direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: VII Buitengebied (Loovelden)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80102-0501

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 Interimstructuurvisie

De Interim Structuurvisie zoals deze in juni 2008 door Provinciale Staten van Noord-Brabant is vastgesteld, formuleert het provinciale beleid voor de toekomst tot 2020. De Provinciale Structuurvisie kan gezien worden als een schakel tussen de structuurvisie van het Rijk en die van de gemeenten.

Eindhoven is gelegen binnen de stedelijke regio Eindhoven-Helmond in de structuurvisie is dit gebied aangeduid als een samenhangend en verstedelijkt gebied. Binnen deze regio liggen mogelijkheden voor verdere verstedelijking. Dit betekent dat ze een aantrekkelijk, in verschillende dichtheden vormgegeven woon-, werk- en leefmilieu moeten bieden. Bijzondere aandacht is er voor bereikbaarheid, groen, milieu, recreatiemogelijkheden dicht bij huis, en een verbrede landbouw die inspeelt op de vraag vanuit de steden. Er wordt gestreefd naar gedifferentieerde wijken, met een menging van woningtypen, bevolkingsgroepen en functies. Herstructurering en inbreiding bieden tal van mogelijkheden, maar tegelijkertijd zal onbebouwd gebied, ook op langere termijn, moeten worden benut.

Het plangebied is op de Kaart Ruimtelijke Hoofdstructuur aangeduid als 'bestaand stedelijk gebied'. De verplaatsing van de kinderboerderij past binnen het beleid uit de Interim Structuurvisie aangezien het aansluit bij het provinciale streven naar concentratie van verstedelijking en zuinig ruimtegebruik.


3.3.2 Verordening Ruimte Noord Brabant

De Verordening ruimte Noord-Brabant is opgedeeld in een tweetal fasen. De 1e fase is op 23 april 2010 vastgesteld en op 1 juni 2010 in werking getreden. Deze fase regelt een beperkt aantal onderwerpen. De bepalingen voor deze onderwerpen zijn gebaseerd op het bestaande beleid dat nu is opgenomen in de Interimstructuurvisie en de Paraplunota. In de 2e fase volgen onderwerpen waar nu nieuw beleid voor wordt ontwikkeld. Dit zijn onderwerpen waarvan uitwerking wordt gekoppeld aan totstandkoming van de structuurvisie. Deze 2e fase wordt naar verwachting vastgesteld eind 2010.

Op de kaart staan het bestaand stedelijk gebied en de zoekgebieden waar nieuwe stedelijke ontwikkelingen zoals nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen een plek mogen krijgen. De regels zorgen ervoor, dat eerst in het bestaand stedelijk gebied naar bouwmogelijkheden wordt gezocht, voordat de zoekgebieden mogen worden benut. Het plangebied is gelegen in het bestaand stedelijk gebied.

3.3.2 Compensatie
Voor de bouw van het bergbezinkbassin aan de Kosmoslaan moet circa. 0,8 ha “vochtig bloemrijk grasland” wijken. Overeenkomstig de nota compensatie van de Provincie Noord Brabant dient de 0,8 hectare plus een kwaliteitstoeslag elders gecompenseerd te worden.
In dit geval is sprake van natuurkwaliteiten die in 25 jaar zijn te vervangen. Dit betekent dat een kwaliteitstoeslag van 1,33 wordt gehanteerd. In totaal dient 1,07 hectare (0,8 x 1,33) min of meer gelijkwaardige natuur als compensatie te worden aangelegd. Het compensatieperceel 1 aan de Wolvendijk heeft een oppervlakte van ca. 0,8 ha. De kwaliteitstoeslag wordt gezocht in de in de inrichting van de percelen 2en 3. Samen zijn de percelen 2 en 3 circa. 2,8 ha groot.

De natuurcompensatie ziet er dan als volgt uit:

  in te leveren   te compenseren   Extra in te richten  
Feitelijke natuurcompensatie-verplichting 0,8 x 1,33 = 1,07.00 ha   ca. 0,8 ha aan de Kosmoslaan   ca. 0,8 ha op perceel 1
 
2,8 ha op de percelen 2 en 3  
Extra toegevoegd vanuit Groenprogramma (geen compensatie, subsidiabel)   -   -   5,5 ha op de percelen 4 t/m 11  

Na realisatie van het plan wordt het beheer overgedragen aan de 'gebiedsbeheerder buitengebied' van de Gemeente Eindhoven. Bij het ontwerp is aandacht geschonken aan het beheer middels een goede ontsluiting en waterbeheersing. Een beheerrichtlijn zal nog worden opgesteld. Adequaat beheer is op deze wijze verzekerd.
De provincie heeft ingestemd met deze wijze van compenseren.