Plan: | Beschermd dorpsgezicht Abcoude en beschermd dorpsgezicht Baambrugge |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0736.BV001dorpsgezicht-va01 |
Kadernotitie deelvisie Abcoude en Baambrugge, september 2010
De gemeente de Ronde Venen heeft de Kadernotitie deelvisie Abcoude en Baambrugge opgesteld als voorbereiding op de structuurvisie voor het hele gemeentegebied. In deze visie zijn zoekgebieden aangewezen waarbinnen mogelijke oplossingen worden gezocht voor de verschillende in beide kernen voorkomende vraagstukken, als behoefte aan woningbouw en maatschappelijke voorzieningen.
![]() |
![]() |
Figuur 4.1 Zoekgebieden Abcoude en Baambrugge
In het dorpsgezicht Abcoude zijn twee zoekgebieden aangewezen. Vraagstukken betreffen:
In het dorpsgezicht Baambrugge speelt één vraagstuk:
Daarnaast spelen er vraagstukken als hoe om te gaan met woningbehoefte (in- of uitbreiding), de verbetering van de bereikbaarheid van beide kernen en parkeren in het centrum.
Vooralsnog zijn de plannen voor de zoekgebieden en oplossingen nog geenszins helder of uitgewerkt. Het voortzetten van het bestaande planologisch regime is daarom een passende keuze voor deze gronden. Zodra meer duidelijkheid bestaat over de invulling van de vraagstukken, kan alsnog met een separaat bestemmingsplan of een omgevingsvergunning de gevonden oplossing worden mogelijk gemaakt.
Beleid op gebied van duurzaam bouwen
De gemeente De Ronde Venen is actief op het gebied van duurzame ontwikkeling en heeft voor het onderdeel duurzaam bouwen verschillende beleidsdocumenten vastgesteld, waarin ambities zijn opgenomen. Zo wordt gestreefd, door het toepassen van energiebesparende maatregelen, het energieverbruik omlaag te brengen. Ook is het van belang duurzame energie via voorzieningen op te wekken en aandacht te besteden aan het materiaal- en watergebruik.
In het Plan van Aanpak Klimaatbeleid 2009-2012 zijn onder andere ambities opgenomen voor de nieuwbouw van woningen en bedrijven. Dit plan van aanpak sluit aan bij de in 2006 opgestelde notitie 'Duurzaamheidsambitie voor projecten'. Deze beleidsdocumenten geven tezamen de gemeentelijke ambities weer. Om ervoor te zorgen dat bij nieuwbouw daadwerkelijk energiebesparing plaatsvindt en deze op duurzame wijze wordt ingericht, wordt vooral in de notitie 'Duurzaamheidsambitie voor projecten' ingegaan op de eisen die in dit kader van belang zijn.
GPR-Gebouw berekening
Tevens heeft deze gemeente een ambitieniveau vastgesteld, uitgedrukt in GPR-Gebouw scores. Ook deze meet de energieprestatie en is een met EPC en EPL vergelijkbare rekenmethode voor duurzaamheidsaspecten in een project. Deze GPR-Gebouw is moderner en gebruiksvriendelijker dan de in het Bouwbesluit opgenomen rekenmethodes.
Bij GPR-Gebouw worden ook meer aspecten meegenomen. In de rekenmodule wordt ingegaan op vijf thema's, namelijk:
Bij elke omgevingsvergunning voor bouwen dient een GPR-Gebouw berekening van een gemiddelde woning of utiliteitsgebouw in het project te worden gevoegd. Hierbij moet voor alle vijf de onderdelen minimaal een 7 worden gescoord, en een totaal aantal punten van minimaal 38.
Archeologische en cultuurhistorische kaart van De Ronde Venen
Om een zo goed mogelijk beeld van alle (verwachte) archeologische waarden binnen De Ronde Venen te krijgen is een archeologische beleidskaart opgesteld. Deze kaart, waarin ook Abcoude en Baambrugge zijn opgenomen, is in december 2011 gepubliceerd.
Aanvullend hierop wordt een cultuurhistorische kaart van De Ronde Venen gemaakt die momenteel in concept staat is. Hierop worden onder meer alle monumentale objecten binnen De Ronde Venen afgebeeld, evenals alle andere cultuurhistorische (landschappelijke) waarden. Hiertoe behoren onder andere de beschermde dorpsgezichten, ontginningslinten, dijken, de Stelling van Amsterdam, verkavelingspatronen en (al dan niet verdwenen) molens.
De Archeologische Beleidskaart De Ronde Venen 2011 en het huidige concept van de cultuurhistorische kaart dienen als basis voor de in bestemmingsplannen en beheersverordeningen te verwerken cultuurhistorische waarden.