direct naar inhoud van 5.3 Beschrijving watersysteem plangebied
Plan: Grasrijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80142-0301

5.3 Beschrijving watersysteem plangebied

5.3.1 Checklist watersysteem
Checklist Watersysteem  
Hoofdwatergang cq open water   Nee  
zijwatergang   Ja, RG 1.2, (de oude Rundgraaf)  
Keurgebied binnen plangebied?   Ja, beperkt gedeelte  
Binnen 25-100 jaarszone?   Nee  
Binnen boringsvrije zone?   Ja, Welschap  
Ecologische verbindingszone?   Nee  
Binnen reserveringsgebied waterberging 2050?   Nee  
Attentiegebied EHS   Nee  
Rioolwatertransportleiding   Nee  
Waterschap gemaal   Nee  
Landelijke afvoernorm binnen plangebied   0,33 l/s/ha  
Verdachte/verontreinigde locaties?   Staan vermeld in de bodemparagraaf  
Infiltratie praktisch mogelijk?   Ja  
Uitwerkingsplicht / wijzigingsbevoegdheid   Ja  

5.3.2 Gebiedsspecifieke eigenschappen m.b.t. water

Grasrijk is een in aanbouw zijnde woonwijk gesitueerd in het westen van Eindhoven, specifiek Meerhoven. Grasrijk wordt doorkruist door de waterloop de RG1.2 (Oude Rundgraaf). De Oude Rundgraaf vervult een belangrijke bergende - en afwaterende functie voor het gebied. Een beperkt gedeelte van het keurgebied van de RG1 (Nieuwe Rundgraaf) valt binnen bestemmingsplan Grasrijk. Het waterschap heeft beide wateren aangeduid als Keurwateren. Grasrijk bevind zich binnen de boringsvrije zone van waterwingebied Welschap. De boringsvrije zone is de zone waarbinnen (diepliggende) beschermende kleilagen niet zonder meer doorboord mogen worden. Behoudens een beschikking van Gedeputeerde Staten is het verboden in boringsvrije zones de grond te roeren, inclusief het verrichten van grondboringen dieper dan 3 meter onder het maaiveld. Deze verbodsbepaling beperkt zich uitsluitend tot de boringsvrije zone en is gericht op het tegengaan van bodemaantastingen dieper dan 3 meter onder het maaiveld. Voor inrichtingen die vallen onder de Wet milieubeheer en gelegen zijn binnen de boringsvrije zone worden voor ingrepen op of in de bodem door het bevoegd gezag voorschriften aan de vergunning verbonden. Voor deze zone is geen regeling opgenomen in de planregels, aangezien de bepalingen in de Provinciale Milieuverordening afdoende zijn.

5.3.3 Oppervlaktewater

Binnen het plangebied zijn in openbaar terrein, naast de Oude Rundgraaf verschillende wadi's aanwezig. Deze dienen voor de berging en afwatering van het aangesloten verharde oppervlak .

5.3.4 Verharding

Het plangebied bevat zowel verharde oppervlakten als groen. Verharding bestaat hoofdzakelijk uit woningen met terreinverharding en openbare wegen. Openbaar groen of onverharde gebieden zijn aanwezig. Het plangebied grenst niet aan bestaand stedelijk gebied.

5.3.5 Bodemopbouw

De bodemopbouw in dit deel van Eindhoven is te typeren als zeer slecht doorlatend. Het nemen van bodem verbeterende maatregelen is noodzakelijk om infiltratie van hemelwater binnen het plangebied mogelijk te maken. Eventueel bekende bodemverontreinigingen zijn toegelicht in de bodemparagraaf van dit bestemmingsplan. Toekomstige ontwikkelingen mogen niet bijdragen aan een verdere verspreiding van de verontreiniging.

5.3.6 Grondwater

In het plangebied bevinden zich enkele peilbuizen. De grondwaterstand fluctueert in de loop van het jaar. Ter indicatie: de grondwaterstand varieert thans tussen de NAP 18,40 & 19,20 m. Het plangebied kenmerkt zich door een slempgevoelige toplaag waardoor het hemelwater, zonder aanvullende maatregelen op maaiveld stagneert

5.3.7 Regenwater

Het regenwater dat op daken en wegen valt, stroomt overwegend af naar het riolering welke afvoert naar de Oude Rundgraaf die op zijn beurt loost op het Beatrixkanaal. Overig regenwater infiltreert, afhankelijk van de doorlatendheid, in de bodem.

5.3.8 Afvalwater

Alle panden in het plangebied zijn aangesloten op het vuilwaterriool dat afvoert naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Van Oldebarneveltlaan.