Plan: | Kom Vlierden, 2e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0762.BP201402-C001 |
Voorliggend rapport betreft het bestemmingsplan "Kom Vlierden, 2e herziening" van de gemeente Deurne.
De woonbuurt Dorpsakkers aan de noordzijde van de kern Vlierden verkeert in een fase van afronding. In het vigerende bestemmingsplan "Kom Vlierden, 1e herziening", zijn op de kaart Bestaande toestand en in de ondergrond van de Verbeelding woningen als 'bestaand' opgenomen die op het moment van vaststelling van het bestemmingsplan nog niet gerealiseerd waren, maar waar van uitgegaan werd dat ze spoedig gebouwd zouden worden. Dit betreft drie woningen die nog steeds niet zijn gebouwd. Op onderstaande afbeelding zijn deze planlocaties zonder woningen met de rode en blauwe cirkel aangeduid.
ONDERGROND PLANLOCATIES 2E HERZIENING
Gebleken is ook dat de grootte van de aangeduide woningen c.q. woonpercelen niet overeenkomt met de actuele vraag. Er is vraag naar kleinere kavels dan op de ondergrond van het vigerend bestemmingsplan is aangegeven. Meer keuzevrijheid in het type woningen - vrijstaand of halfvrijstaand - is gewenst.
Volgens het vigerende bestemmingsplan zijn binnen de rode cirkel twee woningen toegestaan. In deze herziening worden dat er drie. In de blauwe cirkel is één woning toegestaan. Dat blijft er één. Dit betekent per saldo één woning meer dan in het vigerende plan is toegestaan.
Een en ander evenwel zonder verandering van het reeds bestaande stratenpatroon.
Voorliggende herziening betreft daarom een geringe aanpassing van het vigerende bestemmingsplan.
Het doel van deze herziening is het expliciet regelen van de vier bovengenoemde woningen.
Onderstaande afbeelding geeft de topografische ligging weer.
TOPOGRAFISCHE SITUATIE
Onderstaande afbeelding geeft de kadastrale situatie weer. Tevens is de plangrens van voorliggend bestemmingsplan ingetekend.
KADASTRALE SITUATIE
De gronden zijn kadastraal bekend gemeente Deurne, sectie Q. Onderstaande tabel bevat de perceelnummers, oppervlakten en eigenaren.
perceel | oppervlakte | eigenaar | ||
1747 | 643 | m² | gemeente Deurne | |
1923 (gedeeltelijk) | 1.190 | m² | gemeente Deurne |
De totale oppervlakte van het plangebied bedraagt 1.833 m².
Ter plaatse van het plangebied vigeert het bestemmingsplan "Kom Vlierden, 1e herziening":
Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de vigerende verbeelding. De ligging van het plangebied is aangegeven.
UITSNEDE VERBEELDING VIGEREND BESTEMMINGSPLAN
De bestemmingsomschrijving van de bestemming 'Woongebied' in het vigerende bestemmingsplan luidt als volgt.
"Artikel 12 Woongebied
12.1 Bestemmingsomschrijving
De voor 'Woongebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Toetsing
De bedoelde locaties met de aanduiding bestaand, maar nog niet gebouwd, vormen onderdeel van de procedure ex artikel 19.2 WRO uit 2006, op basis waarvan vrijstelling is verleend voor de bouw van 29 woningen in het gebied Dorpsakkers. In het bestemmingsplan "Kom Vlierden, 1e herziening" zijn deze 29 woningen als bestaand opgenomen, ofschoon nog niet alle woningen gerealiseerd waren ten tijde van de vaststelling van deze herziening. Op de kaart "bestaande situatie" zijn de 29 woningen ingetekend.
Conclusie
Deze 2e herziening betreft uitsluitend een aanpassing van de verbeelding, te weten een toevoeging op de twee locaties van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' met het toegestane aantal woningen, zodanig dat expliciet geregeld wordt, dat:
zijn toegestaan.
