direct naar inhoud van 2.3 Verkeersontsluiting en parkeren
Plan: (Voormalig) gemeentehuis Abcoude
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.bpvoormgmeentehuis-va01

2.3 Verkeersontsluiting en parkeren

Verkeersontsluiting gemotoriseerd verkeer

De nieuwe woningen en centrumfuncties in het (voormalige) gemeentehuis zullen worden ontsloten vanaf de Raadhuislaan die aansluit op het Raadhuisplein. Het Raadhuisplein vormt een belangrijke erfontsluitingsweg voor het centrum van Abcoude. De Raadhuislaan is eveneens een erfontsluitingsweg, maar kent een ondergeschikte functie als woonstraat. Beide wegen zijn opgenomen binnen een 30 km/h-verblijfsgebied. Het Raadhuisplein geeft via de Burgemeester des Tombeweg verbinding met rijksweg A2 (Amsterdam-Maastricht) en het westelijk deel van de kern Abcoude. De nabijgelegen Molenweg geeft via de Lange Coupure en Rijksstraatweg verbinding met de kernen Baambrugge, Loenersloot en verder. Via de aansluitende Hulksbrug en Hoogstraat kan het oostelijk deel van Abcoude (overzijde Angstel) bereikt worden en het NS-station Abcoude. Door de centrale ligging in het centrumgebied van Abcoude is de ontsluiting en bereikbaarheid van de locatie voor gemotoriseerd verkeer goed te noemen.

Verkeersgeneratie

De 3 nieuwe woningen (rechts van 'Gemeente en polderhuis') zullen, uitgaande van een verkeersproductie van 6,3 voertuigbewegingen per woning per weekdagetmaal (op basis centrum-dorps, 7,0 mvt/werkdagetmaal/woning, CROW-publicatie 256, verkeersgeneratie woon- en werkgebieden, tabel 4, pagina 19) een verkeersproductie genereren van circa 19 mvt/weekdagetmaal.

In het 'Gemeente en polderhuis' zullen maximaal 5 appartementen of centrumfuncties met een oppervlakte van maximaal 360 m2 bvo, mogelijk worden gemaakt. Ook een combinatie van functies is mogelijk. Aangezien centrumfuncties meer verkeer genereren dan woningen, is voor de verkeersgeneratie uitgegaan van de hoogste verkeersgeneratie op basis van 360 m2 bvo centrumdoeleinden. Hierbij bedraagt de maximale verkeersgeneratie, uitgaande van een verkeersproductie van 62,8 voertuigbewegingen per 100 m2 bvo per weekdagetmaal (op basis van wijkcentrum, schil rondom centrum, CROW-publicatie 272, verkeersgeneratie voorzieningen, tabel 17, pagina 45) 227 mvt/weekdagetmaal.

In totaal betekent dit dat de nieuwe functies verantwoordelijk zullen zijn voor een verkeersgeneratie van maximaal 250 mvt/weekdagetmaal. In principe is hierbij sprake van een 'worstcasesituatie', aangezien bij de ontwikkeling van één of meerdere appartementen in het voormalige gemeentehuis de verkeersgeneratie lager zal zijn.

De huidige functie als gemeentehuis zal komen te vervallen. Hiermee zal ook de verkeersgeneratie van de huidige functie komen te vervallen. Het (voormalige) gemeentehuis kende 40 formatieplaatsen, waarvan circa 85% met de auto kwam. Dit betekende een verkeersgeneratie van circa 70 mvt/werkdagetmaal door het personeel. Uitgaande van een actieve baliefunctie van het gemeentehuis (circa 50 bezoekers per werkdag en waarvan circa 50% met de auto) en aan- en afleverde diensten (circa 5 motorvoertuigen per werkdag) betekende dit 50 mvt/werkdagetmaal als gevolg van bezoekers en nog eens 10 mvt/werkdagetmaal als gevolg van aan- en afleverende diensten. In totaal zorgde de voormalige functie dan ook voor een verkeersgeneratie van circa 130 mvt/werkdagetmaal (70+50+10 mvt/werkdagetmaal). Omgerekend naar weekdagetmaal (gemiddeld factor 0,92 van werkdag) betekent dit een verkeersgeneratie van circa 120 mvt/weekdagetmaal, die zal komen te vervallen.

Wordt de nieuwe verkeersgeneratie afgezet tegen de voormalige verkeersgeneratie van het gemeentehuis, dan betekent dit een toename van de verkeersgeneratie in de 'worstcasesituatie' met maximaal 130 mvt/weekdagetmaal. Deze toename is zodanig beperkt dat deze valt binnen de groeiprognoses op de omringende wegen, vanwege de ruimtelijke ontwikkeling in Abcoude. Er zal geen sprake zijn van noodzakelijke infrastructurele ingrepen als gevolg van de ontwikkeling. De wegen in de nabijheid van de locatie hebben voldoende capaciteit om de extra verkeersgeneratie als gevolg van de ontwikkeling af te wikkelen.

