Plan: | Landhof, fase 2 (Kattestraat) |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80187-0501 |
Het externe veiligheid beleid is gericht op het beheersen van risico's en de effecten van calamiteiten en het bevorderen van de veiligheid van personen in de omgeving van activiteiten (bedrijven en transport) met gevaarlijke stoffen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen "plaatsgebonden risico"(de ten minste in acht te nemen grenswaarde die niet mag worden overschreden ten aanzien van "kwetsbare objecten", alsmede een zoveel mogelijk te bereiken richtwaarde ten aanzien van "beperkt kwetsbare objecten") en het "groepsgebonden risico" (een oriënterende waarde waarvan gemotiveerd mag worden afgeweken).
De planlocatie is gelegen binnen het invloedsgebied van de Noord-Brabantlaan. De planlocatie ligt op meer dan 200 meter van de snelweg en daarmee buiten het voor het groepsrisico relevante toetsingsgebied.
Noord-Brabantlaan.
De Noord-Brabantlaan is een transportroute voor gevaarlijke stoffen voor bestemmingsverkeer. Met name het nabijgelegen LPG-tankstation aan de Heistraat 31 te Veldhoven zal vanaf deze weg woorden bevoorraad.
Plaatsgebonden risico
Uit de berekeningen blijkt dat er bij het transport van gevaarlijke stoffen in bulkhoeveelheden door de gemeente Eindhoven géén grens- en/of richtwaarden worden overschreden voor het plaatsgebonden risico. Voor wat betreft het plaatsgebonden risico kan er geen 10-5 per jaar of 10-6 per jaar contour worden ‘getrokken’.
Groepsrisico
Uit de berekeningen blijkt dat er bij het transport van gevaarlijke stoffen in bulkhoeveelheden door de gemeente Eindhoven de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico niet wordt overschreden. Slechts bij een toename van de transportfrequentie met een factor 10 –voor de Jeroen Boschlaan- zal de oriënterende waarde worden bereikt en is er sprake van een knelpunt. Een dergelijke toename is onwaarschijnlijk.
Op basis van de beschreven situatie en het bovenstaande rapport kan daarom worden gesteld dat de oriëntatiewaarde van het groepsrisico ter hoogte van de locatie aan de Noord-Brabantlaan naar verwachting niet zal worden overschreden. De oriëntatie waarde van het groepsrisico is echter niet meer dan een ijkpunt in een totale afweging. Iedere relevante verandering van het groepsrisico– boven én onder de oriëntatie waarde – dient verantwoord te worden (zie verder onder ‘Toetsingskader’).
In onderhavige situatie wordt het vanuit een intrinsieke veiligheidsgedachte zinvol geacht om de nieuw te bouwen woningen op 30 meter afstand van de Noord- Brabantlaan en de Heerbaan te situeren. Dit is namelijk een veilige afstand ten aanzien van een plasbrandscenario (=calamiteit met brandbare vloeistoffen zoals bijv. benzine). Meer concreet dient een afstand in acht genomen te worden van 30 meter van de gevel van een woning tot aan de as van de dichtstbijzijnde rijbaan van de Noord-Brabantlaan en de Heerbaan.
Grasdreef
Het plan ligt nabij de Grasdreef. De locatie ligt dus binnen het invloedsgebied –zoals dat is aangegeven op de risicokaart van Geogids- van de Grasdreef. Het invloedsgebied nabij de Grasdreef wordt vooral bepaald door het bestemmingsverkeer van gevaarlijke stoffen. In 2004 heeft er een inventarisatie plaats gevonden naar de transportstromen van gevaarlijke stoffen binnen de gemeente Eindhoven (Rapport: ‘Project vervoer gevaarlijke stoffen –een inventarisatie naar het vervoer over de weg binnen de gemeente Eindhoven-; Milieudienst Regio Eindhoven juni 2004). Op dat moment bestond het bestemmingsverkeer in de nabijheid van de Grasdreef in principe slechts uit de aanvoer van propaan. Dit voor de opslag van propaantanks ten behoeve van de bouw. Het ging om de (tijdelijke) opslag van propaan in een reservoir om de navolgende locaties: Grashoen, Grasland, Grasleeuwerik, Grassavanne en Zandkasteel.
Op basis van de, op de risicokaart van de provincie Noord-Brabant aangegeven, risicovolle bedrijven in de gemeente Veldhoven en op basis van de risicokaart van de gemeente Eindhoven (Geogids) concludeer ik dat de Grasdreef geen logische rijrichting lijkt voor doorgaand transport van gevaarlijke stoffen elders in de gemeente Veldhoven of in de gemeente Eindhoven. Ook is het geen logische rijrichting ten behoeve van transitoverkeer naar andere omliggende gemeenten. Met andere woorden het is, nadat de bouwwerkzaamheden zijn voltooid, niet aannemelijk dat de Grasdreef nog een transportroute voor gevaarlijke stoffen zal zijn. Gelet hierop zie ik geen aanleiding om voor de Grasdreef nader te toetsen aan het aspect externe veiligheid.
De locatie ligt niet binnen de 10-6 per jaar contour voor het plaatsgebonden risico van het vliegveld. De locatie ligt echter wel binnen de 10-8 per jaar contour voor het plaatsgebonden risico van het vliegveld. Het invloedsgebied voor het vliegveld is nog niet vastgesteld. De 10-8 per jaar contour voor het plaatsgebonden risico is echter een doorgaans redelijk betrouwbare indicatie voor de grens van het invloedsgebied. Daarom kan worden aangenomen dat de locatie eveneens in het, voor het groepsrisico relevante, invloedsgebied (LC01) van het vliegveld ligt. Zoals aangegeven geldt er voor het groepsrisico nog geen toetsingskader.
Voor het overige is de locatie niet gelegen in het, voor het groepsrisico relevante, invloedsgebied van bedrijven, spoor of buisleidingen.
Vanuit het oogpunt van externe veiligheid bestaan geen bezwaren tegen bovengenoemd plan indien onderstaande voorwaarden worden meegenomen in het plan.
Aan de onder c. genoemde conclusie wordt voldaan. Voor de rest van de punten dient rekening te worden gehouden bij het daadwerkelijk inpassen van de kavel en de aanvraag bouwvergunning.