direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Geurzone Land van Winkel
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.BPW008geurwinkel-va01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Voorliggend rapport betreft het wijzigingsplan "Geurzone Land van Winkel" van de gemeente De Ronde Venen.

1.1 Aanleiding en doel

Op 22 december 2011 heeft de gemeenteraad van De Ronde Venen het bestemmingsplan "De Winkelbuurt 2011" vastgesteld. Dit bestemmingsplan omvat het realiseren van een uitbreidingsbuurt aan de zuidzijde van Abcoude: het Land van Winkel. Vanwege de geurbelasting door het agrarische bedrijf aan de Winkeldijk 5 te Abcoude is middels de gebiedsaanduiding 'milieuzone - geurzone' een beperking gelegd op het bouwen van woningen binnen deze aanduiding.

In 2012 heeft de gemeente nieuw geurbeleid vastgesteld. Daarnaast heeft de gemeente in overleg met de betrokken agrariër overeenstemming bereikt over een verandering van de agrarische bedrijfsvoering. Hierdoor zal de geurbelasting op de uitbreidingsbuurt afnemen tot onder de daarvoor geldende normen.

Om woningbouw daadwerkelijk toe te kunnen staan moet de genoemde gebiedsaanduiding worden verwijderd. Het vigerende bestemmingsplan bevat hiertoe een wijzigingsbevoegdheid. Met voorliggend wijzigingsplan wordt toepassing gegeven aan die wijzigingsbevoegdheid en wordt de bouw van woningen mogelijk.

1.2 Ligging en kadastrale begrenzing

Onderstaande afbeelding geeft de topografische situatie weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0736.BPW008geurwinkel-va01_0001.jpg"

TOPOGRAFISCHE SITUATIE

Onderstaande afbeelding geeft de kadastrale situatie weer. Tevens is de plangrens van voorliggend wijzigingsplan ingetekend.

afbeelding "i_NL.IMRO.0736.BPW008geurwinkel-va01_0002.jpg"

KADASTRALE SITUATIE

De gronden zijn kadastraal bekend gemeente Abcoude, sectie B, nummer 3369 (gedeeltelijk). De oppervlakte van het plangebied bedraagt 18.366 m². De gronden zijn eigendom van gemeente De Ronde Venen.

1.3 Vigerende bestemmingsplannen

Ter plaatse van het plangebied vigeren twee bestemmingsplannen, te weten:

  • bestemmingsplan "De Winkelbuurt 2011", vastgesteld door de gemeenteraad op 22 december 2011;
  • bestemmingsplan "Partiële herziening van De Winkelbuurt 2011", vastgesteld door de gemeenteraad op 18 mei 2015.
1.3.1 Bestemmingsplan "De Winkelbuurt 2011"

Het bestemmingsplan "De Winkelbuurt 2011" maakt de realisatie van een uitbreidingswijk met 200 woningen in verschillende bouwtypen ten zuiden van de kern Abcoude mogelijk. De bouw van woningen gaat gepaard met de aanleg van nieuwe groen- en waterstructuren.

Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de verbeelding, met de ligging van het plangebied van voorliggend wijzigingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0736.BPW008geurwinkel-va01_0003.jpg"

UITSNEDE VERBEELDING BESTEMMINGSPLAN "DE WINKELBUURT 2011"

Binnen het plangebied gelden de bestemmingen 'Wonen', 'Verkeer' en 'Groen', waar respectievelijk onder meer woningen, wegen en paden, en plantsoenen mogen worden gerealiseerd.

Ter plaatse van de gebiedsaanduiding 'milieuzone - geurzone' geldt een beperking op het bouwen van woningen, omdat ter plaatse als gevolg van het agrarisch bedrijf Winkeldijk 5 niet voldaan kan worden aan het bepaalde in de Wet geurhinder en veehouderij en het Besluit landbouw milieubeheer.
Artikel 13.2 van de planregels bevat een wijzigingsbevoegdheid om de aanduiding (en daarmee de beperking) te laten vervallen, indien uit onderzoek blijkt dat voldaan kan worden aan de genoemde wet en het besluit. In paragraaf 6.1 zijn de voorwaarden voor toepassing van de wijzigingsbevoegdheid en een toetsing daaraan opgenomen.

1.3.2 Bestemmingsplan "Partiële herziening van De Winkelbuurt 2011"

Omdat is gebleken dat het bestemmingsplan "De Winkelbuurt 2011" als juridisch kader voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk voor een deel van de bouwkavels problemen oplevert voor wat betreft de kapvorm, kavelruimte en aanduidingsvlakken, is een partiële herziening vastgesteld, inhoudende:

  • verhoging van de maximum bouwhoogte, invoering van een maximum goothoogte;
  • verkleining van de minimum afstand tot de zij- en achterperceelgrenzen;
  • verschuiving van de grenzen van bepaalde aanduidingsvlakken.

De partiële herziening is tevens van toepassing op delen van het plangebied van voorliggend wijzigingsplan en zal ook na vaststelling van dit wijzigingsplan blijven gelden.

