Plan: | De Grote Beek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80164-0301 |
Het plangebied is gelegen op bijna drie kilometer afstand van Eindhoven Airport / Vliegbasis Eindhoven. Vanwege de veiligheid van het vliegverkeer brengt dit bepaalde hoogte beperkingen met zich mee. Het betreft beperkingen vanwege het obstakelbeheergebied, het ILS (Instrument Landing Systeem) en de invliegfunnels. Het plangebied ligt daarnaast voor een deel binnen het radarverstoringsgebied van de vliegbasis Volkel.
In deel 3 van het tweede Structuurschema Militaire Terreinen is voor militaire luchtvaartterreinen een uitbreiding van het obstakelbeheergebied aangekondigd overeenkomstig de norm die door de International Civil Aviation Organisation (ICAO) wordt gesteld. Dit betekent dat rondom de gehele luchthaven een obstakelvrij vlak van 45 m hoog is gelegen met een straal van 4 km rond de landingsdrempels, dat overgaat in een conisch vlak met een helling van 5% tot 145 m over een afstand van 2 km. De hoogte van dit obstakelvrijevlak is gerelateerd aan de ligging van de drempels van de start- en landingsbaan ten opzichte van NAP. De NAP-hoogte bij de landingsdrempels van het luchtvaartterrein bedraagt 20 m. Dit betekent dat ter plaatse van het plangebied tot een hoogte van maximaal NAP +65 m in het noordelijk deel mag worden gebouwd tot maximaal NAP + 95 m in het zuidelijk plandeel.
De ICAO regeling biedt de mogelijkheid tot het maken van uitzonderingen. Iedere aanvraag tot uitzondering dient op basis van de exacte locatie, omvang en hoogte van het object en gebruikte bouwmaterialen met behulp van een luchtvaarttechnisch onderzoek separaat te worden beoordeeld. Indien uit het onderzoek blijkt dat het te hoge object de veiligheid niet nadelig beïnvloedt en ook het vermogen om van het luchtvaartterrein gebruik te maken niet significant beïnvloedt, kan een uitzondering op de toegestane hoogte worden gemaakt. Dit kan leiden tot aanvullende criteria voor het gebruik van het luchtvaartterrein.
Aanleiding voor de uitbreiding van het obstakelbeheergebied is het besluit van de Noord Atlantische Verdrags Organisatie (Navo) om deze norm, die al geldt voor burgerluchtvaartterreinen, om veiligheidsredenen ook van toepassing te verklaren op militaire luchtvaartterreinen. Uit de ICAO-norm vloeien aanvullende hoogtebeperkingen voor objecten rondom een luchtvaartterrein voort. Naar aanleiding hiervan is een werkgroep geformeerd bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries van Defensie, Verkeer en Waterstaat, VROM en Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. De werkgroep had onder andere tot doel te onderzoeken wat de mogelijkheden en consequenties zijn tot maatwerk voor objecten in het gewijzigde obstakelbeheergebied. Deze werkgroep heeft een rapport “Obstakelbeheergebied luchtvaartterrein Eindhoven” opgesteld. De aanbevelingen in het rapport zijn overgenomen door voornoemde partijen.
Het plangebied De Grote Beek is zoals gezegd gelegen in het obstakelbeheergebied en wel in het gebied binnen een straal van 5 km van de landingsdrempels. Dit betekent dat er tot maximaal NAP +65 m in het noordelijk plandeel tot maximaal NAP + 95 m in het zuidelijk plandeel gebouwd mag worden. Binnen het plangebied is de kruin van de weg gelegen op maximaal NAP +19 m. Zoals in de meeste bestemmingsplannen in Eindhoven, is het peil binnen het plangebied gelegen op 0,3 m boven de kruin van de weg. Het peil in het plangebied ligt derhalve op NAP +19,3 m. Gelet op voorgaande mag de bouwhoogte maximaal 45,7 m in het noordelijk plandeel tot maximaal 75,7 m in het zuidelijk plandeel bedragen. Daar de bouwhoogte voor gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, maximaal 12 m bedraagt, werkt het obstakelbeheergebied niet belemmerend.
Vliegbasis Eindhoven beschikt over ILS-apparatuur (zie de zwarte lijnen en hoogtecijfers in de figuur). Deze apparatuur is bedoeld om met gebruikmaking van de instrumenten te kunnen landen, bijvoorbeeld in verminderde weersomstandigheden (slecht zicht). Om te voorkomen dat de werking van het ILS wordt verstoord, is het noodzakelijk om binnen een bepaald gebied, alvorens een object op te richten, een toetsing te laten uitvoeren. Het gebied bestaat uit meerdere vlakken, zowel horizontaal als oplopend. Het gebied van de ILS valt grotendeels binnen het obstakelbeheergebied, echter gedeeltelijk met een andere hoogtebeperking. De hoogtebeperking van de ILS is er in eerste instantie niet op gericht bouwwerken hoger dan de genoemde hoogten bij de vlakken tegen te gaan, maar om een toetsing te laten plaatsvinden, zodat duidelijk is of de werking van het ILS zou worden verstoord.
Het plangebied De Grote Beek is gelegen binnen twee vlakken van het ILS. Dit betekent een hoogtebeperking oplopend van 50,3 m tot en met 70,3 m +NAP, oftewel een bouwhoogte oplopend van 31 m tot en met 51 m. De maximale bebouwingshoogte voor gebouwen bedraagt 12 m. Indien grotere bouwhoogtes gewenst zijn, zal een toetsing moeten plaatsvinden.
In het kader van dit bestemmingsplan dienen bij de bebouwingshoogte van een bedrijfsgebouw uitsteeksels zoals schoorstenen, lichtkoepels, liftopbouwen e.d. te worden meegerekend.
Naast het obstakelbeheergebied en de ILS zijn obstakelvrije vlakken vastgesteld bestaande uit start- en landingsvlakken met zijkanten, de zogenaamde “funnels”, in het verlengde van de start- en landingsbanen (zie de oranje lijnen en hoogtecijfers in figuur 4.13). Binnen deze obstakelvrije vlakken gelden beperkingen ten aanzien van het oprichten van hoge obstakels (van 20 tot 170 m +NAP). Het plangebied van De Grote Beek is buiten deze funnels gelegen, waardoor hieruit geen belemmeringen voor het plangebied voortvloeien.
Het plangebied ligt deels (het noord-oostelijk deel) binnen het radarverstoringsgebied van de vliegbasis Volkel. Dit houdt in dat, teneinde het ongestoord functioneren van radar- en communicatieapparatuur op de vliegbasis te waarborgen, er rond de vliegbasis een cirkel ligt met een straal van 15 nautische mijl (= 27,8 km) geldt, gemeten vanaf de positie van de radar. Binnen dit radarverstoringsgebied dient voor ieder obstakel, hoger dan 65 m + NAP, te worden berekend of er verstoring van de radar optreedt.
Dit bestemmingsplan laat geen nieuwe bebouwing hoger dan 12 m toe. De bestaande hoogspanningsmasten hebben een hoogte van ca. 37 m. Het radarverstoringsgebied van de vliegbasis Volkel wordt door het plan derhalve niet belemmerd en nadere toetsing is niet noodzakelijk.