direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Oud Woensel 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80175-0301

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Interimstructuurvisie 2009

In december 2009 is de Interimstructuurvisie 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. Met de Interimstructuurvisie 2009 geeft de gemeenteraad invulling aan de ambitie om Eindhoven door te ontwikkelen in zijn kwalitatief hoogwaardige combinatie van wonen, werken en groen. De nadruk ligt daarbij ook op leefbaarheid en bereikbaarheid. Als kerngemeente van Brainport Zuidoost Brabant stuurt Eindhoven aan op het bieden van ruimte aan een krachtige ontwikkeling van deze economische kernzone, een hoge kwaliteit van de leefomgeving en aandacht voor sociale betrokkenheid en ondernemend burgerschap tot op buurtniveau. Op deze wijze geeft de raad invulling aan het begrip duurzame ruimtelijke kwaliteit. Het bestemmingsplangebied ligt buiten een transformatiegebied.

3.3.1.1 Buiten transformatiegebied

De Interimstructuurvisie is het resultaat van de integratie van de ruimtelijk relevante raadsprogramma's die tot medio 2009 zijn vastgesteld. Dit is onder andere verbeeld in een kaart die inzicht biedt in de verdeling van het actuele en gewenste grondgebruik.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80175-0301_0009.png"

Figuur: Gebruik van de ruimte Interimstructuurvisie Eindhoven

Onderhavig plangebied is op de op de kaart 'Gebruik van de ruimte' uit de Interimstructuurvisie aangeduid als Wonen.

Wonen

Deze gronden zijn voornamelijk bedoeld voor wonen, inclusief alle afgeleide wijk- en buurtgerichte functies op het gebied van (middelbaar-/ basis-)onderwijs, zorg, opvang, cultuur, religieuze voorzieningen, ontspanning en vrije tijd, groen (o.a. buurt- en wijkparken, sportfaciliteiten en –velden, buurtontmoetingsruimten), detailhandel en werken (woonwerkcombinaties en kleine bedrijven met milieucategorie 1, 2 en gedeeltelijk 3). Deze functies zijn noodzakelijk voor het functioneren van een gebied als woongebied. Zij vallen dus onder deze definitie en worden niet afzonderlijk in beeld gebracht, mede omdat hun ruimtebeslag relatief beperkt is.

3.3.2 Masterplan integrale wijkvernieuwing Oud Woensel

De Eindhovense gemeenteraad heeft in december 2000 ingestemd met een meerjarige opgave voor integrale wijkvernieuwing. Oud Woensel maakt onderdeel uit van deze opgave. Daarnaast maakt het stadsdeel Woensel Zuid, waar Oud Woensel onderdeel van is, onderdeel uit van de aandachtwijken die zijn aangewezen door het (toenmalige) ministerie van VROM.

De integrale wijkvernieuwing kenmerkt zich door een aanpak van zowel de fysieke omgeving als sociale aanpak. Voor Oud Woensel is het Masterplan (2008) opgesteld om sturing te geven aan diverse onderwerpen van de integrale wijkvernieuwing.

Uit de gesprekken met bewoners die in het kader van het Masterplan zijn gehouden, blijkt dat er veel waardering is voor de mix van wonen en voorzieningen in deze wijk. Oud Woensel is een echte stadswijk met een grote diversiteit van mensen, buurten en voorzieningen. De vraagstukken die in de wijk leven zijn onder andere: de hoge parkeerdruk, de slechte bouw- en woontechnische kwaliteit van een deel van de woningen, de noodzakelijke doorontwikkeling van de detailhandel, de samenhang en kwaliteit van de maatschappelijke voorzieningen en de slechte staat van de inrichting van het openbaar gebied.

Het Masterplan is vormgegeven volgens de filosofie 'Tussen Luwte en Levendigheid'. Levendigheid op de stedelijke assen (Kruisstraat, Boschdijk, Montgomerylaan, Ring) en rust in de achterliggende woonbuurten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80175-0301_0010.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80175-0301_0011.png"

Dit bestemmingsplan houdt zoveel mogelijk rekening met de richting die is gegeven in het Masterplan aan het gebied Oud Woensel. Bij een bestemmingsplan is sprake van toelatingsplanologie. Het bestemmingsplan regelt welke zaken gebouwd mogen worden en welke functies zijn toegelaten. Op diverse plaatsen vindt de herinrichting van de openbare ruimte plaats. Het bestemmingsplan laat in de openbare ruimte één ruime verkeersbestemming toe. Op deze manier is het bestemmingsplan maximaal flexibel. De concrete invulling vindt later plaats aan de hand van inrichtingsplannen.

Op de stedelijke assen staat het bestemmingsplan diverse functies toe: detailhandel, bedrijvigheid, dienstverlening en wonen. In de woongebieden is uitsluitend ruimte voor wonen, met wel weer ruimte voor aan huis gebonden beroepen en bedrijven.