direct naar inhoud van 9.2 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro
Plan: Blixembosch Noordoost
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80027-0501

9.2 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro

Over de planvorming is in 2005 overleg gevoerd met verschillende instanties. Het plan, destijds in de vorm van het voorontwerp Blixembosch VI, is toegezonden aan de VROM-inspectie Regio Zuid, Rijkswaterstaat, directie Noord-Brabant, Ministerie van LNV, Ministerie van Economische Zaken, Stichting Sociaal-Economisch Overlegorgaan Brabant (SEOB), de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Waterschap 'De Dommel', Tennet BV-afdeling Grondzaken, NV Gasunie, Gemeente Son en Breugel en de 'Stichting Vrouwen Advies Commissie voor de Woningbouw & Woonomgeving Eindhoven Stad'.

Aangezien het voorontwerp Blixembosch VI op hoofdlijnen geen verschil toont met het voorliggende plan is ervoor gekozen om het plan niet nogmaals in het kader van het vooroverleg aan te bieden. Wel is op 29-06-2010 nogmaals overleg gevoerd met de provincie. Ook is overleg gevoerd met Son en Breugel. Hieronder worden de belangrijkste uitkomsten, die van belang zijn voor onderhavig plan, weergegeven.

Provincie Noord-Brabant

De provincie constateert dat met het plan tegemoet wordt gekomen aan de provinciale beleidsdoelstellingen die inhouden dat gezocht wordt naar woningbouwlocaties binnen bestaand stedelijk gebied.

Verder adviseert de provincie om gelijktijdig met Son en Breugel de vaststellingsprocedure te doorlopen.

Reactie

Met Son en Breugel is afgesproken dat het bestemmingsplan, voor zover gelegen in haar grondgebied, eveneens in het college en de raad van Son en Breugel aan de orde komt.

Provinciale Planologische Commissie Noord-Brabant

De Provinciale Planologische Commissie Noord-Brabant (PPC) adviseert inzicht te geven in de toekomstige geluidbelasting in verband met het doortrekken van de rondweg.

Rijkswaterstaat

De opmerkingen van rijkswaterstaat betreffen inhoudelijke opmerkingen ten aanzien van de toelichting van het voorontwerp Blixembosch VI en de gevoerde artikel 19 WRO-procedure voor de wegombouw.

Reactie

Deze opmerkingen zijn inhoudelijk niet meer van belang voor het voorliggende plan. Ten aanzien van de locatie en het woningbouwplan zelf maakt rijkswaterstaat geen opmerkingen.

Waterschap De Dommel

Het waterschap maakte destijds (2005) een opmerking over een door het waterschap goed te keuren waterhuishoudkundig- en rioleringsplan.

Reactie
In april 2009 is met Waterschap de Dommel gestart met overleg over dit plan. Naar aanleiding van het overleg met het waterschap zijn de volgende afspraken gemaakt ten aanzien van de waterhuishouding:

  • hemelwater afkomstig van de nieuw te ontwikkelen oppervlakken zal gescheiden van het huishoudelijk afvalwater worden ingezameld;
  • voor hemelwater afkomstig van de te ontwikkelen verharde vlakken wordt een bergingsvoorziening met tenminste een netto inhoud van 50,8 mm gerekend over het afvoerend verhard oppervlak;
  • voor zover technisch, financieel en praktisch haalbaar is, wordt gestreefd naar een bergingsvoorziening met een netto inhoud van 50,8 mm gerekend over het totale afvoerend verhard oppervlak;
  • de bergingsvoorziening zal gerealiseerd worden in de centraal in het plangebied gelegen permanent watervoerende plas;
  • de afvoer (na berging) van het hemelwater zal plaatsvinden naar de Grote Beek (ER42);
  • om nadelige effecten door mogelijk verontreinigt hemelwater op de waterkwaliteit te beperken worden niet-uitloogbare materialen toegepast en afhankelijk van het type oppervlak waar nodig een zuiverende/scheidende voorziening toegepast.

Gasunie

De Gasunie levert met haar reactie de exacte gegevens en locatie van de omgelegde gasleiding aan (diameter 18" en ontwerpdruk 60 bar). Gevraagd wordt om de exacte ligging van de leiding over te nemen.

Reactie

In het ontwerpbestemmingsplan is de exacte ligging van de leiding in het plangebied weergegeven. Tevens is een aanlegvergunningstelsel opgenomen ter bescherming van de leiding.

De Stichting Vrouwen Adviescommissie

- Aangegeven wordt dat de hoofdontsluiting van het plangebied slechts op een punt is neergelegd. Het betreft een punt dat nu al, tijdens de spits, veel overlast geeft voor omwonenden.

Reactie

Bij het ontwerp voor Blixembosch is rekening gehouden met de uitbreiding van het noordoostelijke gedeelte van de wijk. Met de aanleg van de wegen is rekening gehouden met een uitbreiding van de bijbehorende verkeersstromen. Om bewoners tegemoet te komen is ervoor gekozen om een extra ontsluitingsweg mogelijkt te maken parallel aan de Kennedylaan en aansluitend op de Tempellaan. In het voorliggende bestemmingsplan is daartoe een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

- Daarnaast wordt geadviseerd om de nu doodlopende straten, van het aangrenzende deel van Blixembosch in het nieuw te bouwen plan door te trekken. Hiermede ontstaat een spreiding van de verkeersstroom, hetgeen de verkeersveiligheid ten goed komt. Het plan sluit dan ook beter aan bij het reeds bestaande Blixembosch en vormt een geheel met de omgeving.

Reactie

Bij het ontwerp van de plannen voor Blixembosch Noordoost is ervoor gekozen om een nieuw karakter (gecreƫerde landschap), aan dit deel van de wijk toe te kennen. De aanwezige kwaliteiten zijn aanleiding om af te stappen van de landenthema's van Blixembosch. Er is daarom voor gekozen om de wegen niet door te trekken en niet aan te sluiten bij de bestaande wijk. Bij het aanleggen van nieuwe wegen is de verkeersveiligheid een belangrijk uitgangspunt. De nieuw aan te leggen ontsluitingsweg brengt ook positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid.

- Verder wordt geadviseerd om levensloopbestendige woningen te bouwen.

Reactie

Blixembosch Noordoost kent een gevarieerd woningbouwprogramma met veel doelgroepen. Ook de CPO- en IVO-kavels bieden ruimte om levensloopbestendig te bouwen.