belanghebbenden. Tijdens deze periode konden zij schriftelijk een inspraakreactie indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Goirle. Tijdens de inspraakperiode zijn er geen inspraakreacties ontvangen. Van de gevoerde inspraakprocedure is een eindverslag opgesteld. Dit eindverslag is in de bijlagen (2) op genomen.

Van het gevoerde overleg op grond van artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening is een verslag gemaakt dat eveneens in de bijlagen (3) is opgenomen.