direct naar inhoud van 2.1 Stedenbouwkundige structuur
Plan: HOV-baan Sterrenlaan
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80109-0501

2.1 Stedenbouwkundige structuur

In de laatste decennia van de twintigste eeuw veranderde het Eindhovens stadsbeeld in snel tempo. Met name in Woensel verrezen in de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig veel nieuwe woonwijken. In deze wederopbouwplannen stond de wijkgedachte centraal, waarbij de woonwijken die in de jaren '60 en '70 gerealiseerd zijn zich sterk kenmerken door de functiescheiding tussen wonen, werken, winkelen, groen en verkeer.

De structuur van stadsdeel Woensel wordt bepaald door de radiale- en tangentstructuur van Eindhoven. De radialen verdelen Woensel als het ware in 'taartpunten' en worden gevormd door de toegangswegen naar het centrum van Eindhoven zoals John F. Kennedylaan, de Huizingalaan-Dr. Kuyperslaan en de Boschdijk. De taartpunten worden doorsneden door zogenaamde ringwegen waar de Sterrenlaan er één van is. Andere ringwegen zijn De Ring en Marathonloop-Hondsruglaan-Tempel.

De Sterrenlaan dateert uit de jaren '70 waar het fungeerde als ontsluitingsweg van de toen aanwezige woonwijken in Woensel en het werd gelijkertijd de nieuwe verbindingsweg naar gemeente Nuenen. Samen met de Winston Churchilllaan vormt het de noordelijke grens van de Generalenbuurt en Oude Gracht en de zuidelijke grens van Vlokhoven, Eckart en Luytelaer.

De Sterrenlaan kent een breed wegprofiel met aan de zuidzijde een aantal grote bouwmassa's waaronder enkele galerijflats, schoolcomplexen en een woonzorgcomplex. Aan de noordzijde van de Sterrenlaan grenzen voornamelijk de achtertuinen van woningen uit de aangrenzende woonwijken. Het wegprofiel bestaat uit twee gescheiden wegen met elk twee rijbanen en twee vrijliggende fietspaden. De scheiding tussen deze verhardingen worden gecreëerd door groenstroken.

Het gedeelte tussen de Kosmoslaan en de Dommel kent een groen karakter. Het tracé doorkruist hier het buitengebied en loopt tot de brug over de Dommel. Vanaf hier is het eigendom van gemeente Nuenen en gaat het verder als de Europalaan. Naarmate het tracé vanuit het buitengebied naar winkelcentrum Woensel loopt, wordt het karakter meer stedelijk. Halverwege wordt nog wel een 'dode arm' van de Dommel overgestoken en de belangrijke verkeersradiaal John F. Kennedylaan.