1. Plan: 1e wijzigingsplan Buitengebied Noord
  2. Plantype: gemeentelijke overheid/wijzigingsplan
  3. Status: vastgesteld
  4. IMRO-idn: NL.IMRO.0748.WP113a-0701
Gemeente Bergen op Zoom

regels

 

 

HOOFDSTUK 1 Inleidende regels

De regels van het bestemmingsplan 'buitengebied Noord" van de gemeente Bergen op Zoom, zoals vastgesteld door de raad op 10 april 2014, zijn onverkort van toepassing op dit wijzigingsplan met identificatienummer

NLIMRO.0748.WP113a-0701

 

Artikel 1 Regels

In deze regels wordt verstaan onder:

 

1.1. het plan

 

het "1e wijzigingsplan van het bestemmingsplan Buitengebied Noord (Vagevuur 11c)" van de gemeente Bergen op Zoom;

 

1.2. de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.07480000WP0113a-0701 met de bijbehorende regels en bijlagen;

 

HOOFDSTUK 2 Bestemmingsregels

 

Artikel 2 Agrarisch met waarden - cultuurhistorie en landschap

 

Op de ze wijziging zijn onverkort van toepassing de regels van artikel 4 (Agrarisch met waarden - cultuurhistorie en landschap)

 

Regels bestemmingsplan Buitengebied Noord

Artikel 3 Bedrijf - Agrarisch verwant

 

Op deze wijziging zijn onverkort van toepassing de regels van artikel artikel 9 (Bedrijf - Agrarisch verwant) van het bestemmingsplan "Buitengebied Noord", zoals vastgesteld op 10 april 2014.

 

Regels bestemmingsplan Buitengebied Noord

Artikel 4 Leiding - Hoogspanning

Op deze wijziging zijn onverkort van toepassing de regels van artikel 19 (Leiding - Hoogspanning) van het bestemmingsplan "Buitengebied Noord", zoals vastgesteld op 10 april 2014.

 

Regels bestemmingsplan Buitengebied Noord

Artikel 5 Waarde - Archeologie

 

Op deze wijziging zijn onverkort van toepassing de regels van artikel 21 ( Waarde - Archeologie) van het bestemmingsplan "Buitengebied Noord" , zoals vastgesteld op 10 april 2014.

 

Regels bestemmingsplan Buitengebied Noord

 

 

HOOFDSTUK 3 Algemene regels

 

Artikel 6 Algemene bouwregels

 

6.1 Bestaande afstanden en andere maten

 

6.1.1 Maximale en minimale maten

Indien afstanden tot, en hoogten, inhoud, aantallen en/of oppervlakten van bestaande bouwwerken die gebouwd zijn met inachtneming van het bepaalde bij of krachtens de Woningwet, op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan meer danwel minder bedragen dan ingevolge hoofdstuk 2 is voorgeschreven, mogen deze maten en hoeveelheden als maximaal danwel minimaal toelaatbaar worden aangehouden.

 

6.1.2 (Her)oprichting

In het geval van (her)oprichting van gebouwen is het bepaalde in 5.1.1 uitsluitend van toepassing indien het geschiedt op dezelfde plaats.

 

6.2 Waterhuishoudkundige doeleinden

De gronden binnen een strook van 5 m aan weerszijden vanaf de insteek van de als zodanig met 'Water' bestemde watergangen zijn tevens bestemd voor waterhuishoudkundige doeleinden.

 

Artikel 7 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

 

Artikel 8 Algemene afwijkingsregels

Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in de hoofdstuk 2 ten behoeve van beroepsmatige werkruimten en bedrijfsmatige werkruimten in woningen en/of bijbehorende bouwwerken, met dien verstande dat:

  1. de gezamenlijke oppervlakte van bedrijfsmatige en/of beroepsmatige werkruimten niet meer mag bedragen dan 30% van de vloeroppervlakte van de woningen tot een maximum van 50 m²;

  2. de woonfunctie dient in overwegende mate behouden te blijven;

  3. bedoeld gebruik mag geen onevenredige hinder voor het woon- en leefmilieu opleveren en geen onevenredige afbreuk doen aan het woonkarakter van de wijk of buurt; dit betekent in ieder geval dat:

  1. uitsluitend medewerking wordt verleend aan het uitoefenen van bedrijfsactiviteiten in categorie 1 of 2 zoals genoemd in de bij deze regels behorende staat van bedrijfsactiviteiten (opgenomen als bijlage) of, indien zij niet voorkomen in die lijst (qua milieuplanologische hinder), gelijkwaardig zijn aan de in categorie 1 of 2 genoemde bedrijfsactiviteiten;

  2. vast dient te staan dat het gebruik een kleinschalig karakter heeft en zal behouden;

  3. het gebruik naar aard met het karakter van de omgeving in overeenstemming moet zijn;

  4. het gebruik de woonfunctie dient te ondersteunen, dat wil zeggen dat degene die de activiteiten in de woning of bijbehorend bouwwerk uitvoert, tevens de gebruiker van de woning is;

  5. er dient te worden voorzien in de eigen parkeerbehoefte op het perceel.

 

Artikel 9 Algemene aanduidingsregels

 

9.1 vrijwaringszone - radar

 

9.1.1 Verbod

Ter plaatse van de aanduiding 'vrijwaringszone - radar' (met nummer) geldt teneinde de verstoring van het radarbeeld te voorkomen een bouwverbod voor bouwwerken met een hogere hoogte dan:

  1. 100 meter boven NAP ter plaatse van de aanduiding 'vrijwaringszone - radar 11;

 

9.1.2 Afwijken

Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 8.1.1 mits:

  1. de grote hoogte in overeenstemming is binnen de overige bouwregels die gelden voor de betreffende bestemming;

  2. de werking van de radar niet in onaanvaardbare mate negatief wordt beïnvloed;

  3. voorafgaand aan het verlenen van de omgevingsvergunning schriftelijk advies is ingewonnen bij de beheerder van het radarverstoringsgebied.

 

HOOFDSTUK 4 Overgangs- en slotregels

 

Artikel 10 Overgangsrecht

 

10.1 Overgangsrecht bouwwerken

  1. Een bouwwerk dat op het tijdstip van de inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning, en afwijkt van het plan, mag, mits de afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:

  1. gedeeltelijk worden vernieuwd en veranderd;

  2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.

  1. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde in het eerste lid een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.

  2. Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsregeling van het plan.

 

10.2 Overgangsrecht gebruik

  1. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.

  2. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdig gebruik, bedoeld in het eerste lid, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.

  3. Indien het gebruik, bedoeld in het eerste lid, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.

  4. Het eerste lid is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsregeling van dat plan.

 

Artikel 11 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

"Regels van het wijzigingsplan Vagevuur 11c van de gemeente Bergen op Zoom"