Plan: | Reparatieplan Bedrijventerrein Florapark 2017 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0743.BPREPFLORA2017-VS01 |
Op 19 juli 2016 is het bestemmingsplan 'Asten Bedrijventerrein Florapark 2013' van de gemeente Asten vastgesteld. Tegen dit vastgestelde plan is beroep aangetekend. Op 29 maart 2017 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna Raad van State) uitspraak gedaan over de ingestelde beroepen en is het bestemmingsplan deels vernietigd voor zover het betreft artikel 4, lid 4.5.2, onder i, van de planregels voor zover daarin niet is bepaald dat onder gebruiken en/of het laten gebruiken in strijd met het bestemmingsplan in ieder geval mede wordt begrepen het gebruik als verkooppunt voor motorbrandstoffen.
Afweging Raad van State
In haar afweging stelt de Raad van State dat het besluit waarin het niet langer strijdig gebruik als verkooppunt voor motorbrandstoffen is bepaald, onzorgvuldig tot stand is gekomen. Hierbij is betrokken dat uit de planregels onvoldoende duidelijk blijkt welke motorbrandstoffen bij afwijking van de gebruiksregels zijn toegestaan, zodat een inschatting van de mate waarin externe veiligheidsgevolgen een rol spelen bij dergelijk gebruik zich moeilijk laat maken.
Gewenste ontwikkeling
De gemeente heeft beslist dat het niet gewenst is dat verkooppunten voor motorbrandstoffen in het algemeen mogelijk worden op het bedrijventerrein. Om wel tegemoet te komen aan een specifiek verzoek wil de gemeente alleen op de hoek bij de nieuwe rotonde (zie figuur 1.1) rechtsreeks een specifiek bedrijf mogelijk maken dat handelt in motorbrandstoffen en zich richt op bandenservice en onderhoud van voertuigen voor uitsluitend zakelijke klanten.
Het plan voorziet in het verplaatsen van onderdelen van de bedrijfsvoering van het bedrijf van de huidige locatie aan de Tuinstraat naar het Florapark in verband met de noodzakelijke bedrijfsontwikkeling om het bedrijf naar de toekomst toe duurzaam te kunnen blijven exploiteren. De hervestiging op het Florapark maakt het mogelijk om vanaf het bedrijventerrein zakelijke klanten (bedrijven) te voorzien van brandstof voor zakelijk gebruik. Door de vestiging op Florapak kan initiatiefnemer zijn zakelijke/bedrijfsmatige klanten blijven bedienen en dit verder ontwikkelen. De bedrijven kunnen dan vanaf het bedrijventerrein zelf worden bediend, wat tevens leidt tot minder vervoersbewegingen naar en van het centrum. Door de ligging en de functie van Florapark (bedrijventerrein) kan tevens de bandenservice voor vrachtwagens worden gerealiseerd en kan de (grootschalige) opslag van banden (o.a. winter-, zomerbanden) daar gaan plaatsvinden.
Om de verplaatsing en hervestiging van het bedrijf op Florapark mogelijk te maken, is de voorliggende correctieve herziening opgesteld.
Herziening bestemmingsplan
Dit bestemmingsplan is een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013. Voorliggend plan vormt een aanvulling op het bestemmingsplan. Alleen de regels die van toepassing zijn op het plangebied van dit plan (zie de verbeelding voor de exacte begrenzing) zijn uit het bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013 overgenomen. De regels voor het plangebied vervangen dus de regels van het bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013. Het plan kan worden gelezen in samenhang met het bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013. Het bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013 blijft dus van kracht voor de overige gronden.
De verbeelding van voorliggende herziening bevat een nieuwe aanduiding op het betreffende perceel, het gaat om de aanduiding "verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg". Uit de regels van dit plan valt op te maken welke betekenis deze aanduiding heeft binnen de betreffende bestemming.
Het gebied waarvoor dit reparatieplan is opgesteld, bevindt zich aan de westzijde van het bedrijventerrein Florapark op de hoek bij de nieuwe rotonde.
Figuur 1.1 Luchtfoto plangebied met het plangebied van voorliggende herziening globaal rood omcirkeld (bron: Bing Maps)
Het voorliggende bestemmingsplan is een reparatie van het bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013. De bestemming voor het voorliggende plangebied blijft 'Bedrijventerrein'. Op de verbeelding wordt enkel de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg' aan de bestemming toegevoegd, waarmee een verkooppunt voor motorbrandstoffen mogelijk wordt op deze specifieke locatie op het bedrijventerrein. Er is dan ook geen sprake van een nieuwe ontwikkeling, de voorliggende ontwikkeling past nog steeds binnen het beleid zoals in het moederplan is weergegeven. Ook de Ladder Duurzame Verstedelijking, is niet van toepassing aangezien geen sprake is van een nieuwe stedelijke ontwikkeling.
In een bestemmingsplan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Voorliggend bestemmingsplan betreft een reparatieplan, een correctieve herziening van het recentelijk onherroepelijk geworden bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013. De planologische toelaatbaarheid van de onderdelen die door middel van dit plan gerepareerd worden is onderstaand beschreven.
Voor de planologische verantwoording van het oorspronkelijke plan wordt verwezen naar de toelichting van het onherroepelijke bestemmingsplan Asten Bedrijventerrein Florapark 2013.
De activiteiten die het bedrijf wenst uit te oefenen bestaan uit:
Bovenstaande activiteiten 1 en 2 zijn te vergelijken met de activiteiten van een in de VNG brochure bedrijven en milieuzonering opgenomen inrichtingen 'benzineservicestation zonder lpg' en 'Handel in auto's en motorfietsen, reparatie- en servicebedrijven'. Dit betreffen beide milieucategorie 2 activiteiten.
