Plan: | Zuidelijke Omlegging |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0762.BP201013-CO02 |
Het doorgaande verkeer door de kern Deurne veroorzaakt leefbaarheidsknelpunten. Bovendien veroorzaakt de route voor het doorgaande verkeer een flinke vertraging. De verdere groei van de gemeente (zowel qua inwoners als qua bedrijven en tuinbouw) en de kern Deurne, leiden tot een verergering van het verkeersprobleem. De doorgaande route loopt nog steeds dwars door de kern.
Er zijn voor de zuidelijke omleidingsroute verschillende mogelijkheden onderzocht in de studie ‘Zuidelijke Omleiding’. In januari 2004 heeft de gemeente Deurne het bestemmingsplan Zuidelijke Omleiding Deurne vastgesteld. Na een beroepsprocedure heeft de Raad van State de goedkeuring van dat bestemmingsplan door de provincie Noord-Brabant vernietigd (oktober 2007).
In de tussentijd heeft de gemeenteraad aangegeven toch behoefte te hebben om alternatieven voor het tracé te onderzoeken. In 2006 is daarom besloten tot een nieuwe tracéstudie om verschillende andere, meer zuidelijk gelegen tracés in beeld te brengen om tot een beter afgewogen keuze te kunnen komen over het tracé van de te realiseren weg. Deze tracéstudie moet worden gezien als een afzonderlijke studie en heeft mede daarom ook bewust een andere naamgeving gekregen, namelijk Tracéstudie Zuidelijke Omlegging Deurne.
Deze studie heeft mogelijke alternatieven in kaart gebracht voor een wegverbinding tussen de omleiding Vlierden (Vlierdensedreef) en de Liesselseweg en de effecten van die varianten voor verkeer, bereikbaarheid, natuur en landschap, ruimtelijk mogelijkheden, geluid en luchtkwaliteit, civiele techniek en financiën inzichtelijk gemaakt. De gemeenteraad heeft op 6 november 2007 op basis van de tracéstudie en ingewonnen zienswijzen vanuit de bevolking en advies vanuit de Raadscommissie besloten dat het nu voorliggende tracé een verdere planologische uitwerking verdient.
Het tracé van de Zuidelijke Omlegging Deurne sluit aan de westzijde aan op de bestaande rotonde bij de Vlierdensedreef. Na een stukje over de bestaande Vloeieindseweg zakt de weg iets naar het zuiden om zo onder de voetbalvelden van SJVV langs te gaan. Zo wordt de omgeving van de scholen en sportterreinen ontzien. Vanaf de voetbalvelden loopt de weg naar het noordoosten om aan te sluiten op de Theo van Doesburgstraat. Daar volgt de Zuidelijke Omlegging de bestaande weg en sluit aan op de rotonde op de Liesselseweg.
De ontwerpsnelheid van het tracé is 50 km/u. Voor de aansluiting van het tracé wordt gebruik gemaakt van de bestaande rotondes Vlierdensedreef en Liesselseweg. Het fietsverkeer zal zo veel mogelijk via bestaande fietsstructuren worden afgewikkeld.
Verder wordt hier volstaan met te verwijzen naar de externe bijlage Ontwerptekening Zuidelijke Omlegging Deurne.
In hoofdstuk 4 zal nader worden ingegaan op de impact van de Zuidelijke omlegging op de diverse milieucomponenten en ruimtelijke aspecten.