Onderstaande afbeelding bevat de verkaveling langs de Petersakker en de Tabaksakker zoals die als "bestaande situatie" is opgenomen in het vigerende bestemmingsplan. Op de kavels waar deze herziening betrekking op heeft zijn vrijstaande woningen getekend. Op kavels langs de Tabaksakker stonden in 2010 reeds kleinere halfvrijstaande woningen.
BESTAANDE SITUATIE VIGEREND BESTEMMINGSPLAN
De feitelijke bestaande verkaveling is weergegeven op de afbeelding bestaande situatie 2014.
Op deze afbeelding staat binnen het plangebied geen bebouwing. Op de kavels ten westen van de Petersakker (Vossenakker) is na 2010 nieuwbouw met kleinere woningen gerealiseerd.
FEITELIJKE SITUATIE 2014
Het plan behelst het mogelijk maken van de bouw van kleinere woningen in plaats van alleen grotere woningen, zoals aangegeven op onderstaande schets.
SCHETS PLANVOORSTEL HERZIENING
Op de 'rode' kavels komen maximaal drie woningen. Op de 'blauwe' kavel komt maximaal één woning. De kavelgrootten variëren van circa 380 m² tot circa 645 m².
Gezien de reeds aanwezige variatie in vrijstaande en halfvrijstaande woningen, leidt het planvoorstel niet tot een verstoring van de bebouwingsstructuur.
Parkeren
Van toepassing is en blijft de "Nota parkeernormen Gemeente Deurne 2013", zoals opgenomen in het vigerende artikel 15.3. Daarbij geldt als aantal parkeerplaatsen (pp) per woning:
goedkoop : 1,5 pp
midden duur : 1,8 pp
duur : 2,0 pp
Op basis van voorliggend planvoorstel met vier vrijstaande woningen zijn maximaal acht parkeerplaatsen vereist. Hieraan wordt voldaan met 1 parkeerplaats op eigen terrein en 4 parkeerplaatsen in de openbare ruimte.
Woningbouwprogramma
Het planvoorstel heeft tot gevolg dat aan de plancapaciteit in het vigerende bestemmingsplan "Kom Vlierden, 1e herziening" één woning wordt toegevoegd. In paragraaf 4.4.4 van de toelichting van het vigerende bestemmingsplan is beschreven dat de maximale capaciteit van het vigerende bestemmingsplan circa 62 woningen bedraagt. Hiervan zijn er 55 op locaties in eigendom van de gemeente gelegen. De uitbreiding van de plancapaciteit met één woning in deze 2e herziening behoeft daarom niet ten koste te gaan van particuliere kavels.
In artikel 15.4 is vastgelegd dat in het kader van het vigerende bestemmingsplan in totaal niet meer dan 40 woningen mogen worden gebouwd. Dit artikel blijft ongewijzigd.
Afwijking
Om eventueel te kunnen inspelen op een concrete vraag naar kleinere kavels, is voor het plandeel Petersakker een afwijkingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van één extra woning.
Vanwege de aard van de herziening - het mogelijk maken van één extra woning - wordt een toetsing aan het algemene beleidskader niet nodig geacht.
Vanwege de aard van de herziening, het mogelijk maken van één extra woning, vindt een beperkte toetsing aan de uitvoeringsaspecten plaats. Achtereenvolgens komen aan de orde:
Conform het bepaalde in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening moet een toetsing plaatsvinden van de voorgenomen ontwikkelingen aan de relevante milieuaspecten, teneinde het toekomstige gebruik af te stemmen op de omgeving. In deze paragraaf worden de milieuaspecten afzonderlijk beschreven.
Binnen het plangebied mogen reeds woningen worden gebouwd. Ter plaatse van de blauwe cirkel is in 2004 een bodemonderzoek uitgevoerd. Binnen de rode cirkel is nog geen bodemonderzoek uitgevoerd.
