direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Beschrijving plangebied
Plan: VI Buitengebied (Internationale school)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80085-0501

Hoofdstuk 2 Beschrijving plangebied

Integraal gebiedsprofiel

De projectlocatie ligt in Landelijk Strijp, een van de vijf deelgebieden van de A2-zone. Deze zone is in het kader van de Nota Ruimte aangeduid als een project van nationaal belang.

Het project Landelijk Strijp behelst een samenhangende ontwikkeling, waarin de ontwikkeling van een robuuste groen-recreatieve verbinding tussen stad en land wordt gecombineerd met de aaanleg van een hoogwaardige bedrijventerrein tussen het Beatrixkanaal en de A2. Parallel aan deze twee sleutelprojecten wordt ook gewerkt aan een bereikbaarheidsplan. Vanuit Landelijk Strijp zijn de volgende kaders van toepassing:

Het stadswoud

De ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp gaat uit van de groene hoofdstructuur zoals door de provincie is vastgesteld. Vanuit het landschapsplan wordt daarbij geconcludeerd dat Landelijk Strijp in hoofdzaak uit twee type landschappen bestaat, een open mozaiek ten noorden van de Anthonie Fokkerweg en een bosachtig gebied (het stadswoud) ten zuiden van de Anthonie Fokkerweg. De omgeving van de Internationale school dient daarmee dus een bosachtige uitstraling krijgen. Wel wordt gestimuleerd om binnen het stadswoud meer diversiteit te krijgen in type bosomgevingen.

De Groene Corridor

De Groene Corridor vormt de belangrijkste ruimtelijke drager van Landelijk Strijp. Het is een brede groenrecreatieve wandel- en fiets-Boulevard van het centrum van Eindhoven tot aan de markt in Oirschot, autoluw en voorzien van meerdere bomenrijen. De route loopt dwars over de Oirschotsedijk en vormt daarmee ook een lommerrijke entree voor de Internationale school.

Wel betekent de ontwikkeling van de Groene Corridor dat de verkeersontsluiting in principe niet kan plaatsvinden via de Oirschotsedijk en dat er in het ontwerp voor de openbare ruimte rond de Internationale school rekening moet worden gehouden met de continuïteit in het ontwerp van de Groene Corridor. Vanuit dit kader is ervoor gekozen om de verkeersontsluiting via de Achtseweg Zuid te laten plaatsvinden. Het personeel zal wel, via een speciale personeelsingang, gebruik gaan maken van de Oirschotsedijk.

Padenstelsel

Naast de Groene Corridor staat voor het stadswoud de verfijning van het padenstelsel op het programma. Een nieuw fietspad is dan ook gesitueerd direct ten oosten van de Constant Rebecque Kazerne en verbindt diverse interessante plekken binnen Landelijk Strijp. Dit nieuwe pad vormt daarmee ook gelijk aan de Groene Corridor een directe langzame verbinding naar de Internationale school. In tegenstelling tot de Groene Corridor worden aan het ontwerp van dit fietspad geen eisen gesteld wat betreft continuïteit.

Toegankelijkheid

Een ander belangrijk item bij de ontwikkeling van het stadswoud is de wens vanuit de visie om hekwerken te verwijderen, waardoor het hele gebied meer toegankelijk wordt. De ontwikkeling van de omgeving van de internationale school dient bij te dragen aan het meer toegankelijk maken van het stadswoud. Bezien zal dienen te worden in hoeverre de verhoging van de toegankelijkheid aanvaardbaar is in relatie tot de beveiling van de gebouwen. In ieder geval zal duidelijk worden gemaakt dat het schoolterrein een beveiligd gebied is.

Hieronder is afbeelding opgenomen waarbij het plangebied is omcirkeld gelegen in het rood omlijnde Landelijk Strijp.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80085-0501_0005.png"

Fig. Ligging plangebied in Landelijk Strijp

Situering

De locatie is gelegen aan de Oirschotsedijk 14b. De Oirschotsedijk maakt onderdeel uit van de historische wegenstructuur van vóór 1900. De omgeving van Eindhoven vóór de eerste stadsuitbreidingen en de annexatie van de randgemeenten Woensel, Gestel, Stratum, Strijp en Tongelre in 1920 werd gekenmerkt door een radiale wegenstructuur die nog goed herkenbaar is. Het waren wegen die de stad met de dorpen en met de regio verbonden. De Oirschotsedijk dateert van de 18e eeuw.

De omgeving van het plangebied maakt onderdeel uit van de Houtvesterij Oirschotsedijk. Dit is een restant van een bosontginning uit het derde kwart van de 19e eeuw. De historische structuur daarvan is nog herkenbaar.