Parkeren

De 3 nieuwe woningen (duurdere prijsklasse rechts van het 'Gemeente en polderhuis') zullen, uitgaande van een parkeerbehoefte van 1,7 tot 2,0 parkeerplaatsen per woning (op basis van schil/overloopgebied, weinig stedelijk, CROW-publicatie 182, Parkeerkencijfers – Basis voor parkeernormering, pagina 15) een parkeerbehoefte kennen van 5 tot 6 parkeerplaatsen.

In het 'Gemeente en polderhuis' zullen maximaal 5 appartementen of centrumfuncties met een oppervlakte van maximaal 360 m2 bvo, mogelijk worden gemaakt. Ook een combinatie van functies is niet uitgesloten. Aangezien centrumfuncties een hogere parkeerbehoefte kennen dan woningen, is voor de parkeerbehoefte uitgegaan van de hoogste parkeerbehoefte op basis van 36  m2 bvo centrumfuncties. Uitgaande van een maximale oppervlakte van 360 m2 bvo aan centrumfuncties, bedraagt de parkeerbehoefte, uitgaande van een parkeerbehoefte van 3,0 tot 4,5 parkeerplaatsen per 10  m2 bvo (op basis van wijk-, buurt- en dorpscentrum, schil/overloopgebied, CROW-publicatie 182, Parkeerkencijfers – Basis voor parkeernormering, pagina 16), 11 tot 17 parkeerplaatsen.

In totaal betekent dit dat de nieuwe functies een parkeerbehoefte zullen kennen van 16 tot 23 parkeerplaatsen.

De huidige functie als gemeentehuis zal komen te vervallen. Hiermee zal ook de parkeerbehoefte van de huidige functie komen te vervallen. Het gemeentehuis kende 40 formatieplaatsen waarvan circa 85% met de auto kwam. Dit betekende een parkeerbehoefte van circa 34 parkeerplaatsen voor het personeel. Uitgaande van een actieve baliefunctie van het gemeentehuis (circa 50 bezoekers per werkdag en waarvan circa 50% met de auto) en aan- en afleverde diensten (circa 5 motorvoertuigen per werkdag) betekende dit 2,5 parkeerplaatsen ten behoeve van bezoekers (uitgaande van 10 parkeerplaatsbezettingen/ turnover per dag) en 1 parkeerplaats ten behoeve van aan- en afleverende diensten (uitgaande van 12,5 parkeerplaatsbezettingen/ turnover per dag in blauwe zone). In totaal zorgde de voormalige functie dan ook voor een parkeerbehoefte van circa 38 parkeerplaatsen (34+2,5+1) per dag. Deze parkeerruimte werd gevonden in de omliggende straten en op loopafstand in het centrumgebied.

Wordt de parkeerbehoefte van de nieuwe functies afgezet tegen de voormalige parkeerbehoefte van het gemeentehuis dan betekent dit een afname van de parkeerbehoefte met 15 tot 22 parkeerplaatsen (38-23=15 tot 38-16=22). Geconcludeerd wordt dat de parkeersituatie in de omgeving door de ontwikkeling niet zal verslechteren en zelfs kan verbeteren, doordat met name overdag meer ruimte voor parkeren beschikbaar komt door het vervallen van de functie gemeentehuis. Ten behoeve van de ontwikkeling is de realisatie van aanvullende parkeerruimte in de omgeving dan ook niet noodzakelijk.

Langzaam verkeer en openbaar vervoer

De locatie is optimaal ontsloten voor het langzaam verkeer door de centrale ligging binnen de kern Abcoude aan loop- en fietsroutes die door het centrum voeren. Alle delen van Abcoude en het NS-station zijn op aanvaardbare loop- en fietsafstand bereikbaar. De gehele kern van Abcoude is opgenomen binnen een 30 km/h-verblijfsgebied waarbinnen langzaam verkeer en gemotoriseerd voornamelijk gemengd worden afgewikkeld conform de uitgangspunten van Duurzaam Veilig.

De locatie is relatief goed ontsloten per openbaar vervoer. Er zijn bushaltes op korte loopafstand in de Hoogstraat (bus 120, verbinding Amsterdam-Utrecht vv). Voor de busverbinding Amsterdam - Mijdrecht vv, (bus 126), moet men verder lopen. De dichtstbijzijnde bushaltes (Piet van Wijngaerdtlaan en viaduct A2) liggen op ± 500 m loop- en fietsafstand vanaf de locatie. Beide busdiensten halteren niet bij het NS-station. Het station, dat op aanvaardbare loop- en fietsafstand is gelegen (± 1.000 m), geeft verbinding met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, waar kan worden overgestapt op het landelijke railnetwerk.