Hoofdstuk 2 Plan

In het bestemmingsplan "De Winkelbuurt 2011" is rekening gehouden met artikel 4, lid 1, onder a van de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv), waarin is opgenomen dat er een vaste minimum afstand van 100 meter geldt tussen het dierenverblijf en geurgevoelige objecten van derden binnen de bebouwde kom. Dit heeft geleid tot het aanbrengen van een gebiedsaanduiding 'milieuzone - geurzone' over een deel van de uitbreidingswijk, waarbinnen het bouwen van nieuwe woningen niet is toegestaan.

Voorliggend wijzigingsplan omvat het verwijderen van de gehele gebiedsaanduiding 'milieuzone - geurzone', hetgeen enerzijds mogelijk is geworden doordat de gemeente eigen geurbeleid heeft vastgesteld met een minimale afstand tussen veehouderijen en geurgevoelige functies van 50 meter en anderzijds door de veranderde bedrijfsvoering van het agrarisch bedrijf Winkeldijk 5 te Abcoude, vastgelegd hetgeen in het bestemmingsplan "Winkeldijk 5, Abcoude en Kleiweg 27a, Baambrugge". In paragraaf 4.1 komt dit nader aan de orde.

Nadat de gebiedsaanduiding is verwijderd kan de gehele uitbreidingswijk met maximaal 200 woningen worden gerealiseerd/afgerond. Voorliggend wijzigingsplan biedt daarbij geen nieuwe planologische mogelijkheid voor het toevoegen van woningen. De uitvoerbaarheid van de uitbreidingswijk is reeds bij het vaststellen van het bestemmingsplan "De Winkelbuurt 2011" aangetoond.

Hoofdstuk 3 Beleid

In hoofdstuk 2 is reeds vermeld dat voorliggend wijzigingsplan uitsluitend de geurtechnische belemmering voor de bouw van de uitbreidingswijk Land van Winkel wegneemt en dat er geen nieuwe planologische mogelijkheid voor nieuwe woningen wordt gecreëerd. In dit hoofdstuk wordt derhalve volstaan met een toetsing aan het gemeentelijke geurbeleid.

3.1 Verordening lokaal geurbeleid

Op 31 mei 2012 heeft de gemeente De Ronde Venen de "Verordening lokaal geurbeleid voor het grondgebied van de voormalige gemeente Abcoude (inclusief Baambrugge)" vastgesteld, waarmee uitvoering is gegeven aan de bevoegdheid als genoemd in artikel 6, lid 3, onder a Wgv.

In artikel 3 van de Verordening is het volgende opgenomen: "De afstand, als bedoeld in artikel 4 lid 1 onderdeel a van de Wet [geurhinder en veehouderij], tussen een veehouderij waar vaste-afstandsdieren worden gehouden, en een geurgevoelig object binnen de bebouwde kom bedraagt ten minste 50 meter."

Hiermee is de vaste afstand verkleind van 100 meter naar 50 meter.

Hoofdstuk 4 Uitvoeringsaspecten

Omdat voorliggend wijzigingsplan uitsluitend het wegnemen van de geurtechnische belemmering bevat en geen nieuwe planologische mogelijkheid biedt voor het bouwen van nieuwe woningen, wordt in dit hoofdstuk volstaan met een toetsing aan het geuraspect.

4.1 Geurhinder veehouderijen

4.1.1 Inleiding

Bij ruimtelijke ontwikkelingen nabij agrarische bedrijven is het aspect geurhinder van belang. Er moet worden aangetoond dat het plan geen belemmering vormt voor agrarische bedrijven en dat sprake is van een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van het plan.

4.1.2 Analyse

Aan het wegnemen van de gebiedsaanduiding 'milieuzone - geurzone' liggen twee ontwikkelingen ten grondslag:

  • 1. de vaststelling van gewijzigd geurbeleid;
  • 2. de veranderde bedrijfsvoering van het agrarisch bedrijf Winkeldijk 5.

De vaststelling van gewijzigd geurbeleid
Zoals in paragraaf 3.1 vermeld heeft de gemeente De Ronde Venen in 2012 gewijzigd geurbeleid vastgesteld. Daarbij is de afstand tussen agrarische bedrijven waar vaste-afstandsdieren worden gehouden en een geurgevoelig object binnen de bebouwde kom bepaald op 50 meter, waar dat voorheen 100 meter was. Hiermee is een groot deel van de geurbelemmering weggenomen.

De veranderde bedrijfsvoering van het agrarisch bedrijf Winkeldijk 5
Om de geurbelemmering volledig weg te nemen is een verandering van de bedrijfsvoering van het agrarisch bedrijf noodzakelijk. De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de agrariër ten aanzien van:

  • de vormverandering van het agrarisch bouwvlak van het bedrijf;
  • de verkleining c.q. verwijdering van het mestbassin.

Dit is vastgelegd in het bestemmingsplan "Winkeldijk 5, Abcoude en Kleiweg 27a, Baambrugge".

