direct naar inhoud van 3.6 Archeologische en cultuurhistorische waarden
Plan: XI Buitengebied (Landelijk Strijp - Groen raamwerk fase 1)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80184-0301

3.6 Archeologische en cultuurhistorische waarden

3.6.1 Archeologie

De gemeente Eindhoven heeft eigen archeologiebeleid, als uitwerking van het nationale en provinciale beleid. Dit beleid staat in het 'Beleidsplan archeologisch 2008-2012' , dat de raad in september 2008 heeft vastgesteld. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het bodemarchief zelf ter hand door te investeren in kerntaken en opbouw van expertise.
De gemeente kent archeologische waarden daterend uit de prehistorie en de Romeinse tijd.
Het gemeentelijk bodemarchief herbergt tevens fundamentele gegevens over de geschiedenis van stad en platteland gedurende en na de middeleeuwen. Deze gegevens zijn van groot belang voor de reconstructie van het verleden, temeer omdat archivalische bronnen in Eindhoven nagenoeg ontbreken.

De archeologische gebieden binnen de gemeente Eindhoven staan aangegeven op de gemeentelijke archeologische waardenkaart, onderdeel van de gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaart.
Het beleid is om bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met de archeologische waarden en verwachtingen in de ondergrond en daarbij uit te gaan van de gemeentelijke archeologische waardenkaart.

Op de gemeentelijk archeologische waardenkaart geldt voor het plangebied geen archeologische waarde of verwachting

3.6.2 Cultuurhistorische waarden

Op 18 maart 2008 is de cultuurhistorische waardenkaart van Eindhoven vastgesteld. De kaart dient als beleidskader om bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad rekening te kunnen houden met de cultuurhistorie van Eindhoven. De kaart geeft, naast rijks- en gemeentelijke monumenten een overzicht van de historische structuur van wegen en waterlopen, historisch waardevolle stedenbouwkundige en landschappelijke- en groenstructuren, beschermde stads- en dorpsgezichten en monumentale bomen.
Bij de samenstelling van de kaart is onder andere gebruik gemaakt van de gegevens van de provinciale cultuurhistorische waardenkaart.

Achtseweg-Zuid

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80184-0301_0021.png"

Figuur 21: cultuurhistorische waarden

Volgens Geogids is er waardevol groen, zijn er monumentale bomen en een historische wegenstructuur aanwezig bij de Achtseweg Zuid. De wegenstructuur blijft behouden. Het is echter niet mogelijk om alle monumentale bomen te sparen. Bij het ontwerpen van de rotonde is wel nadrukkelijk gekeken om zoveel mogelijk bomen te behouden.

Beatrixoord

Het complex is ontstaan in de bezettingstijd als kazerne ten behoeve het gebruik van Welschap als Duitse luchtmachtbasis. Later is het complex uitgebreid door de Nederlandse defensie. In 2004 is reeds onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarden in het gebied Landelijk Strijp. In dit onderzoek werd Beatrixoord aangemerkt als een waardevol complex en werd de aanbeveling gedaan voor een nader onderzoek naar waardevolle gebouwen binnen het complex. In de analyse van Landelijk Strijp (beschreven in hoofdstuk 2 van de ontwikkelingsvisie) wordt verwezen naar de cultuurhistorische analyse, waarbij de daarin beschreven kwaliteiten grotendeels aansluiten bij de kwaliteiten van landelijk Strijp. In de verdere totstandkoming van de ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp is een afweging gemaakt waarbij aan natuurontwikkeling ter plaatse van Beatrixoord voorrang geven werd boven behoud van gebouwen vanwege cultuurhistorische waarde. Op basis daarvan heeft de raad in maart 2009 ingestemd met de ontwikkelingsvisie. Doorslaggevende overwegingen voor de keuze voor natuurontwikkeling ter plaatse waren externe veiligheidscontouren en de natuurcompensatie. Ten gevolge van de ligging ‘onder’ de aanvliegroute geldt er ter plaatse een externe veiligheidscontour, waardoor een alternatief gebruik niet mogelijk is. Verder is de focus van het gemeentelijke monumentenbeleid gericht op het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling van de stad Eindhoven. In die ontwikkeling heeft het complex slechts een afgeleide betekenis. Daarbij speelt mee dat ook elders bases zijn aangelegd en dat behoud daarvan eerder een zaak van nationaal dan van lokaal erfgoedbeleid is. In 2007 is vliegveld Deelen als meest compleet voorbeeld geselecteerd en aangewezen als rijksmonument. Overigens zijn voor wat betreft de typische architectuur die door de Duitsers werd toegepast, in Eindhoven nog enkele gebouwen bewaard gebleven bij De Constant Rebecquekazerne (de Internationale School), die worden behouden.