Voor dergelijke inrichtingen geldt een milieu-richtafstand van 10 m in het kader van gevaar, als gevolg van mogelijk brandgevaar en is de maximale milieurichtsafstand 30 meter.
Het bedrijfsperceel maakt onderdeel uit van een bedrijventerrein voor milieu-inrichtingen tot maximaal milieucategorie 3.2; hiervoor geldt een milieuzonering van 100 m. De richtafstand van het benzinestation is dus kleiner dan de reeds toegelaten maximale richtafstand. Voor de vestiging van een verkooppunt voor motorbrandstoffen / benzinestation zonder lpg en de bandenservice en onderhoud is wat betreft het aspect bedrijven en milieuzonering dan ook geen belemmering.
De activiteiten zijn nu echter niet rechtstreeks toegestaan, doordat deze niet vermeld staat in de Lijst van bedrijfsactiviteiten van het vigerende bestemmingsplan. De aard en invloed van de activiteiten zijn, zoals hierboven beschreven, echter vergelijkbaar met inrichtingen c.q. activiteiten die op basis van de lijst van bedrijfsactiviteiten rechtstreeks mogelijk zijn voor Florapark.
Omdat de gemeente het niet wenselijk acht in het algemeen een dergelijk verkooppunt voor motorbrandstoffen / benzinestation zonder lpg mogelijk te maken op Bedrijventerrein Florapark kan de gemeente door middel van het opnemen van een specifieke aanduiding in het bestemmingsplan deze activiteiten alleen op deze specifieke locatie mogelijk maken.
Daarvoor dienen de verbeelding en enkele regelingen in de regels te worden toegevoegd/aangepast. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de opdracht van de Raad van State om nader te bezien óf en/of op welke wijze de gemeente verkooppunten voor motorbrandstoffen niet binnen het bedrijventerrein Florapark wil en kan toestaan.
Omdat detailhandel binnen het bedrijventerrein als strijdig gebruik is benoemd is het noodzakelijk te bezien of de bedrijfsactiviteiten hiermee niet strijdig zijn.
In het begrip detailhandel is het volgende opgenomen: het bedrijfsmatig te koop/huur aanbieden, waaronder begrepen het uitstallen ten verkoop/verhuur, het verkopen, verhuren en/of leveren van goederen aan personen die die goederen kopen/huren voor gebruik, verbruik of aanwending, anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.
Het bedrijf richt zich uitsluitend op zakelijke gebruikers, waardoor geen sprake is van detailhandel. Het vestigen van de bedrijfsactiviteiten zou mogelijk zijn.
Uit jurisprudentie blijkt echter dat verkoop aan particulieren ook al in het bestemmingsplan daadwerkelijk moeten worden uitgesloten via aanvullende randvoorwaarden aan de vestiging van het verkooppunt.
Hiervoor is nader onderzocht op welke wijze uitsluitend verkoop aan zakelijke klanten kan worden bewerkstelligd. De (technische) maatregelen die getroffen kunnen worden zijn:
Bij beide systemen dient door middel van een digitaal herkenningssysteem bewerkstelligd te worden dat alleen bedrijfsauto's hier kunnen tanken.
In de regels van het bestemmingsplan is een regeling opgenomen die bovenstaande (technische) maatregelen verplicht uit te voeren alvorens de gronden in gebruik kunnen worden genomen.
Met inachtneming van het voorgaande kan worden geconcludeerd dat de voorliggende herziening planologisch aanvaardbaar is.
In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de correcties die ten opzichte van het moederplan in het nieuwe vast te stellen reparatieplan zijn opgenomen. Achtereenvolgens komen de verbeelding en de planregels aan de orde.
Op het plangebied van dit plan is de functieaanduiding “verkooppunt voor motorbrandstoffen zonder lpg” toegevoegd.
Naast de wijzigingen in de verbeelding zijn er ook wijzigingen in de planregels die betrekking hebben op het plangebied.
1.16 bedrijfsauto:
Voertuig op vier of meer wielen, niet zijnde een motorrijtuig met beperkte snelheid of gehandicaptenvoertuig, en ingericht voor:
- het vervoer van goederen, of
- het uitvoeren van andere werkzaamheden
In ieder geval wordt als bedrijfsauto aangemerkt een voertuig dat blijkens het kentekenregister een bedrijfsauto is en een voertuig dat bij het als verkooppunt voor motorbrandstoffen aangeduide bedrijf is geregistreerd als bedrijfsauto.
Vverkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg en bedrijf voor bandenservice en onderhoud uitsluitend voor bedrijfsauto's, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg'.
Als verkooppunt voor explosiegevaarlijke stoffen (specifiek gevaarlijke stoffen klasse 1 en 2 waaronder lpg).
Als verkooppunt voor motorbrandstoffen; uitgezonderd ter plaatse van de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg', waar de verkoop van motorbrandstoffen zonder lpg is toegestaan.
Het gebruik van de gronden ter plaatse van de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg' als verkooppunt motorbrandstoffen voor bedrijfsauto's is uitsluitend toegestaan, onder voorwaarden dat er (technische) maatregelen getroffen worden zodat het leveren van brandstoffen aan personenauto's, voertuigen met de voertuigclassificatie M1 en voertuigen die als personenauto's staan geregistreerd, is uitgesloten. Dit door middel van een (digitaal) herkenningssysteem waarbij via de kentekenplaat wordt gecontroleerd of het voertuig is geregistreerd als bedrijfsauto.