direct naar inhoud van 2.2 Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp
Plan: XI Buitengebied (Landelijk Strijp - Groen raamwerk fase 1)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80184-0301

2.2 Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp

In 2008 is de Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp opgesteld. Het gebied Landelijk Strijp is de groene wig aan de noord westzijde van Eindhoven, aangeduid als stadspark. Om ervoor te zorgen dat de huidige en toekomstige ontwikkelingen zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd, is een ontwikkelingsvisie opgesteld, uitgaande van het beleid zoals vastgesteld in onder meer het Groenbeleidsplan 2001. In het Groenbeleidsplan zijn drie aanduidingen en uitgangspunten geformuleerd: natuur, multifunctioneel groen, integrale ontwikkeling groen-rood= 60% natuurontwikkeling - 40% verstedelijking. De verstedelijking betaalt de natuurontwikkeling en rekening houden met de impulsen vanuit de Brainportcontext.


De ontwikkelingsvisie is geen uitwerking op perceelsniveau, maar een visie op hoofdlijnen, en biedt een kader, waarin mogelijkheden van de ruimtelijke en functionele ontwikkelingen zijn aangegeven.


Hieronder is het totaalbeeld van de Ontwikkelingsvisie opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80184-0301_0005.png"

Figuur 5: totaalbeeld ontwikkelingsvisie


Karakter gebied

Kenmerkend aan het gebied Landelijk Strijp zijn enerzijds de hoog dynamische functies, zoals de A2, Eindhoven Airport en de omringende bedrijventerreinen. Aan de andere kant zijn er natuurlijke elementen groen en water als het Beatrixkanaal, de beek Ekkersrijt, landgoed de Wielewaal en de Oirschotsedijk. Juist deze combinatie van dynamiek en rust geeft de locatie een uniek karakter met een hoge potentie.


Oirschotsedijk autoluw

Het Beatrixkanaal en de Oirschotsedijk zijn belangrijke ruimtelijke dragers voor het plan. Beide lijnen krijgen een nieuwe betekenis. Om de Oirschotsedijk tot landschappelijke drager te transformeren is het terugdringen van het autoverkeer op deze historische invalsroute voor de stad essentieel. De Oirschotsedijk wordt autoluw en fors beplant. Het verkeer wordt tussen de A2 en het Beatrixkanaal via de nieuwe wegverbinding tussen de clusters richting Strijpsche Kampen Noord geleid, de nieuwe aansluiting op de A2 en de afslag Best op de A58. Door het doorgaande autoverkeer op de Oirschotsedijk te bundelen met het spoor, via de Achtseweg Zuid, wordt het mogelijk het zuidelijke deel van de Oirschotsedijk autoluw in te richten.


Stadspark

De belangrijkste ambitie is het herstellen en versterken van het groene karakter. De visie beschrijft Landelijk Strijp als een landschap waarin verder plaats is voor sport, werken, recreatie en onderwijs (Internationale School). Landelijk Strijp kan zo uitgroeien tot één van de drie stadsparken van Eindhoven: een groene omgeving met waardevolle cultuurhistorische deelgebieden die uiteenlopende activiteiten bieden voor de diverse bewoners van Eindhoven. Het stadspark vormt een groene poort naar uitgestrekte natuurgebieden, met name Het Groene Woud.