direct naar inhoud van 2.1 Geschiedenis en bestaande situatie
Plan: (Voormalig) gemeentehuis Abcoude
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.bpvoormgmeentehuis-va01

2.1 Geschiedenis en bestaande situatie

Vroeger werden de vergaderingen van de Colleges van Bestuurders, vanaf het midden van de 19e eeuw, veelal gehouden in één van de logementen in de eigen gemeente. In de gemeente Abcoude-Proostdij vergaderde men in 't Regthuys bij de Heinkuitenbrug (Amsterdamsestraatweg 1-3). Voor de gemeente Abcoude-Braambrugge vonden de vergaderingen onder andere in de Eendracht plaats (Hoogstraat 27-37). Aan het vergaderen in horecagelegenheden werd een einde gemaakt door de Drankwet van 1881. De wet bepaalde dat voortaan een drankvergunning vereist was voor de verkoop van alcoholhoudende dranken en dat 'localiteiten ten behoeve van de openbare dienst' niet voor een dergelijke vergunning in aanmerking kwamen. Hoewel de bestuurders eerst creatieve oplossingen zochten om onder deze wet uit te komen, leidde de wet er uiteindelijk toe dat overal in het land afzonderlijke raadhuizen tot stand kwamen. Toen burgemeester De Tourton Bruyns in 1881 niet tot overeenstemming kwam met de eigenaar van 't Regthuys over het gebruik van afgesloten lokalen voor de vergaderingen, besloot ook de gemeente Abcoude-Proostdij dat men een eigen gemeentehuis ten behoeve van de gemeentelijke administratie wilde bouwen. Op 6 oktober 1882 werd begonnen met de bouw van het 'Gemeente en polderhuis' aan het Raadhuisplein 3 te Abcoude.

In 1941 werden de gemeenten Abcoude-Proostdij en Abcoude-Baambrugge samengevoegd tot de gemeente Abcoude. Samen met de uitbreiding van de gemeentelijke staf als gevolg van het toenemen van het gemeentelijke takenpakket, werd hierdoor de ruimte in het 'Gemeente en polderhuis' te klein. Er werd gesproken over de bouw van een nieuw gemeentehuis, maar de oplossing werd gevonden in de aankoop van telkens een aangrenzend perceel, waardoor het pand zich in de rechter richting uitbreidde. Zo werden er drie woningen aan het begin van het Raadhuislaan bij het gemeentehuis gevoegd. In 1974 en 1997 hebben er nog uitbreidingen aan de achterzijde plaatsgevonden.

Het 'Gemeente en polderhuis' heeft twee bouwlagen met een plat dak met asfaltrollen. Aan de rechterzijde is het 'Gemeente en polderhuis' verbonden met een pand van twee bouwlagen onder een schilddak. De twee panden hier rechts van, die eveneens aan het (voormalige) gemeentehuis zijn toegevoegd, zijn vergelijkbaar in bouw, stijl en materiaalgebruik. Paragraaf 6.7 bevat een uitgebreidere beschrijving van de panden.

Het 'Gemeente en polderhuis' heeft een brutovloeroppervlak (bvo) van ongeveer 360 m2 (verdeeld over twee verdiepingen van 180 m2).