direct naar inhoud van 4.4 Groen
Plan: 3e uitwerking Blixembosch Noordoost (CPO)
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80192-0301

4.4 Groen

De gemeenteraad heeft op 5 november 2001 het Groenbeleidsplan (GBP) 2001 vastgesteld. Dit beleidsplan geeft de hoofdlijnen weer van het gemeentelijke groenbeleid. Het is de richtinggevende basis voor een gebiedsgerichte planontwikkeling op lagere schaalniveaus.

Gestreefd wordt naar een opwaardering van de groene ruimte in de stedelijke gebieden. Er wordt voorts ingespeeld op de toenemende behoefte om de natuur sterker te laten doorklinken in het ruimtelijke beleid. Gestreefd wordt naar een stad met een hoogwaardig groen woon- en werkklimaat. Het plangebied is aangeduid als ruimtelijke strategie; Multifunctioneel groen.

Bebouwing is daarbij niet mogelijk tenzij zwaarwegende maatschappelijke belangen waarvoor alternatieven ontbreken en met toepassing van compensatie.


Multifunctioneel groen

Dit zijn aan de rand van de stad gelegen groengebieden met een uiteenlopende groenfuncties, gericht op relatief intensieve benutting van het landschap. Deze categorie is van bijzondere betekenis voor de stadsbewoners die er voor hun recreatiebehoeften op zijn aangewezen. Het beleid is er op gericht in deze gebieden het contact tussen de stedelingen en het landschap te versterken. Ook het aspect 'rust' als tegenhanger voor de steeds drukker wordende stad vraagt de aandacht. Functies , die de rust verstoren dienen dan ook zoveel mogelijk vermeden te
worden. Lawaaibronnen dienen voorkomen te worden en lawaaisporten dienen uitgesloten te worden.


Wijziging groenfunctie

Gelet op de realisatie van de woonwijk Blixembosch Noordoost en gelet op de groene omgeving met verbindingen in het groen (fietspad) zal de wijk worden opgevat als ' Stad, groen beeldbepalend'. Het gebied kan daarmee aansluiten op de hoofdgroenstructuur. Het beleid is er dan op gericht op het behouden en ontwikkelen van het groene imago.


In dat verband zal de volgende norm worden gehanteerd in het plangebied:

- 1 (gemeentelijke) boom per woning;

- 8 m2 groen per inwoner.

Dit uitgangspunt is vertaald in het stedenbouwkundig plan (DOSP).

Boswet

In het plangebied is de Boswet van kracht. De Boswet is van toepassing op alle bossen en houtopstanden buiten de 'bebouwde kom', aangewezen in het kader van de Boswet, groter dan 1.000 m2 en rijbeplantingen van meer dan 20 bomen (artikel 5 lid 2 Boswet). Hieronder is een afbeelding opgenomen van de begrenzingen van het Boswet-gebied, zoals door Gemeente Eindhoven is vastgesteld. Te zien is dat het plangebied (rood omcirkeld) buiten de rode lijnen,dus in het Boswet-gebied, is gelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80192-0301_0014.png"

Fig. Begrenzingen Boswet Gemeente Eindhoven

Kapvergunningsbeleid

Het kapvergunningsbeleid is geregeld in het Bomenbeleidsplan 2008 en Boswet. Voor het plangebied geldt de Boswet. Verwacht wordt dat voor de hele ontwikkeling van het woongebied Blixembosch Noordoost maximaal 15 ha aan houtopstanden zal dienen te worden verwijderd. Ter compensatie wordt 18 ha. aan bos geplant. Voor de kap is een aanvraag bij LASER, van de Dienst Regelingen van het Ministerie van LNV, gedaan worden en zijn compenserende maatregelen noodzakelijk. De kap is grotendeels uitgevoerd.

Monumentale en waardevolle bomen

Om inzicht te krijgen in de leeftijd en waarde van de bomen is door Van Helvoirt Groenprojecten BV een bomenonderzoek (Bomenonderzoek, Blixembosch, oktober 2009) uitgevoerd. Ten aanzien van onderhavig project zijn de volgende boomgroepen in beeld gebracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80192-0301_0015.jpg"

Figuur. Uitsnede afbeelding bomenonderzoek

Uit de afbeelding valt op te maken dat geen boomgroepen binnen het plangebied van onderhavig plan zijn/ waren gelegen.

De meest dichtbijzijnde boomgroep is deelgebied 5. Dit is een dicht begroeide bosschage met opslag van diverse bomen en struiken. Het bomenbestand met een stamdiameter > 30 cm bestaat uit zomereik, ratelpopulier, boswilg en ruwe berk waarbij het aandeel zomereik zo’n 70% beslaat.

Op 28 november 2011 is begonnen met het rooien van de bomen in verband met de aansluiting en hoofdontsluitingsweg in het nieuwe woongebied en vandaar richting Tempellaan aangelegd wordt. Er is zorgvuldig gekeken naar de aanwezigheid van (waardevolle) bomen. Waar mogelijk zijn deze behouden en ingepast. Voor het kappen van deze bomen is een kapmelding op grond van de Boswet gedaan. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft hiervoor 'groen' licht gegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80192-0301_0016.jpg"

Figuur. verwijderde bos, bomen en onderbegroeiing

Conclusie

Er worden geen waardevolle, waaronder monumentale, bomen aangetast binnen de plangrenzen van onderhavig plan. Rondom het plangebied is, in verband met de ontsluiting van het gebied, inmiddels groen verwijderd.