Plan: | XI Buitengebied (Landelijk Strijp - Groen raamwerk fase 1) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80184-0301 |
Het bestemmingsplan "XI Buitengebied (Landelijk Strijp - Groen raamwerk fase 1)" bestaat uit een digitale en analoge verbeelding (plankaart) met de daarbij behorende regels.
Bij het bestemmingsplan is een toelichting gevoegd. In de toelichting wordt aangegeven waarom het bestemmingsplan is opgesteld en welke afwegingen hebben plaatsgevonden in het kader van een goede ruimtelijke ordening.
Naast de digitale versie is er tevens een papieren versie van het bestemmingsplan beschikbaar. De digitale versie is juridisch bindend.
De gemeente is voornemens om een rotonde aan te leggen aan de Achtseweg Zuid ter hoogte van de ontsluitingsweg met de Philips Fruittuin.
Daarbij wordt de onverharde verbindingsweg vanaf de Philips Fruittuin naar de Achtseweg Zuid verhard. Deze weg gaat tevens gebruikt worden als ontsluitingsweg voor de Internationale School Eindhoven (ISE). Het aanleggen van de rotonde en het verharden van de verbindingsweg zijn strijdig met het geldende bestemmingsplan. Om deze rotonde en verbindingsweg (hierna aangeduid als reconstructie Achtseweg c.a.) te kunnen realiseren is een herziening van het bestemmingsplan nodig.
De aanleg van de rotonde is noodzakelijk, omdat de Oirschotsedijk in de toekomst autoluw zal worden gemaakt. Het doorgaande verkeer zal worden geleid via de Achtseweg Zuid in plaats van de Oirschotsedijk. Wel zal de Oirschotsedijk bereikbaar blijven voor bestemmingsverkeer.
In 2013 vestigt zich de Internationale School Eindhoven (ISE) in de Constant Rebequekazerne aan de Oirschotsedijk. Het verkeer van en naar de Internationale school leidt tot extra verkeersbewegingen. Dit verkeer zal ook afgewikkeld worden via de Achtseweg Zuid. Het vervoer van leerlingen vindt plaats via de toegangsweg die tevens naar de Philips Fruittuin leidt. Daarnaast is een extra ontsluiting voor personeel en expeditie naar de ISE voorzien.
Verder zal bij de Philips Fruittuin een informatiecentrum gerealiseerd worden en zal de Philips Fruittuin gaan fungeren als Stadspoort. Daarbij is een toename van het aantal verkeersbewegingen te verwachten. Vandaar dat het verharden van de thans onverharde toegangsweg noodzakelijk is. Om een verkeersveilige aansluiting van ontsluitingsweg op de Achtseweg Zuid te verkrijgen, is de aanleg van de rotonde noodzakelijk.
Tot slot maakt het perceel Oirschotsedijk 25 onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Dit is één van de percelen waarbij sprake is van natuurcompensatie. Op het perceel Oirschotsedijk 25 was in de periode van 1999 tot 2011 een asielzoekerscentrum gevestigd. Het asielzoekerscentrum is gesloten in 2011 en de gebouwen staan thans leeg. Een groot deel van de gebouwen is gesloopt. De bebouwing die aanwezig was, betrof een kazerne uit de 2e wereldoorlog. Alleen gebouw 15, zal bewaard blijven. Dit gehele terrein wordt ingericht als natuur. In het kader van de natuur compensatieregelingen wordt de natuurontwikkeling op dit perceel meteen juridisch-planologisch geborgd.
Gebiedsontwikkeling Landelijk Strijp
De Achtseweg Zuid en de Oirschotsedijk 25 liggen in het gebied Landelijk Strijp. Het totale gebied Landelijk Strijp zal op termijn transformeren naar een werklandschap. Landelijk Strijp is een programma, waarbij sprake is van grootschalige gebiedsontwikkeling. Hiervoor is in 2009 de 'Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp' vastgesteld. De gebiedsontwikkeling Landelijk Strijp bestaat uit 3 sleutelprojecten die samen de kwaliteit van het gebied bepalen.
Het programma bestaat uit 3 onderdelen
De kwaliteit van het programma wordt bepaald door groenontwikkeling met daarbij nieuwe werklandschappen en het verbeteren van de bereikbaarheid. De aard van de gebiedsontwikkeling vraagt er om dat de samenhang tussen de sleutelprojecten gewaarborgd blijft. Het is daarom de bedoeling om te komen tot een integraal plan voor Landelijk Strijp. Op dit moment wordt de fasering van de bedrijvenclusters (BIC) onderzocht. Daarom is het thans niet mogelijk om voor alle sleutelprojecten gezamenlijk een bestemmingsplan in procedure te brengen.
Het autoluw maken van de Oirschotsedijk, de aanleg van de rotonde en het verharden van de verbindingsweg bij de Philips Fruittuin, de natuurontwikkeling aan de Oirschotsedijk maken onderdeel uit van het Groene Raamwerk. Het Groene Raamwerk bestaat uit ruim 20 projecten die gericht zijn op het verbeteren van recreatiemogelijkheden en ecologische verbindingszone in Landelijk Strijp.
In verband met de opening van de Internationale school in 2013, subsidies en uitvoeringsaspecten is er voor gekozen om vooruitlopend op de andere sleutelprojecten de reconstructie van de Achtseweg Zuid c.a. via een aparte herziening van het bestemmingsplan mogelijk te maken. Daarbij is er voor gekozen om ook het perceel Oirschotsedijk meteen mee te nemen, zodat de natuurontwikkeling ter plaatse meteen planologisch en juridisch is geborgd.