Plan: | Bedrijvenpark Esp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80158-0301 |
Opbouw
Het bedrijvenpark Esp is gelegen aan de entree van de stad aan de John F. Kennedylaan en de Eindhovenseweg, op de overgang tussen stad en het omringende landschap. Het is een waardevol gebied met cultuurhistorische, landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde. Deze waarden zijn verwerkt in de totstandkoming van het bedrijvenpark.
De basis van de stedenbouwkundige structuur is gevormd door het onderliggende landschap. Zo is de karakteristieke compartimentering, samen met een aantal groenstructuren in de stedenbouwkundige structuur opgenomen.
Voor de inrichting van het terrein is uitgegaan van enige stedenbouwkundige spelregels. Uitgangspunt voor de bebouwing is de 'doos'. Doorgaans een kleine 'doos' als kantoor en een grote 'doos' als hal. Op ieder kavel is aan de straatzijde een strook van 3 meter gereserveerd voor groen. De kleine 'doos', met een vaste diepte van 7 meter is direct aan deze groenstrook geplaatst, behalve wanneer het kantoor in de hal is geïntegreerd. Dan moet de hal aan de groenstrook grenzen. De kavels die vanaf de John F. Kennedylaan en het zuidwestelijk gedeelte van de Eindhovenseweg in het zicht liggen zijn aangewezen als zichtlocatie en hebben een bijzondere uitstraling. De kleine 'doos' is hier verplicht en telt 2 bouwlagen.
Vanwege de bijzondere ligging is bij enkele kavels afgeweken van de standaard regels. Zo hebben de grote en kleine doos op een aantal van deze bijzondere kavels afwijkende grondvlakken. Daarbij is bij 3 kavels het principe van de grote en kleine doos niet toegepast en is de bebouwing hier hoger.
De uitleg van de opbouw is bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein vastgelegd in een Beeldkwaliteitsplan. Deze is als Bijlage 1 bij deze toelichting opgenomen.
Verkeersstructuur
Het bedrijvenpark is voor het autoverkeer middels een rotonde ontsloten op de Eindhovenseweg. De ontsluitingsstructuur bestaat uit een aantal met elkaar verbonden lussen en heeft een eenduidig continue profiel. Voor het langzaam verkeer is het mogelijk het bedrijvenpark vanuit het noordoosten , via de rotonde en aan de zuidzijde te bereiken. Er ligt een vrijliggend fietspad door het bedrijvenpark tot aan de noordgrens van het plangebied.
Het parkeren voor werknemers en bezoekers is volledig op eigen terrein voorzien en is zoveel mogelijk aan het zicht vanaf de straat onttrokken. In de groenzone (de zone van 3 meter van het kavel vanaf de openbare weg) wordt niet geparkeerd. Het parkeren voor bezoekers is mogelijk in de 7 meter zone (7 meter vanaf de groenzone) en verder op het eigen terrein.
Groen en water
Een belangrijk ontwerp thema in het groenplan is het contrast tussen natuurlijk en cultuurlijk groen. Het natuurlijk groen is geconcentreerd in het raamwerk van de oorspronkelijke beplanting van het gebied. Dit raamwerk is versterkt met nieuwe aanplant van inheems groen. Het raamwerk bestaat uit volledig gesloten (bomen met hoge heesters) en transparante delen (bomen met braam). De ruimte binnen dit natuurlijke raamwerk is ingevuld met cultuurlijk groen. De bedrijfsgebouwen staan als het ware op een tapijt van gazon, waarin plantvakken zijn uitgespaard. Dit beeld wordt gevormd door 3-meter strook, aangevuld met de 'restruimte' in de 7 meter strook en een gazon strook langs de trottoirband. De plantvakken zijn ingevuld met laagblijvende sierheesters.
Het belangrijkste gehandhaafde groen is het gebied van de voormalige hoeve Hurk. Dit gebied heeft de functie van centraal groenelement.