direct naar inhoud van 4.1 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Binnenstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80096-0301

4.1 Bedrijven en milieuzonering

Om te komen tot een ruimtelijk relevante toetsing van bedrijfsvestigingen op milieuhygiënische aspecten wordt milieuzonering gehanteerd. Hieronder wordt verstaan een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen en anderzijds milieugevoelige gebieden zoals woongebieden. Om milieuzonering hanteerbaar te maken wordt gebruik gemaakt van de editie 2009 van de handreiking Bedrijven en milieuzonering van de VNG. Deze brochure geeft onder meer een handvat voor toepassing van milieuzonering in bestemmingsplannen voor gebieden met functiemenging.

Kenmmerkend aan een stadscentrum is de grote diversiteit aan functies. Omdat het plangebied het stadscentrum van Eindhoven betreft waar duidelijk sprake is van een functiemengingsgebied is de Staat van Bedrijfsactiviteiten functiemenging als uitgangspunt genomen voor milieuzonering. In de brochure is aangegeven dat het begrip "gebied met functiemenging" wordt gebruikt om aan te geven welke functies binnen een gebied met functiemenging onder welke voorwaarden toelaatbaar zijn. De activiteiten in de in de VNG-brochure opgenomen Staat van Bedrijfsactiviteiten voor gebieden met functiemenging bestaan uit de categorieën A, B of C met de volgende betekenis voor de toelaatbaarheid:

Categorie A
Activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn, dat deze aanpandig aan woningen - in gebieden met functiemenging - kunnen worden uitgevoerd. De eisen uit het Bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.

Categorie B
Activiteiten die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden.

Categorie C
De activiteiten uit categorie B waarbij vanwege de relatief grote verkeersaantrekkende werking een ontsluiting op de hoofdinfrastructuur is aangewezen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80096-0301_0017.jpg"
parkeergarage Heuvelgalerie

Bij de samenstelling van de “Lijst vanbedrijfsactiviteiten" is primair als uitgangspunt genomen, dat daarin slechts dienen te worden opgenomen "bedrijven in enge zin". Activiteiten zoals detailhandel, horeca, kantoren, sport-/recreatie-inrichtingen (zoals een sportschool, een zwembad etc), onderwijs- en andere maatschappelijke instellingen, alsmede dienstverlenende instellingen/beroepen, zoals kapsalons, artsenpraktijken advocatenkantoren etc. zijn van deze lijst geschrapt. De reden hiervan is dat dergelijke functies in de bestemmingsplannen anders dan voor "bedrijfsactiviteiten" worden bestemd. Verder zijn uitgezonderd bedrijven die niet in het plangebied zijn gewenst. Vervolgens wordt een selectie gemaakt van de bedrijven behorende tot de voor het plangebied al dan niet met vergunning voor het afwijken toelaatbaar geachte milieucategorieën. Met deze selecties is uiteindelijk voor het onderhavige bestemmingsplan een “Lijst van bedrijfsactiviteiten" op maat samengesteld. Deze Lijst van bedrijfsactiviteiten - functiemenging is als bijlage bij de planregels opgenomen.

Binnen het onderhavige plangebied zijn bedrijven c.q bedrijfsmatige activiteiten zoals in deze paragraaf bedoeld toegelaten bij de bestemming 'centrum-1', enkele gemengde bestemmingen en bij de woonfunctie toegelaten bedrijvigheid als ondergeschikte nevenactiviteit. Onder meer ambachtelijke bedrijven worden daartoe gerekend. De gemengde bestemmingen betreffen de locatie Bleekweg/Vestdijk ter plaatse van het voormalige Bedrijf Schellens en de locatie Mariënhage aan de Kanaalstraat. De bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten die in een menggebied vanuit het oogpunt van milieuhinder acceptabel worden geacht, zijn in genoemde lijst van bedrijfsactiviteiten opgenomen. Ook de bedrijven die al bestonden op het moment van in werking treden van het bestemmingsplan en die afwijken van de toegelaten categorie zijn ook toegelaten.Onder meer betreffen deze de bedrijven die de parkeerruimte in het plangebied exploiteren voor (openbaar) betaald parkeren (commercieel parkeren zijn het bedrijven In het plangebied kunnen binnen de bedrijfsbestemming ook bedrijven c..q. bedrijfsmatige activiteiten die niet op deze lijst voorkomen doch die qua miliebelasting vergelijkbaar zijn, kunnen ook worden toegelaten. Andere dan bedrijven c.q. bedrijfsmatige activiteiten behorende tot de voorgeschreven categorie zijn niet toegelaten. Geluidzoneringsplichtige bedrijven en/of risicovolle inrichtingen zijn zonder meer uitgesloten.

In het plangebied zijn aan de gronden overwegend mengbestemmingen toegekend namenlijk de centrum- en gemengde bestemmingen.Bedrijfsfuncties zoals hier bedoeld zijn niet specifiek bestemd. Omdat het plangebied een gebied met functiemenging betreft waarin de woonfunctie goed is vertegenwoordigd is, zijn in principe alleen bedrijven behorende tot de milieucategorie A toegelaten die geen of relatief minder milieube;astend zijn voor de omgeving. Ook mede gezien het feit dat het beleid er op is gericht om het wonen boven winkels te stimuleren dient te worden gewaakt voor belasting van geluidgevoelige objecten. Andere dan bedrijven boherende tot de miliecategorie A zijn niet toegelaten behoudens bestaande bedrijven. Met name kunnen worden genoemd de bestaande locaties waar bedrijven die zich richten op de explotatie van paekeergarages/parkeerterrein voor betaald parkeren zijn gevestigd. In de uitgave van de VNG Bedrijven en Milieuzonering worden deze bedrijven in een gebied met functiemenging aangemerkt als een bedrijf waarvan de bedrijfsactiviteiten tot de milieucategorie C horen.

Door alleen bedrijven behorende tot de miliecategiorie A en bedrijven behorende tot een andere categorie, voor zover deze qua milieubelasting vergelijkbaar zijn en uitsluirten bestaande bedrijven die van de voorgeschreven milieucategorie toe te laten is altijd een afweging vereist indien daarvan wordt afgeweken