direct naar inhoud van 4.4 Externe veiligheid
Plan: II Buitengebied (Hotel Van der Valk)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80032-0501

4.4 Externe veiligheid

Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het beperken en beheersen van risico's voor de omgeving vanwege handelingen met gevaarlijke stoffen. De handelingen kunnen zowel betrekking hebben op het gebruik, de opslag en de productie, als op het transport van gevaarlijke stoffen. Uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en de richtlijnen voor vervoer gevaarlijke stoffen2 vloeit de verplichting voort om in ruimtelijke plannen in te gaan op de risico's in het plangebied ten gevolge van handelingen met gevaarlijke stoffen. De risico's dienen te worden beoordeeld op 2 maatstaven, te weten het plaatsgebonden risico en het groepsrisico.

Plaatsgebonden risico
Het plaatsgebonden risico beschrijft de kans per jaar dat een onbeschermd individu komt te overlijden door een ongeval met gevaarlijke stoffen. Het plaatsgebonden risico wordt uitgedrukt in risicocontouren rondom de risicobron (bedrijf, weg, spoorlijn etc.), waarbij de 10-6 contour (kans van 1 op 1 miljoen op overlijden) de maatgevende grenswaarde is.

Groepsrisico
Het groepsrisico beschrijft de kans dat een groep van 10 of meer personen gelijktijdig komt te overlijden ten gevolge van een ongeval met gevaarlijke stoffen. Het groepsrisico geeft een indicatie van de maatschappelijke ontwrichting in geval van een ramp. Het groepsrisico wordt uitgedrukt in een grafiek, waarin de kans op overlijden van een bepaalde groep (bijvoorbeeld 10, 100 of 1000 personen) wordt afgezet tegen de kans dat dit voorkomt. Voor het groepsrisico geldt de oriëntatiewaarde als ijkpunt in de verantwoording (géén norm).

Voor elke verandering van het groepsrisico (af- of toename) in het invloedsgebied moet verantwoording worden afgelegd, over de wijze waarop de toelaatbaarheid van deze verandering in de besluitvorming is betrokken. Samen met de hoogte van groepsrisico moet andere kwalitatieve aspecten worden meegewogen in de beoordeling van het groepsrisico. Onder deze aspecten vallen zelfredzaamheid en bestrijdbaarheid. Onderdeel van deze verantwoording is overleg met (advies vragen aan) de regionale brandweer.

(Beperkt) kwetsbare objecten
Er moet getoetst worden aan het Bevi en de richtlijnen voor vervoer gevaarlijke stoffen wanneer bij een ontwikkeling (beperkt) kwetsbare objecten worden toegestaan. (Beperkt) kwetsbare objecten zijn o.a. woningen, scholen, ziekenhuizen, hotels, restaurants3. Bedrijfsgebouwen vallen hier eveneens onder.

Risicovolle activiteiten
In het kader van het plan moet bekeken worden of er in of in de nabijheid van het plan sprake is van risicovolle activiteiten (zoals Bevi-bedrijven, BRZO-bedrijven en transportroutes) of dat risicovolle activiteiten worden toegestaan.

Externe veiligheid in en rondom het plangebied
Een hotel is een kwetsbaar objecten in de zin van het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen. Er moet daarom worden getoetst worden aan het aspect plaatsgebonden risico en aan het groepsrisico.

Risicovolle inrichtingen
Uit gegevens van de provincie Noord-Brabant (provinciale risicokaart) is naar voren gekomen dat zich binnen een omtrek van 500 meter van de planlocatie geen risicovolle objecten bevinden. De dichtstbijzijnde risicovolle inrichting bevindt zich op circa 750 meter afstand. Het betreft het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep aan de Antoon Coolenlaan 1. Het plangebied is gelegen op ruime afstand van de grens van deze inrichting. Gezien de afstand tot het bedrijf vormt deze geen belemmering voor de realisatie van de uitbreiding van het hotel.

Wegtransport gevaarlijke stoffen
Door Arcadis is met het oog op de nabijheid van de A67 een onderzoek gedaan naar de externe veiligheidsaspecten in verband met wegtransport van gevaarlijke stoffen4. Sinds de uitvoering van het onderzoek is een tracébesluit genomen voor de A2/A67, wat gevolgen heeft voor de verkeersintensiteiten langs de planlocatie. Door de gemeente Eindhoven is daarom een aanvullende notitie geschreven. Zie bijlage 1.

