direct naar inhoud van 4.6 Flora en fauna
Plan: II Buitengebied (Hotel Van der Valk)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80032-0501

4.6 Flora en fauna

De uitbreiding van de congreszaal vindt plaats op palen boven het huidige parkeerterrein aan de voorzijde van het terrein. De huidige ecologische waarde van dit parkeerterrein is nihil. Aantasting van wettelijk beschermde soorten is hier uitgesloten.

De uitbreiding van het parkeerterrein wordt gerealiseerd op een locatie die in de huidige situatie in gebruik is als tuin bij het hotel. De vegetatie bestaat voornamelijk uit een gemaaid gazon met enkele bomen. Het voorkomen van beschermde of anderszins bijzondere plantensoorten in een dergelijke gecultiveerde vegetatie is redelijkerwijs uit te sluiten.

Enkele algemene diersoorten zullen van de tuin gebruik kunnen maken. Het gaat hierbij enerzijds om algemeen beschermde zoogdiersoorten (Mol, Egel, Huisspitsmuis, Veldmuis, Konijn) waarvoor een vrijstelling geldt van de Flora- en faunawet bij ruimtelijke ontwikkelingen. De waarde van het plangebied voor strenger beschermde diersoorten is verwaarloosbaar. Anderzijds zullen algemene vogelsoorten (zoals Houtduif, Turkse tortel, Merel) de bomen kunnen gebruiken als broedplaats.

Nesten van deze vogelsoorten zijn in de praktijk alleen beschermd gedurende de tijd dat de vogels daadwerkelijk gebruik maken van hun nest. Het is in de praktijk niet mogelijk om een ontheffing te verkrijgen voor het verwijderen of verstoren van deze nesten in deze periode. Bomen waarin vogels broeden, dient verwijderd te worden in de periode dat de kans op broedende vogels het kleinst is. Dit is het geval in de periode september-maart. Indien dit niet mogelijk is, of wanneer redelijkerwijs verwacht kan worden dat binnen de genoemde periode toch vogels op het terrein broeden, is het noodzakelijk het terrein vóór de ingreep te laten controleren op aanwezige broedvogels. Wanneer dan geen vogels op het terrein nestelen, kan alsnog begonnen worden met de ingreep. Een ontheffing voor vogels is in dit geval niet nodig.

Natuur en landschap

Natuur
Uit de digitale kaart van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van de Provincie Noord-Brabant blijkt dat het plangebied niet is gelegen in een gebied met specifiek aangewezen natuurdoeltypen. In de directe omgeving zijn wel bestaande bos- en natuurgebieden gelegen. De Tongelreep die direct ten westen van het plangebied stroomt is binnen de EHS aangewezen als Ecologische Verbindingszone (EVZ). Verder vallen enkele gronden ten westen van de Tongelreep binnen de EHS.

Voor ecologische verbindingszones wordt in het provinciaal beleid een begrenzing van 25 meter breedte aangehouden die gereserveerd moet worden om natuurontwikkeling mogelijk te houden. De nieuw te ontwikkelen parkeerverharding in het plangebied respecteert deze afstand van 25 meter. Er is daarom geen sprake van fysiek ruimtebeslag op de EVZ. In het bestemmingsplan zal de zone tot 25 meter van de beek conform de geldende bestemming bestemd worden als 'horeca', zonder bouwvlak en zo beschermd worden tegen de aanleg van verdere bebouwing.

Daarnaast is het van belang dat verstorende invloeden op de EHS voorkomen worden. Het plan voorziet in een toename van parkeerverharding. Verandering van de hydrologie van het gebied zal worden voorkomen door hemelwater ter plaatse te laten infiltreren. Dit aspect is nader uitgewerkt in de waterparagraaf in hoofdstuk 5.

Voor andere vormen van verstoring (licht-, geluids-, optische verstoring) zullen niet noemenswaardig toenemen ten opzichte van de huidige situatie. In de huidige situatie liggen nabij de Tongelreep reeds enkele zeer intensieve functies, zoals het bestaande hotel, de rijksweg A67 en sportvoorzieningen.

Landschap
Op de aardkundige waardenkaart van de provincie Noord-Brabant is het plangebied niet gelegen in of nabij een aardkundig waardevol gebied.