Onderstaande afbeeldingen geven de bestaande en nieuwe geursituatie weer, waaruit volgt dat de geurbelemmering voor uitbreidingsbuurt Land van Winkel volledig is weggenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0736.BPW008geurwinkel-va01_0004.jpg"

GEURSITUATIE AGRARISCH BEDRIJF WINKELDIJK 5 IN RELATIE TOT DE UITBREIDINGSBUURT LAND VAN WINKEL

4.1.3 Conclusie

De geursituatie voldoet daarmee aan de Wet geurhinder en veehouderij en het Besluit landbouw milieubeheer. Het aspect geurhinder veehouderijen vormt geen planologische belemmering voor de uitbreidingsbuurt Land van Winkel.

Hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid

De economische uitvoerbaarheid van een ruimtelijke ontwikkeling betreft twee aspecten. Ten eerste moet het realiteitsgehalte van de plannen worden aangetoond: is er behoefte aan de voorgenomen ontwikkeling. Ten tweede moet de financiële uitvoerbaarheid worden onderbouwd. Dat wil zeggen, zijn alle kosten die de gemeente moet maken ten behoeve van het initiatief gedekt.

5.1 Behoefte

Voorliggend wijzigingsplan neemt de geurbelemmering voor de volledige uitvoering van de uitbreidingsbuurt Land van Winkel weg. Hierdoor kan de buurt met maximaal 200 woningen worden gerealiseerd. Het wijzigingsplan bevat geen nieuwe planologische mogelijkheid voor het toevoegen van woningen.

5.2 Financiële uitvoerbaarheid

Kostenverhaal
Artikel 6.12 lid 1 Wro verplicht de gemeente een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop bepaalde bouwactiviteiten zijn voorgenomen, tenzij het kostenverhaal 'anderszins verzekerd' is (artikel 6.12 lid 2a Wro).

In artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) zijn de bouwactiviteiten genoemd waarvoor het vaststellen van een exploitatieplan verplicht is. De in voorliggend wijzigingsplan opgenomen ontwikkelingen behoren niet tot de in het Bro genoemde bouwactiviteiten. Het vaststellen van een exploitatieplan is derhalve niet verplicht.

Gemeentelijke grondexploitatie
Uit de gemeentelijke grondexploitatie volgt dat voldoende middelen aanwezig zijn om de voorgenomen ontwikkeling te kunnen realiseren. De financiële uitvoerbaarheid van het plan is hiermee aangetoond.

5.3 Conclusie

Het plan is economisch uitvoerbaar. De behoefte is aangetoond en de financiële uitvoerbaarheid van het plan is gewaarborgd.

Hoofdstuk 6 Juridische aspecten

6.1 Toetsing aan de wijzigingsregels

Zoals in paragraaf 1.3 vermeld, bevat voorliggend wijzigingsplan de onderbouwing voor het wegnemen van de gebiedsaanduiding 'milieuzone - geurzone'. De voorwaarden voor het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid zijn beschreven in artikel 13.2 van het vigerende inpassingsplan "De Winkelbuurt 2011". Hieronder is dit artikel overgenomen:

"13.2 Milieuzone - geurzone
Burgemeester en wethouders zijn overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening bevoegd om de aanduiding ‘milieuzone - geurzone’ geheel of gedeeltelijk te laten vervallen, indien op basis van onderzoek is vastgesteld dat woningbouw ter plaatse niet in strijd is met de regels uit de Wet geurhinder en veehouderij en het Besluit landbouw milieubeheer."

In paragraaf 4.1 is de geursituatie nader beschreven, waarbij wordt geconcludeerd dat het verwijderen van de gebiedsaanduiding niet in strijd is met de Wet geurhinder en veehouderij en het Besluit landbouw milieubeheer. Er wordt daarmee aan de wijzigingsvoorwaarde voldaan.

6.2 Opzet wijzigingsplan

Voorliggend wijzigingsplan is het resultaat van het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid ex artikel 3.6 Wro, zoals die is opgenomen in het bestemmingsplan "De Winkelbuurt 2011" (NL.IMRO.0736.BP009DeWinkelbuurt-va01), vastgesteld door de gemeenteraad op 22 december 2011.

Binnen het plangebied wordt de gebiedsaanduiding 'milieuzone - geurzone' uit het vigerende bestemmingsplan verwijderd c.q. buiten werking gesteld, door aanpassing van artikel 6.1. Omdat uitvoering is gegeven aan de wijzigingsbevoegdheid vervallen de artikelen 12.2 en 13.2.

Hoofdstuk 7 Procedure

Het wijzigingsplan doorloopt de gebruikelijke procedure op grond van artikel 3.9a Wro. De voorziene procedurestappen zijn:

  • 1. Overleg ex artikel 3.1.1 Bro
  • 2. Terinzagelegging ontwerpwijzigingsplan
  • 3. Vaststelling door college van burgemeester en wethouders
  • 4. Terinzagelegging vastgesteld wijzigingsplan.