Uit het onderzoek van Arcadis blijkt dat de A67 een plaatsgebonden risicocontour heeft van 20 meter van de as van de snelweg. Het hotel is gelegen op circa 70 meter van de as van de weg. De plaatsgebonden risicocontour van de A67 vormt dan ook geen belemmering. In de rapportage van Arcadis wordt voor het groepsrisico geconcludeerd dat het groepsrisico toeneemt als gevolg van een stijging van het aantal mensen in het plangebied, maar dat de oriëntatiewaarde niet wordt overschreden. Het plaatsgebonden risico van wegtransport gevaarlijke stoffen vormt dan ook geen belemmering voor onderhavige ontwikkeling.

In de aanvullende notitie van de gemeente Eindhoven (zie bijlage 1) wordt geconcludeerd dat door de verbreding van de A67 de PR 10-6 contour nauwelijks opschuift. Het merendeel van het vervoer van gevaarlijke stoffen is transitotransport en rijdt daardoor over de middelste banen. Het hotel Van der Valk ligt daarnaast ruimschoots buiten de plaatsgebonden risico contour van 30 meter vanaf het hart van de parallelweg. De 28% hogere aantallen gevaarlijke transporten in het Basisnet zullen leiden tot een beperkte verhoging van het groepsrisico. Deze bedraagt indicatief 1,28 x 0,01065 (= berekende waarde paragraaf 4.3) = 0,01369. Het groepsrisico blijft ruimschoots onder de oriënterende waarde.

Hieruit kan worden geconcludeerd dat ook na de reconstructie van de A2/A67 het plaatsgebonden risico voor en het groepsrisico in verband met het wegtransport van gevaarlijke stoffen geen belemmering vormt voor de uitbreiding van het hotel Eindhoven.

Vervoer van gevaarlijke stoffen per (buis)leiding
Op de bestemmingsplankaart van het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied' is in de directe nabijheid van het plangebied geen buisleiding aangegeven waar transport van gevaarlijke stoffen over kan plaatsvinden. Uit een Klic melding is gebleken dat onder het parkeerterrein van het hotel een hogedruk aardgastransportleiding is gelegen. Het betreft geen aardgastransportleiding. Deze leiding heeft geen planologische beschermingszone. De dichtstbijzijnde leiding die wel is aangegeven, eveneens een aardgastransportleiding is gelegen op een afstand van circa 1500 meter. Het plangebied is ruim buiten de beschermingszone van deze leiding gelegen. Er zijn geen hoogspanningsleidingen in de nabijheid gelegen.

Vervoer van gevaarlijke stoffen over het water
In de nabijheid van het plangebied is geen oppervlaktewater gelegen waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaats kan vinden.

Risicovol spoorwegtransport
De dichtstbijzijnde spoorweg is het spoortraject Dordrecht-Eindhoven. Het traject Boxtel-Eindhoven is in de risicoatlas 'vervoer gevaarlijke stoffen per spoor over de vrije baan' aangegeven als een traject waar de normen voor het plaatsgebonden risico op meer dan 10 meter van het midden van het spoor wordt overschreden. De afstand tot het spoor is echter circa 4 kilometer. Gezien deze afstand vormt het plaatsgebonden risico geen belemmering voor de uitbreiding van het hotel Van der Valk.

De kern Eindhoven is in de risicoatlas aangegeven als een kern waar de oriënterende waarde voor het groepsrisico wordt overschreden. In de circulaire 'risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen wordt echter vermeld dat op afstanden van meer dan 200 meter van een transportroute effecten op het groepsrisico verwaarloosbaar zijn (m.u.v. voetbalstadions etc). Gezien de grote afstand tot de transportroute (circa 4 kilometer) en gezien de zelfredzaamheid van de klanten van het hotel (zie 'brandveiligheidsplan) zullen de effecten van de voorgenomen ontwikkeling op het groepsrisico verwaarloosbaar zijn.

Brandveiligheidsplan
Door adviesbureau Van Hooft is een brandveiligheidsplan opgesteld voor de voorgenomen uitbreiding van het hotel. Over het definitieve brandveiligheidsplan zal afstemming plaatsvinden met de brandweer alvorens het bestemmingsplan in procedure zal worden gebracht.

Conclusie
In de nabijheid van het plangebied zijn geen transportroutes van gevaarlijke stoffen per rail, water of (buis)leiding. De nabijheid van de A2/A67 vormt geen belemmering voor onderhavige ontwikkeling. Realisatie van het plan is dan ook niet bezwaarlijk vanuit het oogpunt van de externe veiligheid.