Er liggen geen bedrijven in de buurt.
Het plangebied ligt niet in een zone waarbinnen nadere toetsing aan het plaatsgebonden risico en het groepsrisico vereist is.
De woningen die door dit plan mogelijk gemaakt worden liggen niet in een zone waar nadere toetsing met betrekking tot geurhinder aan de orde is.
De woningen die door dit plan mogelijk gemaakt worden liggen niet binnen een onderzoekszone wegverkeerslawaai.
De woningen die door dit plan mogelijk gemaakt worden hebben niet in betekenende mate invloed op de luchtkwaliteit.
Een mer-(beoordelings-)plicht is niet aan de orde.
Op de plankavels zijn reeds woningen toegestaan. Een nadere toetsing aan waarden wordt niet nodig geacht.
In het kader van het vigerende bestemmingsplan is geconcludeerd dat:
Voor de per saldo ene extra woning is geen aparte nadere watertoets nodig.
De herziening is gericht op een meer flexibele uitgeefbaarheid van de grond. Dit komt de financiële aspecten ten goede.
Deze herziening betreft een geringe aanpassing van het vigerende bestemmingsplan "Kom Vlierden, 1e herziening" (NL.IMRO.0762.BP201010-C001), vastgesteld d.d. 7 december 2010. Dit betekent dat het vigerende plan als geheel van kracht blijft, behoudens de regeling van de woningbouwmogelijkheden op twee locaties, zoals in het voorgaande toegelicht.
De gronden gelegen binnen het plangebied behouden de bestemming 'Woongebied', maar de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' en een maximum aantal wooneenheden worden toegevoegd.
De juridische regeling van voorliggende 2e herziening houdt het volgende in.
Ad Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Begrippen (artikel 1)
Herzien worden:
Ad Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
Specifiek wordt in deze 2e herziening van toepassing artikel lid 12.1 lid b van de bestemming 'Woongebied':
ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' in combinatie met de maatvoeringsaanduiding 'maximum aantal wooneenheden', 'nieuwe woningen tot een maximum als aangeduid, met inachtname van het bepaalde in artikel 15.4;
Deze regel is reeds in het vigerende bestemmingsplan opgenomen en blijft onveranderd van kracht.
Specifiek is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van één extra woning, ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 2' op het plandeel Petersakker. Daartoe wordt de bestemming 'Woongebied' aangevuld met artikel 12.8 Omgevingsvergunning extra woning.
Ad Hoofdstuk 3 Algemene regels
In dit hoofdstuk zijn geen aanpassingen.
Ad Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
Slotregel (artikel 2)
Hier wordt vermeld onder welke naam de regels van deze herziening kunnen worden aangehaald.
De vigerende verbeelding wordt aangepast op de twee planlocaties. De bestemming Woongebied blijft gehandhaafd, maar met de toevoeging van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' in combinatie met het maximale aantal toegestane woningen.
Op het plandeel Petersakker is de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 2' opgenomen, waar met een afwijkingsbevoegdheid één extra woning is toegestaan.
Gelet op de zeer geringe aanpassing wordt direct een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Deze herziening doorloopt daarom de volgende procedure:
Het voorontwerpbestemmingsplan is naar de provincie Noord-Brabant verzonden voor vooroverleg. De provincie heeft bericht dat met dit bestemmingsplan geen relevante provinciale belangen in het geding zijn. De reactie is opgenomen als bijlage 1.
In het kader van de voorbereiding, als bedoeld in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, heeft het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken, van 22 september 2014 tot en met 3 november 2014, ter inzage gelegen. Tijdens de termijn van terinzagelegging is een zienswijze ingebracht. De zienswijze en de beantwoording daarvan zijn opgenomen als bijlage 2.
De zienswijze vormt geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.
Op 27 januri 2015 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan "Kom Vlierden, 2e herziening" ongewijzigd vastgesteld.