direct naar inhoud van 2.3 Probleeminventarisatie en oplossingen
Plan: Wijzigingsplan Reconstructie N201 Marickenland
Status: onherroepelijk
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.BPW002reconstrN201-oh01

2.3 Probleeminventarisatie en oplossingen

Het kruispunt van de N201 met de N212 is een belangrijk onderdeel van de reconstructie tussen Mijdrecht en Vinkeveen. Dit wegvak kent de volgende problemen:

  • 1. Het kruispunt N201- N212 is onveilig en is sinds 2002 een blackspot volgens het landelijk classificatiesysteem verkeersveiligheid.

De onveiligheid van het kruispunt N201/N212 is 3 - 4 keer groter dan de gemiddelde kruispuntonveiligheid. De verkeersveiligheid van het kruispunt zal worden verbeterd door herinrichting van het kruispunt. Daarnaast zal de verkeersregelstrategie van het kruispunt worden veranderd. Door het grote aantal vrachtauto's op deze route is de kans op ongevallen met vrachtauto's bij de verkeerslichten groter dan voor een gemiddeld kruispunt. Toepassing van een detectiesysteem voor lange voertuigen (vrachtauto's) en het beïnvloeden van de verkeersregeling leiden tot minder stops van vrachtauto's bij de verkeerslichten (systeem Lovra). Hierbij wordt de verkeersveiligheid van het kruispunt verbeterd en wordt luchtvervuiling ten gevolge van stoppende en optrekkende vrachtauto's verminderd.

  • 2. De capaciteit van het kruispunt is op termijn onvoldoende.

Met de huidige vormgeving is de maximum capaciteit in de spitsen bijna bereikt. In 2020 wordt op basis van de prognoses een capaciteitstekort verwacht op de relatie N201 vanuit de richting Vinkeveen de N212 op naar het zuiden en vice versa. Met name voor de N212 wordt ten gevolge van ruimtelijke ontwikkelingen bij Wilnis (woningbouw) een toename van het verkeer verwacht. Voor de N201 wordt een beperkte groei verwacht. Door het grote percentage vrachtverkeer is de afwikkeling van het verkeer op het kruispunt problematisch. De vormgeving van het kruispunt wordt aangepast op de verwachte ontwikkeling van het verkeersaanbod. Met name de capaciteit van de linksafstrook (opstellengte) voor het verkeer vanuit Vinkeveen richting de N212 en vice versa wordt vergroot.

  • 3. Het wegdek van de N201 tussen Mijdrecht en de A2 kent een voor een provinciale weg hoger dan gemiddeld percentage vrachtverkeer (16% t.o.v. 9%).

Dit heeft een nadelig effect op zowel de doorstroming van het kruispunt als op de verkeersveiligheid. Wegens het hoge percentage vrachtverkeer zal bij het ontwerp van de nieuwe verkeersregelinstallatie het onder punt 1 beschreven systeem Lovra worden opgenomen om de doorstroming op de N201 te optimaliseren. Dit bevordert naast de verkeersveiligheid tevens de doorstroming van het overige autoverkeer.

  • 4. Het wegvak kent een groot aantal erfaansluitingen direct op de hoofdrijbaan.

Het wegvak kent een groot aantal erfaansluitingen, waarvan een drietal matig intensief worden gebruikt. Met name deze drie vormen een probleem voor doorstroming en verkeersveiligheid (kop- staart of flankbotsingen). Bij de matig intensief gebruikte erfaansluitingen worden linksafstroken aangelegd. Deze maatregel bevordert zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming van het verkeer.

  • 5. De parallelweg aan de noordzijde van de N201 is onvoldoende breed voor fietsers en landbouwverkeer.

De parallelweg aan de noordzijde van de N201 is ooit aangelegd als fietspad met een breedte van 2,5 meter, maar is opengesteld voor bestemmingsverkeer. Daarmee heeft het fietspad de functie van parallelweg gekregen. Het langzaam verkeer veroorzaakt regelmatig gevaarlijke situaties bij het passeren van fietsers en overig verkeer dat zich op de parallelweg bevindt. Verder is de huidige parallelweg niet geschikt voor voertuigen zwaarder dan 2,0 ton. Aan de noordzijde wordt de bestaande smalle parallelweg tussen de Hoofdweg en het kruispunt Veenweg verlegd en verbreed tot een volwaardige parallelweg met een breedte van 3,50 meter met aan weerszijden een verharde berm van 0,60 meter die veilig gebruikt kan worden door zowel landbouwverkeer als fietsers.